Ο «καταληψίας» Τσίπρας και η «σοβαρότερη» Χρυσή Αυγή
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Ο «καταληψίας» Τσίπρας και η «σοβαρότερη» Χρυσή Αυγή

Από τη μια πλευρά είναι ο Αλέξης Τσίπρας που, όπως ο γράφων έχει υποστηρίξει και παλαιότερα, συνεχίζει να «ενοχλεί».

Τη μία γίνεται θέμα για το πουκάμισο «Burberry», με το οποίο εμφανίστηκε στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, την άλλη τα media τον χαρακτηρίζουν «καταληψία» και σχολιάζουν τις φωτογραφίες του αγκαλιά με τους μαθητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς... Με την ουσία των λόγων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν τεχνηέντως να μην ασχολούνται. Κατά πώς δείχνει το πράγμα, μάλλον θα κάνουν και τους πολέμιούς του να τον συμπαθήσουν.

Από την άλλη, είναι η Χρυσή Αυγή. Μια «σοβαρότερη» Χρυσή Αυγή, όπως την... φαντάστηκε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας ότι, υπό αυτήν την προϋπόθεση, θα μπορούσε να μετέχει σε μια συντηρητική κυβερνητική συμμαχία. Τα γεγονότα του Περάματος, ωστόσο, μάλλον τον διέψευσαν, πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να βγάλεις τα μαύρα μπλουζάκια από τους ανθρώπους της Χρυσής Αυγής, και να τους «χωρέσεις», σώνει και καλά, σε «άβολα» κοστούμια...

Αυτό δεν εμποδίζει, βέβαια, να εκφράζονται -όλο και πιο ανοιχτά και με μεγαλύτερη συχνότητα, πλέον- οι όχι και τόσο... μύχιες σκέψεις πολλών, για την «αξιοποίηση» της δυναμικής του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου από μια Νέα Δημοκρατία, η οποία, στο μετεκλογικό τοπίο, θα αναζητά πολιτική συμμαχία, με σκοπό να αποτρέψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τα λάθη, τα κενά, οι παραλείψεις του πολιτικού συστήματος, η οικονομική κρίση και η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ευνόησαν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς αναλυτές, την αναρρίχηση της Χρυσής Αυγής, η οποία φτάνει να λογίζεται, πλέον, ως η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη του τόπου. Και είναι αυταπόδεικτο πως η συσσωρευμένη οργή του λαού μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά τη Χρυσή Αυγή.

Εδώ, ωστόσο, εντοπίζεται το εξής παράδοξο: αντί να ανασκουμπωθεί, να σηκώσει τα μανίκια, να παλέψει για να διορθώσει τα λάθη του και να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, το υπάρχον πολιτικό σύστημα βρίσκεται να συζητά το ενδεχόμενο «αποδοχής» της Χρυσής Αυγής στους κόλπους του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα... σοβαρευτεί. Αυτό, φυσικά, μαρτυρά ότι όχι μόνο οι κυβερνώντες δεν έχουν σκοπό να... διορθωθούν, αλλά και ότι είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να... αναγεννήσουν εκ της τέφρας του και να προσκαλέσουν στο τραπέζι τους το «φάντασμα» του φασισμού.
Κλείσιμο

Είναι μια επικίνδυνη ατραπός αυτή, για τη δημοκρατία. Κι αν με ρωτάτε τι με ανησυχεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή, ένας «καταληψίας» Τσίπρας με «Burberry» ή μια ενδεδυμένη με το μανδύα της «σοβαρότερης», Χρυσή Αυγή, θα επιλέξω, δίχως άλλο, το δεύτερο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK