Κομισιόν: 300 δισ. ευρώ για τους πολίτες του μέλλοντος!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Κομισιόν: 300 δισ. ευρώ για τους πολίτες του μέλλοντος!

Χθες, έγινε γνωστό το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της απεξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο

Ένα σχέδιο που φθάνει στα 300 δισ. ευρώ προκειμένου στα επόμενο 7-8 χρόνια να γίνει απεξάρτηση με κατασκευή αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου αερίου, κοινή προμήθεια για όλη την Ευρώπη και ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα στο 45%. Στις διάφορες πτυχές του σχεδίου διαβάζουμε για προγράμματα εθελούσιας μείωσης της κατανάλωσης, άδειες fast truck για επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και ηλιακά πάνελς στις ταράτσες των σπιτιών.

Καλά και άγια όλα αυτά αλλά φρονώ πως δεν λαμβάνουν διόλου υπόψη το σήμερα αλλά είναι ένας φιλόδοξος σχεδιασμός για το μέλλον. Το πρόβλημα όμως πανευρωπαϊκά, αφορά στο σήμερα και στον επόμενο χρόνο ο οποίος θα είναι κόλαση για τα νοικοκυριά αν συνεχιστούν αυτές οι υπέρογκες τιμές στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Η μόνη αναφορά που κάνει στο σχέδιο της Κομισιόν για τους καταναλωτές είναι να συνεχίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις τα όποια προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών έχει η κάθε μία, χωρίς καν να γίνεται αναφορά αν θα υπάρξει κάποια αναγνώριση και αποδοχή τυχόν δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο Μητσοτάκης προφανώς είχε πληροφορηθεί ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο δεν επρόκειτο να λάβει μέριμνα για τους πολίτες( βλέπετε για παράδειγμα οι Γερμανοί που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, νοιάζονται και καίγονται να μη σταματήσει η βιομηχανία τους την παραγωγή και προτρέπουν τους πολίτες να κλείσουν τα σώματα καλοριφέρ στα δωμάτια και τους χώρους που δεν χρησιμοποιούν!) και γι’ αυτό προχώρησε στην εκπόνηση και ανακοίνωση του δικού του προγράμματος στήριξης των καταναλωτών, με την παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού.

Επί του παρόντος όμως, τελούμε όλοι εν αναμονή για να δούμε αν στην πράξη αυτή η παρέμβαση που ανακοινώθηκε θα έχει όντως αποτελέσματα κι αν θα σταματήσουν οι λογαριασμοί να μοιράζουν εμφράγματα γεγονός που συμβαίνει κι αυτή τη στιγμή και ως τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Γι’ αυτά τα ποσά των επιδοτήσεων και των παρεμβάσεων στη χονδρική τιμή που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. για την τρέχουσα χρονιά όμως, δεν ακούσαμε λέξη. Να πουν δηλαδή από την Ευρώπη πως αυτά δεν θα προσμετρηθούν στο έλλειμμα ή μπορούν να δανειστούν χαμηλοτόκως από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης. Ο καθένας πάλι μόνος του και αντιμέτωπος με την οργή και την απελπισία των πολιτών του.

Πάλι η Γερμανία ορίζει τις τύχες μας με αποφάσεις που πρωτίστως θα ενισχύσουν την ίδια, μια κι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν διαθέτει ούτε μια υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Τα ελληνικά νοικοκυριά όμως που δεν πρόλαβαν καλά-καλά να κλείσουν τα καλοριφέρ πρέπει να αρχίσουν ναανοίγουν τα air contition καθώς ήδη από τον Μάιο ανέβηκε η θερμοκρασία στους 30 και επομένως η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζεται αυτή τη φορά για ψύξη!

Όπως συνεχίζουν να καταφθάνουν οι ιλιγγιώδεις λογαριασμοί με την ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ τα 600άρια της επιδότησης από τέλος Ιουνίου και μετά, όπως και οι ενισχυμένες επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου για όλους που θα τις δούμε αν τις δούμε από Ιούλιο και μετά.

Κλείσιμο
Παράλληλα η κατάσταση γίνεται καθημερινά και πιο εκρηκτική και με την τιμή της βενζίνης, με αποτέλεσμα η όποια δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης παρατηρήθηκε μετά την ανακοίνωση των μέτρων , να κινδυνεύει τώρα να χαθεί από τα καύσιμα. Και η Κομισιόν με το σχέδιο της των 300 δισ. δεν αφήνει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο για νέες παρεμβάσεις, οπότε το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα είναι όντως θερμό από όλες τις απόψεις κι αλίμονο αν δούμε τη βενζίνη στα 3 ευρώ το λίτρο πράγμα διόλου απίθανο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ