papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Ο πλανήτης ξαναμοιράζεται

Προτού ακόμη το διεθνές σύστημα ισορροπήσει από την αστάθεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008 -ίσως μάλιστα εξαιτίας της- στην εικόνα προστέθηκε και η γεωπολιτική ένταση, η οποία τροφοδοτείται πλέον και από την αλλαγή στη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ.

Οσοι περίμεναν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξέχναγε τις προεκλογικές του εξαγγελίες διαψεύδονται, καθώς ο νέος πρόεδρος κάνει πολλά από όσα είχε υποσχεθεί, αλλάζοντας σε αρκετά σημεία τη μακροχρόνια στρατηγική της χώρας του.

Η Αμερική δείχνει να αποσύρεται από τον ρόλο του παγκόσμιου ρυθμιστή. Είτε πρόκειται για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή είτε για την «ανάθεση» στη Σαουδική Αραβία να ρυθμίσει τα θέματα της περιοχής, η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ δημιουργεί τριβές αλλά και πολλά κενά στην παγκόσμια σκακιέρα, τα οποία μένει να δούμε ποιος θα καλύψει και αν η μετάβαση θα γίνει ομαλά ή με... θόρυβο.

Δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, που σφραγίστηκε με μια συμφωνία πώλησης αμυντικού εξοπλισμού αξίας 110 δισ. ευρώ, το Ριάντ πρωτοστατεί στον αποκλεισμό του Κατάρ, πίσω από το οποίο βρίσκεται το Ιράν και σε κάποιον βαθμό η Τουρκία. Ο Τραμπ φωτογράφισε τις καταριανές τράπεζες ως υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση του ISIS και φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες βρήκαν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς με τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το Ιράν - λογαριασμοί που ξεκινούν από το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανήκει σε Ιράν και Κατάρ, περνάνε από τις διαφορές μεταξύ των σιιτών του Ιράν και των σουνιτών της Σαουδικής Αραβίας και φτάνουν στις δαιδαλώδεις διαδρομές της τρομοκρατίας, όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Στο παιχνίδι βρίσκονται και τα συμφέροντα που συνδέονται με τις επενδύσεις των εμίρηδων σε εταιρείες-κολοσσούς της Δύσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, επέκρινε τον αποκλεισμό του Κατάρ και χαρακτήρισε επικίνδυνη την κούρσα εξοπλισμών που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Δύο λεπτομέρειες με σημασία είναι ότι το Κατάρ είναι σημαντικός μέτοχος σε εταιρείες όπως η Volkswagen, η Siemens και η Deutsche Bank, ενώ μόλις έναν μήνα πριν ήταν η Ανγκελα Μέρκελ που προωθούσε προϊόντα της πολεμικής βιομηχανίας κατά την επίσκεψή της στο Ριάντ.

Στην ουσία της υπόθεσης φαίνεται ότι η πολιτική κατευνασμού με το Ιράν, την οποία είχε ακολουθήσει ο Ομπάμα, δεν άρεσε καθόλου στις άλλες χώρες της περιοχής, καθώς οδηγούσε σε αναβάθμιση της Τεχεράνης αλλά τώρα πλέον η κατάσταση αντιστρέφεται. Υστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν δεν διευκολύνονται οι συνεννοήσεις παρότι τις προωθούσε ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Στο ευρύτερο παιχνίδι πόντους φαίνεται να χάνει και η Τουρκία, η οποία συνδέεται στενά με το Κατάρ, έχει κατηγορηθεί για ανοχή προς το ISIS, ενώ τα σχέδια του Ερντογάν να εξελιχθεί στον ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου δεν άρεσαν καθόλου στους Αραβες. Η Αίγυπτος, που μετέχει και αυτή στον αποκλεισμό του Κατάρ, ευθυγραμμίζεται με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου και τον Τραμπ. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι σε έναν κόσμο όπου η στρατιωτική υπερδύναμη δίνει προτεραιότητα στις πωλήσεις όπλων και δεν διστάζει να ανάβει φωτιές δίπλα στην πυριτιδαποθήκη ουδείς μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ

O καλύτερος πολιτικός είναι αυτός που θα καταφέρει, αναίμακτα και χώρις μεγάλες εξεγέρσεις να εφαρμόσει στην χώρα του, την ατζέντα 21-τώρα ατζέντα 2030??? οπου περιλαμβάνει το παγκόσμιο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την σταθεροποίηση-περιορισμό της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Μην ξεχνάτε οτι ακόμα και στην Αμερική 3 στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ατζέντα λιτότητας θα προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην φτάνουν τα χρήματα σχεδόν σε κανέναν για να κάνει οικογένεια και παιδιά και εαν το καταφέρει αυτό τα χρήματα να φτάνουν μόνο για να μπορεί να καταναλώνει τα απολύτως απαραίτητα αγαθά για την διατροφή του και την ενδυσή του. Το ιδιωτικό μεταφορικό μέσο θα γίνει είδος πολυτελείας για τους περισσότερους, που πολύ δύσκολα θα μπορούν να το αποκτήσουν και θα γίνει παρελθόν ο τρόπος ζώης που γνωρίζαμε και μπορούσαμε να αγοράσουμε σχεδόν οτι μας διαφημίζαν με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται αχρείαστα εμπορεύματα που για την δημιουργία τους έχουν προκληθεί μεγάλες οικολογικές καταστροφές. Επίσης το θλιβερό είναι οτι απεβίωσε και ο Jacque Fresco που είχε προτύνει μια πολύ καλύτερη ενναλακτική για όλους αντι της εξοντωτικής ατζέντας της εν ψυχρώ λιτότητας που αντιμετωπίζουμε και ολέθρια σαν ντόμινο για όλους, μας οδηγεί σε πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας λόγω ανέχειας. Οι πολίτικοί έρχονται και φεύγουν αναγκαστικά για μην λάβουν όλο αυτό το βάρος στις πλάτες τους και καμία ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει πλέον το πρόγραμμα της ατζέντας αυτής δίοτι η αντζέντα αυτή δεν είναι κομματική και θα ισχύει για όλα τα κόμματα οσο και να αναλώνονται άδικα οι πολίτες τρέχοντας στις κάλπες με την ελπίδα να αλλάξουν την κατάσταση της λιτότητας. Οταν καταλάβουν όλοι οτι το ψεύτικο-fiat money οικονομικό σύστημα λειτουργεί με σκοπό τον περιορισμό και την υποδούλωση των λαών προς το συμφέρον και την ευημερία των δημιουργών του και το καταργήσουμε μαζί με τα γεωγραφικά σύνορα που μας επέβαλαν για να μας κρατάνε διαχώρισμένους και διχασμένους μακριά απο την ενότητα, τότε όταν συνεργαστούμε πραγματικά ολοι μαζί ενωμένοι σαν ενας πλανήτης ανεξάρτητος απο σύνορα-πολέμους και οικονομικά συστήματα. Προσπαθούν όπως βλέπουμε με πλύση εγκεφάλου να κάνουν την παγκοσμιοποίηση να φαίνεται σαν κάτι τρομακτικό αλλά το τρομακτικό όμως είναι για αυτούς που δεν ξέρουν πως θα μπορούν πια να κουμαντάρουν έναν παγκοσμιοποιημένο και ενωμένο λαό!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η παγκόσμια ενότητα θα καταργήσει τους πολέμους και τα όποια συνοριακά προβλήματα. Οι λαοί θα πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό μέλλον ανοικοδωμόντας τον πλανήτη με προοπτικές που θα προωθούν την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος για την επιβίωση και την προστασία των ειδών. Ενωμένοι πια ολοι μαζί και εφόσον η Γη δεν θα μπορεί να μας φιλοξενήσει όλους, με την συνεργασία μας θα χρησιμοποιήσουμε ολη την βιομηχανική μας δύναμη και τεχνογνωσία για να αναπτύξουμε οχήματα, που θα μας βοηθήσουν να επεκταθούμε στο διάστημα γεωποιώντας νεους πλανήτες, στα γειτονικά ηλιακά συστήματα και οπως στην ταινία οδύσσεια του διαστήματος 2001, θα φτάσουμε στο επίπεδο να μετατρέψουμε το κόκκαλο του πολέμου σε διαστημόπλοιο και απο την νοοτροπία των πιθήκων να μεταβούμε στην νοοτροπία του carbon seven απο την carbon 12 που είμαστε τώρα και μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία