Εικονική πραγματικότητα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Εικονική πραγματικότητα

"Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με στελέχη των τραπεζών. Είναι γεγονός ότι το ΑΕΠ ενισχύεται, αλλά η εξοντωτική υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάζει υπερπλεόνασμα, ώστε να έχει περιθώρια να ασκεί την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων, δεν αφήνει περιθώριο στην οικονομία να αναπνεύσει. Η ελληνική οικονομία με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένους κλάδους όπως πχ τον τουρισμό, σέρνεται.

Θα μπορούσε ο κ. Δραγασάκης να ρωτήσει σχετικά τους τραπεζίτες με τους οποίους και συσκέφθηκε. Αλλωστε η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος από το 2010. Είναι σαν τη μαγική εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της απασχόλησης. Η ανεργία μειώνεται συνεχώς, αλλά οι στατιστικές προφανώς δεν περιλαμβάνουν τους 400.000 έλληνες που έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό. Ρεκόρ 18ετίας παρουσίασαν τα στοιχεία του οκταμήνου στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά τον Αύγουστο που ο τουρισμός -και κατά συνέπεια η απασχόληση- κορυφώνεται, το ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων ήταν αρνητικό.

Η οικονομία ανακάμπτει κατά τον κ. Δραγασάκη, αλλά τον Αύγουστο προστέθηκαν 850 εκατ. νέων οφειλών στην εφορία από πολίτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι στο οκτάμηνο οι συνολικές οφειλές στην εφορία να έχουν διαμορφωθεί στα 6,4 δις. Ταυτόχρονα, κάθε μήνα περίπου 1500 δανειολήπτες σπεύδουν να βρουν προστασία κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.

Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι ξένοι επενδυτές δεν μας εμπιστεύονται. Την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και αφού το χρηματιστήριο υποχώρησε την πρώτη εβδομάδα κατά 4,77%, καταγράφηκε νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 4,66% με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί με απώλειες 9,8%. Οσον αφορά τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι επιφυλάξεις των ξένων επενδυτών είναι προφανείς και ισχυρές. Και αυτοί που προσπαθούν και επιμένουν ακόμη (πχ Ελληνικό) φώς στο τούνελ δεν έχουν δει. Χαρακτηριστικό της επενδυτικής αδυναμίας που βιώνουμε είναι ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει να συνεδριάσει από τον Νοέμβριο 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα