Πολλοί φοβούνται να μην μείνουν… από ενέργεια. Κάποιες εταιρείες, ωστόσο, έχουν εφοδιάσει τα μοντέλα τους με προηγμένες μπαταρίες που θεραπεύουν το λεγόμενο άγχος της αυτονομίας
Καταιγιστική είναι η επέλαση της ηλεκτρικής κινητικότητας, με τις εταιρείες να λανσάρουν σωρηδόν μοντέλα σχετικής τεχνολογίας. Οι απανταχού οδηγοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατανοήσουν τα όσα συμβαίνουν στον αυτοκινητικό κόσμο.
Αρκετοί, μάλιστα, σηκώνουν τη σημαία της «επανάστασης», υποστηρίζοντας πως η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο και ότι πρέπει να ξεπεραστεί μια σειρά «προβλημάτων», με μεγαλύτερο αυτό της αυτονομίας.
Η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτου υπολογίζεται με τις προδιαγραφές του WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure). Το WLTP αναπτύχθηκε βάσει στοιχείων διαδρομής που συλλέχθηκαν παγκοσμίως και καλύπτει κυκλοφοριακές συνθήκες από την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης έως τα ταξίδια σε αυτοκινητοδρόμους, λαμβάνοντας υπόψη την αεροδυναμική και την κατανάλωση του ηλεκτρικού δικτύου, για τον υπολογισμό μιας πιο ολοκληρωμένης αυτονομίας.
Τα αρνητικά σχόλια των οδηγών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους κατασκευαστές που καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες με στόχο την αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης που μπορούν να διανύσουν τα μοντέλα τους. Μερικές, μάλιστα, δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους, έχοντας να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα. Πάντως και σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα χιλιόμετρα αυτομίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις σε σχέση με τα εργοστασιακά νούμερα και την αυτονομία σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Αυτή καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως το βάρος του οχήματος, η εξωτερική θερμοκρασία, ο αεροδυναμικός συντελεστής του αυτοκινήτου που παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση, η ταχύτητα κίνησης, ο τρόπος οδήγησης, η χρησιμοποίηση του κλιματισμού, του ηχοσυστήματος, ή συστημάτων που έχουν να κάνουν με απώλεια ενέργειας της μπαταρίας. Από την άλλη, η τεχνολογία πάνω σε αυτό το κομμάτι κάνει μεγάλα άλματα, αφού υπάρχουν μια σειρά συστημάτων που ανακτούν την χαμένη ενέργεια από το φρενάρισμα ή από την οδήγηση σε κατηφορικό οδόστρωμα προσθέτοντας ενέργεια στην μπαταρία ή αντλίες θερμότητας που δεν επιβαρύνουν υπερβολικά την μπαταρία με την θέρμανση της καμπίνες τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Κλείσιμο
Οι εξελίξεις
Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές μελλοντικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με στόχο η αυτονομία τους να φτάσει, ή ακόμα να ξεπεράσει, τα 1.000 km. Η Mercedes-Benz με το πρωτότυπο EQXX κατάφερε να διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 km με μία φόρτιση. Αυτό επετεύχθη λόγω κυρίως του εκπληκτικού αεροδυναμικού συντελεστή Cd: 0,17, ενώ η μπαταρία των 100 kWh είναι περίπου κατά 50% πιο συμπαγής σε μέγεθος από την μπαταρία των 107,8 kWh που έχει η Mercedes EQS και 35% ελαφρύτερη (περίπου στα 495 kg). Eπίσης, υπάρχει ένας νέος αποδοτικότερος ηλεκτροκινητήρας 204 PS στο πίσω άξονα με βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας ώστε το 95% αυτής να καταλήγει στους τροχούς. Και κάπως έτσι η εργοστασιακή μέση κατανάλωση διαμορφώνεται κάτω από τις 10 kWh/100 km, με τη συνδρομή επιπλέον 25 km αυτονομίας από την οροφή που διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η Gotion High-Tech, ένας κατασκευαστής μπαταριών ιόντων λιθίου από την Κίνα και συνεργάτης του ομίλου Volkswagen, ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα μιας ημι-στερεής μπαταρίας χωρητικότητας 160 kWh, με την οποία η αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αγγίζει επίσης τα 1.000 km. Χάρη στην ενεργειακή πυκνότητα 360 Wh/kg, η εταιρεία υποδεικνύει τη δυνατότητα εγκατάστασης συστοιχίας μπαταριών 160 kWh σε EV αυτοκίνητο, ενώ εξελίσσει επίσης ένα πρωτότυπο μοντέλο ημι-στερεής μπαταρίας με ενεργειακή πυκνότητα 400 Wh/kg.