Phishing: Το «ψάρεμα» στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά την τσέπη σας !

Phishing: Το «ψάρεμα» στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά την τσέπη σας !

Κοντά στη φύση και μακριά από τους υπολογιστές, το ψάρεμα θεωρείται μια δραστηριότητα ιδανική για χαλάρωση και ανάκτηση της ψυχικής ηρεμίας.

hacking
Στον κόσμο των υπολογιστών όμως, του διαδικτύου και των πανούργων ψηφιακών κακοποιών, το «ψάρεμα» (phishing) συνδέεται μόνο με τον κίνδυνο κλοπής των προσωπικών δεδομένων όλων μας. Και κάτι τέτοιο έχει πολύ σοβαρές, κυριολεκτικά επώδυνες, παρενέργειες.

Πολύ επιγραμματικά, το phishing ξεκινά με την εξαπάτηση του χρήστη και την παραπλανητική αλίευση των στοιχείων της ταυτότητας του. Ας ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι στη διαδικασία αυτού του «ψαρέματος» οι κακόβουλοι αλιευτές δεν στοχεύουν μόνο στους αδαείς ή τους λιγότερο πεπειραμένους χρήστες του ίντερνετ. Αντιθέτως, στήνουν με τόσο πειστικό τρόπο τα δολώματά τους, ώστε να κάνουν ακόμη και έναν έμπειρο χρήστη να ξεγελαστεί. Μια πολύ συνηθισμένη μέθοδος phishing γίνεται μέσω e-mail, τα οποία υποτίθεται πως στέλνει μια μεγάλη και πασίγνωστη εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (πχ Apple, Google, eBay, PayPal, Netflix κ.λπ). Αντιγράφοντας το εκάστοτε λογότυπο, οι κακοποιοί στέλνουν δήθεν κατεπείγουσες ειδοποιήσεις και με διάφορες προφάσεις απαιτούν από τους παραλήπτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων να διορθώσουν κάτι στους λογαριασμούς τους. Επειδή όμως για κάτι τέτοιο προαπαιτείται την συμπλήρωση των μυστικών κωδικών μας, εκείνοι που τσιμπούν στο δόλωμα, αποκαλύπτουν τα κρίσιμα στοιχεία τους. Κατόπιν, οι ψηφιακοί εγκληματίες προχωρούν σε χρεώσεις πιστωτικών καρτών, αναλήψεις χρημάτων κ.ο.κ.

Phishing: Το «ψάρεμα» στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά την τσέπη σας !
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης