Αναστασία Μαρινάκου: Η 20χρονη σπρίντερ που βάζει «φωτιά» στα ταρτάν

Αναστασία Μαρινάκου: Η 20χρονη σπρίντερ που βάζει «φωτιά» στα ταρτάν

Αναστασία Μαρινάκου: Η 20χρονη σπρίντερ που βάζει «φωτιά» στα ταρτάν

Η νεαρή «χρυσή» αθλήτρια από τη Χαλκίδα επιβεβαιώνει ότι η «άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού» αποτελεί πραγματικότητα.

Όταν για την πλειονότητα των νέων το καλοκαίρι ισοδυναμεί με διακοπές, μπάνια και διασκέδαση, για μια 20χρονη πρωταθλήτρια που θέλει να πετύχει τους στόχους της, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικά όταν έχει αναδειχθεί κορυφαία νεανίδα δρομέας για το 2015, έχει σημειώσει τρία πανελλήνια ρεκόρ στο στίβο και διεκδικεί το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ζωή της «χρυσής» σπρίντερ Αναστασίας Μαρινάκου, χαρακτηρίζεται εξολοκλήρου από τη φιλοσοφία ενός πρωταθλητή  που διέπεται από την αφοσίωση στο άθλημά του και τη μεθοδική προετοιμασία προκειμένου να δώσει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα ραντεβού του αθλητισμού στον πλανήτη. Αυτός είναι άλλωστε ο κόσμος των σύγχρονων ηρώων μας, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στους πίνακες των διακρίσεων, δακρύζουν ακούγοντας τον Εθνικό Ύμνο και επιβεβαιώνουν ότι η «άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού» για την οποία τόσος λόγος γίνεται, αποτελεί πραγματικότητα.
Αν και μόλις 20 ετών, η όμορφη αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων από τη Χαλκίδα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων, στέλνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της νέας γενιάς του ελληνικού στίβου, που «μιλά» αθόρυβα από τους σκληρούς αγώνες της προκαλώντας σε κάθε  Έλληνα ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας.

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Η «χρυσή» Αναστασία τρέχει κόντρα στον άνεμο!

Καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στην κατηγορία Γυναικών στα 1.500μ και τέταρτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Δύο Πανελλήνια ρεκόρ στα 800μ. και 1.500μ στην κατηγορία νεανίδων κλειστού στίβου. Πρώτη θέση στον αγώνα 5χλμ στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2015. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιτυχίες που περιλαμβάνονται στη μέχρι τώρα συγκομιδή της Ελληνίδας Πρωταθλήτριας Κλειστού και Ανοικτού Στίβου, αποστάσεων 800μ., 1500μ., και 3000μ.. Αν και η επιτυχία στον πρωταθλητισμό δεν προκαταβάλλεται, το μέλλον της ανερχόμενης δύναμης στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού μοιάζει λαμπρό, όταν διαβάσει κανείς στο βλέμμα της τη φλόγα για διάκριση, την ακούραστη θέληση για δουλειά, το πείσμα και την αποφασιστικότητα της να ξεχωρίσει.

Η εκπληκτική σωματική της διάπλαση, δε, σε συνδυασμό με το πηγαίο ταλέντο της στον αθλητισμό μαρτυρούν ότι η νεαρή αθλήτρια και μέλος της Εθνικής Ομάδας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει σπουδαία πράγματα και να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην παγκόσμια ελίτ των δρομέων ταχύτητας.

Σεμνή, λιγομίλητη και με το χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, η «χρυσή» Αναστασία εξηγεί ότι τρέχοντας έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τον άνεμο αλλά και με τα προσωπικά της όρια. Χρειάσθηκαν βέβαια κάποια χρόνια για να επαληθευτεί η κλίση της στον αθλητισμό από εκείνη τη στιγμή που στο Δημοτικό, δάσκαλοι την επέλεξαν ως εξαιρετικό ταλέντο. «Μας έκαναν μια σειρά από ασκήσεις, στις οποίες σημείωσα τις καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους συμμαθητές μου και τότε ήταν που με συμβούλεψαν να ασχοληθώ σοβαρά με τον αθλητισμό» αναφέρει.

Από τον αθλητισμό στον Πρωταθλητισμό

Στα 14 της, το κάνει πραγματικότητα. Ξεκινά προπονήσεις και στη συνέχεια αντιλαμβανόμενη την καλή αντίδραση στην εκκίνηση που επιτρέπει τη γρήγορη κάλυψη των πρώτων μέτρων, παίρνει την απόφαση να αλλάξει επίπεδο και να μεταβεί από τον αθλητισμό στον Πρωταθλητισμό. «Μου άρεσε πάντα το τρέξιμο, ξεκίνησα στη Β' Γυμνασίου με 600μ. και έπειτα μεταπήδησα στα 800μ. και τα 1.500μ.», λέει για το ντεμπούτο της στα ταρτάν, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πολλές φορές ότι έπρεπε να «πληγώσει» τα πόδια της. Στη διάρκεια των σχολικών ετών οι προπονήσεις «μετακομίζουν» στην Αθήνα, όπου η Αναστασία πηγαινοέρχεται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μια περίοδος δύσκολη, όπως θυμάται, καθώς «πήγαινα σχολείο στη Χαλκίδα και έκανα προπόνηση στην Αθήνα. Ήταν κουραστικό, αλλά επειδή αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω προσπαθούσα να βρω τρόπο και χρόνο να συνδυάσω όλες μου τις υποχρεώσεις».
Μέχρι τη στιγμή που τελειώνει το σχολείο και μετακομίζει (το 2013) μόνιμα στην Αθήνα και τους ξενώνες του ΟΑΚΑ, εκεί που κάποτε γυμνάζονταν τα μεγαλύτερα αστέρια που έχει αναδείξει ο ελληνικός στίβος. Στο πλευρό του προπονητή της, Χρήστου Παπαχρήστου, αναπτύσσει εκρηκτικά τους ρυθμούς της υπό συνθήκες αυστηρής αυτοπειθαρχίας και αυτοελέγχου. Βελτιώνει τη φυσική της κατάσταση αλλά και την τεχνική της με σκοπό τη μέγιστη απόδοσή της στα γήπεδα. Μαθαίνει να διαχειρίζεται αποτυχίες και να μένει ανθεκτική σε απογοητεύσεις που μοιραία «προσφέρει» ο πρωταθλητισμός, διατηρώντας την πίστη στον εαυτό της και τις δυνάμεις της. Ανακαλύπτει τα όρια του μυαλού και του σώματός της, ενώ επιχειρεί να τα ξεπεράσει στην προσπάθεια να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Βάζει τα θεμέλια για να «πετάξει» στην κορυφή και να καθιερωθεί στα υψηλά κλιμάκια του παγκόσμιου στίβου, καταρρίπτοντας -πρωτίστως προσωπικά- ρεκόρ.

«Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Είναι ελευθερία».

Αυτό αγαπώ και αυτό κάνω δεχόμενη πλήρως συνειδητοποιημένα τις θυσίες που απαιτούνται. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τρέξιμο και γυμναστική» λέει σε απόλυτο ύφος και μιλά για την αφοσίωσή της στη συστηματική και μεθοδική της προετοιμασία: «Το πρόγραμμα μου περιλαμβάνει προπόνηση δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα και στον ενδιάμεσο χρόνο ξεκούραση. Ξεκινάμε το πρωί στις 8:30 και στη συνέχεια ξανά στις 5:30, με τρέξιμο αντοχής, διαλλειμματικές ασκήσεις, βάρη, εξέδρα, πολυάλματα και διατάσεις μεταξύ άλλων. Ο ελεύθερός μου χρόνος είναι ελάχιστος. Η διασκέδαση και οι διακοπές σχεδόν ανύπαρκτες, αλλά αυτή η διαμόρφωση της καθημερινότητάς είναι επιλογή, γιατί θέλω να πραγματοποιήσω τους στόχους μου». Όταν ωστόσο της «επιτρέπεται» να μείνει για λίγο μακριά από το προπονητήριο, επιλέγει να περνά ποιοτικό χρόνο με τους φίλους της, να βλέπει ταινίες και να μαγειρεύει

«Με θέληση και πίστη στον εαυτό σου, τα καταφέρνεις όλα»

Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός δεν φαίνεται να πτοούν τη νεαρή πρωταγωνίστριά του, δεδομένου ότι η Αναστασία εμφανίζεται απρόθυμη να εγκαταλείψει τους στόχους της εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στη χώρα μας: «Υπάρχουν δυσκολίες σήμερα καθώς η βοήθεια από την πολιτεία έχει μειωθεί σημαντικά, τα προνόμια έχουν καταργηθεί και ίσως τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος νέος με τον αθλητισμό να είναι μειωμένα. Όταν όμως πειθαρχούμε, έχουμε θέληση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Αυτό είναι το μυστικό για να εξελιχθείς, ακόμα και σε καιρούς κρίσης» τονίζει και σπεύδει να εξάρει την ανεξάντλητη στήριξη που της παρέχει η οικογένειά της.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείπεις ποτέ»

Αυτό αγαπώ και αυτό κάνω δεχόμενη πλήρως συνειδητοποιημένα τις θυσίες που απαιτούνται

Μια υπογλυκαιμία πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων στη Σουηδία τής στέρησε το μετάλλιο στα 3.000μ και την άφησε στην 8η θέση, εντούτοις οι προσπάθειες και οι φιλοδοξίες για διάκριση σε επόμενους αγώνες κάθε άλλο παρά θρυμματίστηκαν.

«Αγωνίστηκα στα 3.000 μ και εκεί που είχα τη δεύτερη ή την τρίτη θέση, έπαθα υπογλυκαιμία στην τελευταία στροφή και τελικά βγήκα 8η. Ήταν από τις χειρότερες στιγμές μου, αλλά δεν εγκατέλειψα γιατί την επόμενη ημέρα είχα άλλον αγώνα και όφειλα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Τίποτα δεν είχε τελειώσει εκείνη τη στιγμή. Την επόμενη έτρεξα στα 1.500μ και βγήκα τέταρτη στην Ευρώπη».

Ακολούθησαν αξιοθαύμαστες εμφανίσεις με σταθερά ανοδική πορεία. Η αθλήτρια του Χρήστου Παπαχρήστου σαν να πείσμωσε από τη μη κατάκτηση μεταλλίου στη Σουηδία και από τότε έχει πάρει τα… ύψη. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο στο μίτινγκ Βελγίου διένυσε τα 1.500 μ. σε 4.10.63, βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ Νέων και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο ίδιο μίτινγκ, είχε πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 4.12.38

Το όνειρο για την Ολυμπιάδα

Επόμενος στόχος για την 20χρονη σπρίντερ μεσαίων αποστάσεων είναι «μια καλή κούρσα στο Άμστερνταμ για να περάσω στον τελικό. Μακάρι να πιάσω και το όνειρο για την Ολυμπιάδα. Θα το κυνηγήσω όσο μπορώ. Μου μένουν τρία δευτερόλεπτα για να πιάσω το όριο που είναι 4.07. Στην περίπτωση που δεν το καταφέρω όμως, θα κάνω και άλλες κούρσες για να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ, ενώ θα διεκδικήσω συμμετοχές και διακρίσεις στην Ευρώπη».

Φωτογραφίες: William Faithfull

Βίντεο: Γιώργος Κοίλιαρης, Σάββας Παπαδόπουλος


{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network