Αλουμίνιο και Χαλκός: Δυο μέταλλα που πρωταγωνιστούν για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Elval_Halcor_0

Αλουμίνιο και Χαλκός: Δυο μέταλλα που πρωταγωνιστούν για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η ElvalHalcor αποδεικνύει ότι η ανακύκλωση αλουμινίου και χαλκού αποτελεί μια πολύπλευρη ευκαιρία για τη βιομηχανία μας, το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

Οι μεγάλες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία του αλουμινίου και του χαλκού, δύο 100% ανακυκλώσιμων μετάλλων με πλήθος εφαρμογών. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα δύο αυτά υλικά που πρωταγωνιστούν στη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Αλουμίνιο – βασικός μοχλός για μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ, ανθεκτικό και 100% ανακυκλώσιμο υλικό με ενεργό ρόλο στην κυκλική οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση. Έχει πολυάριθμες εφαρμογές με σημαντικά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση στη ζήτησή του. Ενδεικτικά, στον τομέα συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών, οι συσκευασίες αλουμινίου συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, στη μείωση του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης των τελικών προϊόντων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αφού κατά την ανακύκλωση αλουμινίου καταναλώνεται 95% λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου. Παράλληλα, η χρήση αλουμινίου στον κλάδο των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας υποστηρίζει λόγω χαμηλού βάρους τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων με παράλληλη εξοικονόμηση καυσίμου, εξασφαλίζοντας μειωμένους ρύπους.

Χαλκός – απαραίτητος για την επιτυχημένη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Όπως το αλουμίνιο, έτσι και ο χαλκός αποτελεί πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό. H χρήση ανακυκλωμένου χαλκού συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ανεμογεννήτριες, οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, οι ηλιακοί συλλέκτες, η πράσινη ψύξη είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές του χαλκού που συμβάλλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο χαλκός έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και προσφέρει μεγάλο εύρος εφαρμογών στη βιομηχανία συρμάτων και καλωδίων, στον εξηλεκτρισμό, σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στις κατασκευές κτιρίων και σε εφαρμογές θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού.

ElvalHalcor: Διεθνής πρωταγωνίστρια στις βιώσιμες εφαρμογές αλουμινίου και χαλκού

H ElvalHalcor είναι μια κορυφαία ελληνική βιομηχανία με μακρά ιστορία που σήμερα πρωταγωνιστεί διεθνώς στον κλάδο επεξεργασίας αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Χάρη στην παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία της και την επιτυχημένη ανάγνωση των μεγάλων τάσεων και προκλήσεων της εποχής μας, η Εταιρία προσφέρει βιώσιμα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού που ενισχύουν την αλυσίδα αξίας και την οικονομία, καθώς και εξατομικευμένες λύσεις σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως οι συσκευασίες αναψυκτικών, τροφίμων και φαρμάκων, οι εφαρμογές ψύξης και θέρμανσης, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση, καθώς και εφαρμογές στη δόμηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

H ElvalHalcor εστιάζει και επενδύει συνεχώς σε υποδομές και τεχνολογίες, που της επιτρέπουν να ανταποκρίνεται επιτυχώς στη ζήτηση για λύσεις ενεργειακά αποδοτικές και ευθυγραμμισμένες με τις τάσεις της βιωσιμότητας και τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης. Ο κομβικός ρόλος των προϊόντων αλουμινίου για την κυκλική οικονομία και την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας, όπως και ο σημαντικός ρόλος του χαλκού στην ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι τής στρατηγικής της ElvalHalcor ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η στρατηγική αυτή τοποθέτηση οδηγεί την ElvalHalcor σε μια σταθερά ανοδική τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αντανακλά και στο επίπεδο των εξαγωγών, όπου η Εταιρία είναι πρωταθλήτρια. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα και οι λύσεις της ElvalHalcor εξάγονται σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις εκτός Ελλάδας πωλήσεις της το 2022 να αντιστοιχούν σε 3,4 δισ. ευρώ (από τα 3,7 δισ. ευρώ του κύκλου εργασιών το 2022) και το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας (εκτός του κλάδου πετρελαιοειδών) να φτάνει το αξιοσημείωτο ποσοστό του 8,3% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Πέρα από μια ισχυρή βιομηχανία διεθνούς βεληνεκούς, η ElvalHalcor διακρίνεται και για τις επιδόσεις της ως ανακυκλωτής. Η Εταιρία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις αιχμής (6 ειδικοί φούρνοι απολακοποίησης με συνολική δυναμικότητα 160.000 τόνων/έτος) στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην κυκλική οικονομία και στον σχεδιασμό προϊόντων με υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Επιπλέον, η Εταιρία προάγει την ανακύκλωση αλουμινίου μέσω του ΚΑΝΑΛ (www.canal.gr), του πρότυπου κέντρου της που συγκεντρώνει χρησιμοποιημένα κουτάκια αλουμινίου από ιδιώτες και το οποίο συστάθηκε το 2003 στο Μαρούσι. Το ΚΑΝΑΛ επιτελεί διττό ρόλο, καθώς λειτουργεί και ως χώρος ευαισθητοποίησης που επισκέπτονται καθημερινά μαθητές και μαθήτριες σχολείων. Με υπευθυνότητα και συνέπεια, από το 2004 μέχρι και σήμερα το ΚΑΝΑΛ έχει συλλέξει δεκάδες χιλιάδες τόνους συσκευασιών και έχει υποδεχθεί στις εγκαταστάσεις του περισσότερους από 70.000 μαθητές και μαθήτριες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το εκπαι­δευτικό τμήμα του QualityNet Foundation «Βιωματικό Σχολείο», το διάστημα 2006-2022 υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προ­γράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε περισσότερα από 90.000 μαθητές. Επιπρόσθετα το ψηφιακό πρόγραμμα «Η ζωή χωρίς σκουπίδια: Μείωση – Επα­ναχρησιμοποίηση − Ανακύκλωση», υλο­ποιείται από το 2015 μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αποτελεί ένα πρωτότυπο πολυεπίπεδο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που, μέσω ειδικής ηλεκτρονι­κής πλατφόρμας (www.lifewithnogarbage.gr) και βιωματικής προσέγγισης, προτρέ­πει τους μαθητές να εφαρμόσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή τους. Το χρονικό διάστημα 2015-2022, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί για την ανακύκλωση 47.000 μαθητές και μαθήτριες.

Προάγοντας την ανακύκλωση στην τοπική κοινωνία και στην κοινωνία ευρύτερα

H Εταιρία έχει πρωτοστατήσει και συμμετάσχει σε πλήθος πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην ανακύκλωση, με πολλές συνεργασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχει εφοδιάσει δεκάδες σχολεία και φορείς της τοπικής κοινωνίας με κάδους του συνεργαζόμενου οργανισμού «Κάθε Κουτί Μετράει», σε μια δράση που συνδυάζει την συμμετοχή και ευαισθητοποίηση δασκάλων, μαθητών και φορέων. Παράλληλα, με το «Κάθε Κουτί Μετράει», έχει ξεκινήσει συνεργασίες με δήμους όπως αυτός του Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης για πρωτοβουλίες συλλογής κουτιών αλουμινίου προς ανακύκλωση.

Το 2022, η Εταιρία συμμετείχε, μαζί με το ΚΑΝΑΛ, στη δράση «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» στη Χαλκίδα, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ελλάδα. Στην πρωτοβουλία έλαβαν μέρος 300 παιδιά που είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σχετικά με τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης συσκευασιών αλουμινίου.

Η ElvalHalcor θέτει ως προτεραιότητα την κουλτούρα ανακύκλωσης και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποίησε την πρωτοβουλία «Can’το Πράξη» με στόχο τη συλλογή συσκευασιών αλουμινίου που καταναλώνονται είτε στο χώρο των εργοστασίων είτε στο σπίτι των εργαζομένων και την ανακύκλωσή τους στις εγκαταστάσεις της ElvalHalcor, μια δράση που επεκτάθηκε και στις θυγατρικές της εταιρίες.

Κατανοώντας τον κρίσιμο ρόλο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στην ανακύκλωση, η Εταιρία έχει σαν στόχο να επεκτείνει περισσότερο τις δράσεις και πρωτοβουλίες της, ως πυλώνα της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και υπεύθυνης κοινωνικής δραστηριότητας.

ElvalHalcor: Σημείο αναφοράς στον κλάδο επεξεργασίας αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων, ακολουθώντας δυναμική πορεία βασισμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

ELVALHALCOR Corporate Sustainability Video
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ