Το βαρύ τίμημα της επιστροφής
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το βαρύ τίμημα της επιστροφής

Λένε πως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή. Και σ’ αυτό το βαθύ σκοτάδι της πανδημίας φαίνεται πως βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο. Παρότι οι αριθμοί των ασθενών και των νέων κρουσμάτων υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν τρόμο, εντούτοις στην κοινωνία φαίνεται να υπερτερεί η ανάγκη για λίγες ανάσες ελευθερίας, καθώς ο μακρόχρονος εγκλεισμός έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας κυριολεκτικά στα όρια των ψυχολογικών αντοχών τους.

Εξ ου και η αφομοίωση της σκληρής παραδοχής πως ο θάνατος είναι το αναγκαίο τίμημα για την επάνοδο στην κανονικότητα!

Οπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο και μέχρι τα μισά Απριλίου θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις δοκιμασίας και η συμβολική άρση κάποιων περιορισμών που στην πράξη αποδείχθηκαν αχρείαστοι, δεν θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τη δεινή κατάσταση.

Αν όμως ο προγραμματισμός των εμβολιασμών εξελιχθεί κανονικά, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως η κατάσταση θα αλλάξει άρδην. Επιπρόσθετα ο συνήθως καλός καιρός αυτής της εποχής θα βγάλει τον κόσμο έξω από τα σπίτια και τους κλειστούς χώρους που συμβάλλουν περισσότερο στη μετάδοση.

Το θέμα λοιπόν είναι να καταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να βγούμε όρθιοι από αυτή την περιπέτεια και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω.  Μπορεί η κανονικότητα την οποία ονειρευόμαστε να μην είναι αυτή που είχαμε πριν από την πανδημία και να πρέπει να μάθουμε να ζούμε εφεξής με τον ιό που δεν θα εξαφανιστεί, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρουμε και πώς να προφυλαχτούμε και έχουμε στα χέρια μας το όπλο των εμβολίων, που είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο.

Το μείζον όμως της επόμενης μέρας είναι η οικονομία και το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

Ευκαιρία εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και των παραγωγικών της μοντέλων. Οι ενδείξεις, παρά την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί, είναι πολύ θετικές. Ολη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία είναι πολύ καλές. Εξ ου και η εμπιστοσύνη που δείχνουν τα διεθνή κεφάλαια και σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους, όπως και στην τελευταία έκδοση του 30ετούς ομολόγου. Από το καλοκαίρι επίσης θα αρχίσουν να έρχονται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως όλα δείχνουν η χώρα μας το αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα εύσημα που πήραν οι ελληνικές προτάσεις για την αρτιότητά τους, την πληρότητά τους και τον έξυπνο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας ακόμα και από τους δύσκολους Γερμανούς, που πλέκουν το εγκώμιο για το πρόγραμμά μας.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης και πλέον μας θεωρούν ισότιμο εταίρο και μας ακούνε. Αλλωστε η πρόταση για το ευρωπαϊκό πράσινο εμβολιαστικό διαβατήριο του Ελληνα πρωθυπουργού υιοθετείται τελικά από την Κομισιόν και θα είναι πραγματικότητα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Ενός καλοκαιριού ανάκαμψης -ελπίζουμε και ευχόμαστε- του τουρισμού, που θα τονώσει μια σειρά από κλάδους που δραστηριοποιούνται παράλληλα με αυτόν. Σαφώς και πολλές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μπορεί να μην τα καταφέρουν να επανεκκινήσουν όταν έρθει η ώρα. Μην παραβλέπουμε όμως πως και προ κορωνοϊού κάθε χρόνο κάποιες χιλιάδες έκλειναν και κάποιες άλλες χιλιάδες έκαναν έναρξη. Η Πολιτεία, στο μέτρο των δυνατοτήτων της ,στήριξε και στηρίζει. Φρονώ δε πως θα το κάνει και στο άνοιγμα της οικονομίας με εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ξεμείνει από κεφάλαια κίνησης, εφόσον υπάρχουν προοπτικές. Αν δούμε τη συνολική εικόνα με επενδύσεις, θέσεις εργασίας και τις προοπτικές της χώρας στα επόμενα χρόνια με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπου επίσης θα πέσουν πολλά λεφτά, τότε θα διαπιστώσουμε πως δεν είναι όλα μαύρα, όπως στην εποχή των μνημονίων. Και μην παραγνωρίζουμε πως μας βοηθά η παγκόσμια οικονομική κρίση γιατί δεν έχουμε πλέον τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών πάνω από το κεφάλι μας και θα υπάρξει μεγάλη ελαστικότητα ως προς τις αναληφθείσες υποχρεώσεις με τα πλεονάσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ