Ρήξη και η Νέμεσις από τη Νέα Υόρκη
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Ρήξη και η Νέμεσις από τη Νέα Υόρκη

Βρισκόμαστε λίγο μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όταν  οι τιμές τους έπεφταν σημαντικά.

Τότε στο Μαξίμου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό ο κ. John Paulson, μαζί με άλλους επενδυτές των τραπεζών. Όταν επέστρεψε  στη  Νέα Υόρκη,μιλώντας με ένα Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία του είπε “Μας κορόϊδεψε. Πρόκειται για κυβέρνηση απατεώνων”.

Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα αντιλήφθηκε τον Τσίπρα. Άλλωστε και το 2015 τα ίδια τους έλεγε. Ο κ. John Paulson, όμως, δεν είναι ένας τυχαίος. Το να χάνει εύκολα λεφτά, πλήττει το κύρος του.    

Ας περάσουμε, τώρα, στον περί ου ο λόγος, στον πρωθυπουργό. Τυχαία την ίδια ώρα που ξεδίπλωνε τους τακτικισμούς του με τα δύο νομοσχέδια, εμφανίστηκαν  πάλι ; στην επικαιρότητα τα “φαντάσματα” του παρελθόντος, όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Έμπειρος δημοσιογράφος ο κ. Αλέξης Παπαχελάς εγκλώβισε τον Παπακωνσταντίνου σε μια συνέντευξη – όπως του Βαρουφάκη- όπου αποκαλύπτει ξεκάθαρα τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Τι μας είπε ο υπουργός, ο οποίος όταν ήρθε στην εξουσία ευθύνεται για την φυγή καταθέσεων 30 δισ. ευρώ στο εξωτερικό λέγοντας ότι, θα φορολογήσει τις καταθέσεις ; Ότι, από αίσθημα ευθύνης αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις  χρηματοδότησης όπως το ΔΝΤ. Ξέχασε πως στο Λονδίνο δεν προσήλθε σε κανονισμένο ραντεβού με τον μεγαλύτερο οίκο αγοράς ομολόγων, την PIMCO. Τέτοιο αίσθημα ευθύνης είχε. Ξέχασε ότι, με τις δηλώσεις του προϊσταμένου του, ανέβαιναν καθημερινά τα επιτόκια των ομολόγων, με αποτέλεσμα την αναπόδραστη προσφυγή της χώρας σ ένα μηχανισμό  και το ΔΝΤ. Ξέχασε, επίσης, ότι, τον Ιανουάριο του 2010, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αγόραζε ακόμη ελληνικά ομόλογα !!.

Δυστυχώς, για τον ίδιο, η ιστορία δεν θα γραφεί μ όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του. Στο τέλος της ημέρας, η αλήθεια θα επικρατήσει, μ ότι αυτό σημαίνει.  
Κλείσιμο

Ο σημερινός πρωθυπουργός, όμως, μοιάζει πολύ με τα “φαντάσματα” του παρελθόντος. Θεωρεί – όπως οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βαρουφάκης – ότι, η προσφορά προς τους ξένους θα αμειφθεί παντί τρόπω.

Πέρυσι, αποφάσισε την προσφυγή στο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα ήταν να “ξαναδεθεί”  η χώρα και η οικονομία απο τους δανειστές. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ Γιούνκερ ήταν χαρακτηριστικές καθώς σχεδόν ζήλεψε τον Τσίπρα. “ “Η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τη δική μου πρόταση και οδήγησε τον λαό σε δημοψήφισμα και ένα μήνα αργότερα πρότεινε η ίδια μια πολύ χειρότερη συμφωνία. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός κτίζει στο εσωτερικό καθεστώς ( νέο πλαίσιο για τα κανάλια, δικαιοσύνη, απειλές με κάθε τρόπο σε δημοσιογράφους, προσλήψεις ) και θεωρεί ότι, θα περάσει το κλίμα ρήξης καθώς η αξιολόγηση δεν θα περάσει- όποιος διαβάσει τα 2 κείμενα (θεσμών και IMF)  το καταλαβαίνει.


Ας επιστρέψουμε, όμως, στον κ. Paulson και τους επενδυτές.
Η εξαπάτηση του Τσίπρα στην Ελλάδα πέρασε 3 φορές σ ένα χρόνο και επεκτάθηκε πέραν των ψηφοφόρων του Σύριζα στο δημοψήφισμα. Όταν εξαπατάς δημόσιους υπαλλήλους, τα πράγματα είναι  πολύ εύκολα. Όταν τα βάζεις, όμως, με τους λύκους της wall street ( και ο Paulson όπως και ο Wilbur. Ross είναι μερικοί από αυτούς ), η κοροϊδία δεν περνά. Είναι ικανοί να περάσουν από ειδικό δικαστήριο τον Τσίπρα και τους οικονομικούς υπουργούς για τον μηδενισμό των τραπεζικών μετοχών.

Η Νέμεσις της Μασονίας της Νέας Υόρκης συνήθως είναι σκληρή. Ρώτα και τον Νίκο Παππά, τον πιο κοντινό βοηθό σου, που τελείωσε και ένα πανεπιστήμιο στην Γλασκώβη και τα γνωρίζει καλύτερα.                   
    
Υ. Γ  ΄Οσο για τον κ. Πολλάκη μπορεί να κάτσει στο κιόσκι στο Φαράγγι της Σαμαριάς να πουλά διπλώματα για όλους όσοι πέρασαν το Φαράγγι της Σαμαριάς , όπως έκαναν πιο ξύπνιοι κρητικοί. Οι τελευταίοι έβρισκαν έναν πατούχα βοσκό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ