Η πόλωση και το αποτέλεσμα
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Η πόλωση και το αποτέλεσμα

Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Ζιβάγκο, επιδόματα και παντός τύπου εκλογικές ...μυρωδιές σε κάθε περιοδεία. Πολλές περιοδείες, περισσότερες απ’ όσες, ίσως, σηκώνει ένας μήνας με βαρύ και πυκνό πρόγραμμα κυβερνητικών υποχρεώσεων. Ζέσταμα των κομματικών μηχανών, σαν να ήταν οι εκλογές ...χθες- και πόλωση στο φουλ, για την οποία φταίνε πάντα οι άλλοι

Απολογισμός του (θετικού, εννοείται) κυβερνητικού έργου και προσδοκίες για όλους στον ανεμιστήρα , με φόντο την μετεκλογική περίοδο. Προεκλογικός πόλεμος με τα όλα του- αν στηθούν οι κάλπες, έξι-επτά μήνες μετά, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

Το πιάσαμε και το δεύτερο υπονοούμενο. Όχι έμμεσες, άμεσες, αμεσότατες κατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις που πυροδοτούν το κλίμα έντασης. Σφοδρές επιθέσεις, σαν να μην υπάρχει αύριο (προεκλογικό) και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα δικά τους πεπραγμένα- για τότε, που πχ τσάκιζαν τη μεσαία τάξη. Το παραδέχθηκαν μια φορά (ένας- δυο υπουργοί τους), πάει και τελείωσε.

Τώρα, τέρμα οι “ομολογίες”, άρχισαν τον «πόλεμο» και στον «πόλεμο» υποχωρούν συνήθως οι εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις. Το πολωτικό κλίμα βολεύει ως βάθρο υποστήριξης για τους δύο μονομάχους και διευκολύνει συνήθως τον στόχο συσπείρωσης των οπαδών τους. Έχουν ζητήσει εκλογές- από πότε; Κανείς τους ίσως, δεν θυμάται- όπως, από ένα σημείο και μετά, δεν θυμούνταν ούτε και οι άλλοι.

Το πιάσαμε και το τρίτο υπονοούμενο. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, παρότι στα γκάλοπ διακρίνει κανείς με άνεση τους δύο μονομάχους. Καταγγέλλουν την πόλωση (και φυσικά τους μονομάχους), αναζητώντας πειστικό αφήγημα στις προγραμματικές λύσεις, που όμως δεν έχουν ακόμη καθαρογράψει. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν γέρνουν από την μία ή την άλλη πλευρά- ταυτόχρονα όμως αποφεύγουν τις καθαρές κουβέντες. Πως να εξηγήσει κάποιος ότι δεν λέει “όχι” στις μετεκλογικές κυβερνητικές συμφωνίες, από τη στιγμή που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον α ή τον β μονομάχο;

Είναι προφανές ότι μια παρατεταμένη, έντονα φορτισμένη, προεκλογική περίοδος δεν ωφελεί τη χώρα και τους πολίτες της. Δεν δημιουργεί κλίμα συνεννόησης- την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων μιας πραγματικά δύσβατης συγκυρίας. Δεν δίνει στιβαρές λύσεις για την υπέρβαση της ενεργειακής ακρίβειας, την αναχαίτιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της Παιδείας, την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την «επιστροφή» νέων επιστημόνων στον τόπο τους, την απάντηση στο δημογραφικό ζήτημα, την μακροπρόθεσμη στήριξη των επιχειρήσεων, της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών. Όσα βήματα προόδου κι αν έχουν προηγηθεί, φρενάρουν από το διχαστικό κλίμα. Οι αναποφάσιστοι αυξάνονται στα γκάλοπ, αρκετοί ψηφοφόροι στρέφονται στην αποχή, οι ακραίες απόψεις επιχειρούν επάνοδο.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η διάχυτη αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα, μετά τις διαδοχικές κρίσεις και τις αβεβαιότητες που προκάλεσε -εδώ και στην παγκόσμια κοινότητα- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται επίσης ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις από τις κάλπες για τα κόμματα, την κυβερνητική παράταξη και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να εμφανίζει εικόνα κυριαρχίας – παρά τη φθορά- στο εσωτερικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει ασφαλές προβάδισμα στην «κάρτα» του καταλληλότερου πρωθυπουργού. Αναλυτές δεν αποκλείουν δε -με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα – τη δυνατότητα της ΝΔ να προσεγγίσει τον στόχο ενός αυτοδύναμου αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι σημειώνει αύξηση των ποσοστών του, δεν εξασφαλίζει τα δημοσκοπικά άλματα που επιδιώκει στην πορεία προς τις κάλπες. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει να πείσει ευρύτερα κοινά όσον αφορά στην διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ παρότι ανέπτυσσε μετά την εκλογή νέας ηγεσίας αξιοσημείωτη δυναμική (ακόμη και δεύτερου κόμματος, όπως υποστήριζαν αρκετοί), δεν κατάφερε να διατηρήσει το νήμα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Θα υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέχεια; Και το κλίμα πόλωσης, ποιους (και αν) τελικά ευνοεί; Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες απαντούν τελεσίδικα στις κάλπες. Και συνήθως, ψηφίζουν για το μέλλον τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ