Ξανθιές κυρίες: Πώς οι καστανές έγιναν όλες ξανθιές...
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

Ξανθιές κυρίες: Πώς οι καστανές έγιναν όλες ξανθιές...

Τώρα που οι πασαρέλες ανά τον κόσμο οργιάζουν, όλες οι καστανές έγιναν στην Ελλάδα ξανθές. Γιατί το γλυκό, καστανό, γήινο έδωσε τη θέση του στο ξανθό? Τι προπαθεί να αποδείξει στο κοινό? Να μου πείτε, τα μοντέλα γενικώς στερούνται αυτογνωσίας αφού είναι ανα πάσα στιγμή έτοιμες να δεχτούν τις συμβουλές των μόδιστρων, που απ’οτι φαίνεται μάλλον τις εκδικούνται. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα περιοδικά για να καταλάβει πόση θλίψη κρύβουν τα μάτια αυτών των μοντέλων που για λόγους κοινωνικούς και όχι μόνον μεταμορφώνονται σε ισχνές ‘κρεμάστρες’ ρούχων του εκάστοτε μόδιστρου.

Πρέπει κάποιος να τους υπενθυμίσει πως υπάρχουν κι άλλα επαγγέλματα με ίσως λιγότερα κέρδη αλλά με περισσότερη αξιοπρέπεια. Δεν είναι ντροπή να αλλάζεις χρώμα μαλλιών αλλά να χάνεις τον εαυτόν σου σταδιακά, την ψυχή σου και γενικά όλη την ύπαρξή σου στον άχαρο και αχάριστο βωμό της μόδας.

Και ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αλλά και τα μοντέλα δεν ξέρουν τι κάνουν. Το ντιζάϊν, η πρωτοποριακή εξέλιξη των δήθεν ρούχων, ούτε ζεσταίνει τις καρδιές, ούτε εκφράζει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Για να μην αναφέρουμε και την ημερομηνία λήξεως της εν λόγω ‘καριέρας’, που σταματά με περισσή ευκολία, πριν καν αρχίσει.

Αντιπαραθέτω σε αυτό τις λαμπρές αθλήτριες, γυμνάστριες και ουσιαστικές οδηγούς της ζωής, μιας ζωής ασκητικής που η υγεία του σώματος καλλιεργεί και την υγεία της ψυχής. Η υπερέκθεση και ο παραδειγματισμός των μοντέλων δημιουργεί βαθύτατα τραύματα και ψυχολογικά προβλήματα, σε έναν χρόνο άχρονο χωρίς αρχή, μέση και τέλος που κρύβει μία αφάνταση στέρηση και μελαγχολία. Αυτό, το διαβάζει κανείς στα μάτια τους και είναι πολύ κρίμα. Κανείς δεν τους έχει πει ποτέ πως η κομψότητα είναι θέμα προσωπικότητας και μόρφωσης, στοιχεία που έχει κανείς όταν είναι βαθιά μορφωμένος. `Ενας μορφωμένος άνθρωπος με λίγο μυαλό και κρίση, δεν θα δεχόταν να γίνει υποχείριο των σχεδιαστών της μόδας. `Ετσι απλά. Ο εύκολος δρόμος που δήθεν τους ανοίγεται στον ψεύτικο και φαντασμαγορικό κόσμο της πασαρέλας, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την αυτοεκτίμηση και με την εκτίμηση γενικότερα.

Πόσο διαρκεί το ‘αστρο’ τους? Μα, όσο και να πάνε από τη μία άκρη στην άλλη, πάνω σε κόκκινα χαλιά που τους ειρωνεύονται, τις αποθεώνεουν εφήμερα και τις εκθειάζουν πλασματικά. Και πόσες από αυτές βασίζονται στη ζωή τους σε ‘τυπικά προσόντα’ γαι να μην γίνουν τελικά καλλιστεία σκύλων ή ρηχή ψυχαγωγία εκδοτών και επιχειρηματιών? Ιδού η απορία. Και πόσο σοβαρά μπορεί να τις πάρει κανείς? Είναι όλες ίδιες. `Οπως και τα περιοδικά που τις διαφημίζουν. Αρκεί να δεις ένα τεύχος για να καταλάβεις πως όλα που θα επακολουθήσουν θα είναι ακριβώς το ίδια με παραλλαγές. Μία φτηνή λύση σαν μία ξανθιά βαφή και τίποτε άλλο. Λες και από κει φαίνεται η παιδεία, η κουλτούρα, το ταλέντο, η χάρη και η γνώση για την ζωή, τα πράγματα, τον κόσμο.

Κλείσιμο
Ο κόσμος λοιπόν της σοφίας δεν ανέχεται αυτό το συναπάντημα, τον εξεφτελισμό του ανθρώπου και της γυναίκας που ρόλος της δεν είναι τι τακούνι θα φορέσει και τι μπλούζα, αλλά πως θα καλλιεργήσει το πνεύμα και την ψυχή της, για να γίνει ένας πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος συνολικά. Το βιβλίο και ο κόσμος των ιδέων δεν θα μπορέσει ποτέ να συγχωρέσει την ευτέλια του πράγματος και την ελαφριά προώθηση προϊόντων που δεν θα αντέξουν και δεν θα σταθούν πουθενά, μέσα στον χρόνο. `Ενα σοβαρό βιβλίο, μία σοβαρή μορφή ψυχαγωγίας δεν συγκρίνονται με την σαφέστατη γελοιοποίηση του ρόλου της γυναίκας. Μη νομίζετε πως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους. Υπάρχουν αστρονομικές διαφορές που καθιστούν έναν άνθρωπο ικανό για κάτι και κάποιον για κάτι άλλο. Το επιμύθιο μιας σταρ που άφησε ιστορία εξομολογήθηκε πως κατά την διάρκεια της ‘καριέρας’ της δεν εισπέπραξε ποτέ την αγάπη και τον σεβασμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ