Η ευεξία στην εργασία
work2

Η ευεξία στην εργασία

Οι 3 κρίσιμοι παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην καλλιέργεια ευεξίας και ευημερίας

Ο εργασιακός τομέας θεωρείται ένας από τους πιο θεμελιώδεις στην εξίσωση του Well-Being. Διότι, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ευεξία στον…ελεύθερο χρόνο κάποιου και να δίνουμε συμβουλές αποφόρτισης και αποσύνδεσης, όταν αυτός περνάει δύσκολα στην εργασία του και πιέζεται από ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Πραγματικότητα, όχι άγνωστη στην Ελλάδα και δη στον ιδιωτικό τομέα -μάλλον το αντίθετο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρία τουλάχιστον κρίσιμα θέματα που πρέπει να επιλυθούν στο χώρο εργασίας του καθενός, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον και αν επιθυμούμε να δούμε τους εργαζόμενους μέσα σε αυτό να ανθίζουν και να νιώθουν καλά. Ιδού:

1. Περισσότερη ευελιξία
Αυτό μεταφράζεται σε ευέλικτο ωράριο εργασίας και την παροχή της δυνατότητας στους εργαζομένους να επιλέγουν αυτοί πότε θα βρίσκονται στο γραφείο και πότε θα δουλεύουν εκ του μακρόθεν (από το σπίτι λ.χ.). Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, όλες οι μεγάλες ξένες επιχειρήσεις ακολουθούν την προσέγγιση της τηλε-εργασίας, διότι ο εργαζόμενος ξέρει και πόσο πρέπει να εργαστεί και πότε είναι πιο παραγωγικός, και δεν χρειάζεται «μαστίγιο» για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Εκτός αν θεωρούμε ότι ζούμε σε άλλον αιώνα. Για να είναι ευέλικτοι οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική, μια στρατηγική που να δίνει προτεραιότητα στα αποτελέσματα και όχι στο «θέατρο» της παραγωγικότητας. Τελεία.

2. Καταπολέμηση του burnout
Η μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία των εργαζομένων είναι η επαγγελματική εξουθένωση, το σύνδρομο burnout που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο. Για την καταπολέμηση της εξουθένωσης, η στρατηγική είναι απλή: Παρακινείστε τους υπαλλήλους να κάνουν διαλείμματα και να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους. Περισσότερη άδεια, περισσότερα τριήμερα, συχνότερες απουσίες από τη δουλειά για ξεκούραση και αναψυχή, αυτοί είναι οι τρόποι που αντιμετωπίζουν το burnout, ένα σύνδρομο που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στην πόρτα του ψυχιάτρου.

3. Η αίσθηση του ανήκειν
Οι διευθυντές που ανησυχούν για τη διάσπαση των σχέσεων και την έλλειψη συνοχής στο εργατικό δυναμικό τους, είναι καιρός να επικεντρωθούν στο να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλουν όπου η συντροφικότητα και η φιλία θα πρωταγωνιστούν. Η οικοδόμηση κοινότητας περιλαμβάνει επίσης μια ματιά στη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη, την ενσωμάτωση ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς.
Είναι ευνόητο ότι οι εργαζόμενοι αποζητούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι επικεφαλής και οι ομάδες τους είναι αφοσιωμένοι στην ευημερία τους ως προτεραιότητα. Θέλουν να δουν ότι πραγματικά οι διευθυντές τους φροντίζουν για το Well-Being τους και να στηρίζουν την ευζωία και την ευημερία τους, εκεί όπου («ψυχή και σώμα» καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα