Olympia Forum - 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία
Με απόλυτη επιτυχία και αξιοσημείωτη ανταπόκριση του κοινού ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του το 1o Olympia Forum - Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία από την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν αρκετές ιδέες και προτάσεις στις συνεδρίες, οι οποίες κάλυψαν όλο το φάσμα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Η έναρξη των εργασιών κηρύχθηκε το πρωί της Παρασκευής από τον εκδότη της εφ. «Πατρίς», κ. Λεωνίδα Βαρουξή, ο οποίος έκανε λόγο για ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι παρέστησαν στο Συνέδριο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας διεξήχθη η συνεδρία για τις Υποδομές, όπου συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως οι οδικοί άξονες που ολοκληρώνουν το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου, οι εξελίξεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η αναβάθμιση των λιμανιών και το μέλλον των αεροδρομίων με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των ζωτικών για την ανάπτυξη υποδομών και στη συμβολή της περιφέρειας.
Τα ρεαλιστικά δεδομένα για το κόστος των υποδομών σε Ελλάδα και Ευρώπη ανέλυσε ο Δ/ντής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών στη Γαλλία (CNRS)και πρώην γ.γ. Μεταφορών, N.Σταθόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Άκτωρ», Αλέξ. Εξάρχου, επισήμανε όι απαιτείται αλλαγή στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την πολιτεία, προκειμένου τα έργα υποδομής να υλοποιούνται χωρις να επιβαρύνουν τους φορολογουμενους και να συμβάλλουν στ μακρόχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ακολούθησε η συνεδρία για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, όπου οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, και επισήμαναν την παγκόσμια δυναμική του ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κων/νος Μίχαλος στην εισήγησή του τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάφλεξη της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα.
Ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Επιμελητηρίων ICC, κ. Πέτρος Δούκας, μίλησε για τις προκλήσεις της χώρας στο νέο διεθνές περιβάλλον λέγοντας ότι «αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας, αν πιστέψουμε ο ένας τον άλλο, μπορεί η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα»
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την ομιλία του υπουργού Υποδομών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος παρουσίασε το πλάνο των ελληνικών υποδομών για την επόμενη δεκαετία. «Παρουσιάστηκε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και για τη χώρα και για την Πελοπόννησο. Έγινε μια ενημέρωση για τα έργα που άμεσα ξεκινούν σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν και τους διαγωνισμούς, για τα σιδηροδρομικά έργα της Πελοποννήσου, αλλά και το σχεδιασμό της ολοκλήρωσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, τα υδατοδρόμια και τα λιμάνια», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.
Στη 1η συνεδρία της ημέρας,σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, αναλύθηκαν οι παράμετροι της επικείμενης έναρξης των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην Πελοπόννησο.
Ο δ/νων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γ.Ζαφειρόπουλος, ανέλυσε τα οφέλη των ερευνών για την Πελοπόννησο και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil, Δρ. Κων/νος Νικολάου υπογράμμισε ότι «Στο project ανάπτυξης του Κατακόλου, η εταιρεία εκτιμά ότι θα απασχοληθούν 60 -70 εργαζόμενοι, ενώ η εμπειρία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει δείξει ότι για κάθε άμεση θέση απασχόλησης δημιουργούνται τρεις έμμεσες σε τομείς όπως οι προμήθειες εφοδίων και αγαθών, οι μεταφορές, οι επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού, οι ενοικιάσεις χώρων και δωματίων κ.ά.».
Ακολούθησε η συνεδρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην οποία βασικός εισηγητής ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, επισημαίνοντας πως αποτελεί την οικοδόμηση της πρώτης μεγάλης δημόσιας υποδομής από τα χρόνια της κρίσης και μετά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για την οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα, βασικός εισηγητής ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, κ.Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον ΕΦΚΑ και την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, αναφέρθηκε στο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται ο νομός.
Η ημέρα έκλεισε με τη συνεδρία για την Αγροτική Ανάπτυξη, κατά τη οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και θα πρέπει να παράγουν την ανάλογη υπεραξία που θα ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών.
Στην τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Φώτης Κουβέλης, για να μιλήσει στη συνεδρία για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τα 10 λιμάνια της χώρας, με το νέο νόμο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων, αλλά και στις προοπτικές του λιμένος Κατακόλου.
Το συνέδριο περιελάμβανε και ειδική συνεδρία με προτάσεις εξόδου από την κρίση, με εισηγητές τον Γενικό Δ/ντή της «ΔΙανέοσις», κ. Διονύση Νικολάου, και τον οικονομολόγο και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ.Νίκο Παπανδρέου.
Το OlympiaForum ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Έλληνα Επιτρόπου της ΕΕ για τη Μετανάστευση, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, στη συνεδρία για την Ευρώπη ως οικονομικό, πολιτικό και γεωγραφικό χώρο.
Η κα Κρέτσου υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Ευρώπης στα επενδυτικά προγράμματα υποδομών της Ελλάδας, αναφερόμενη σε μεγάλα έργα όπως η Ολυμπία Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Η «αυλαία» έπεσε με την ομιλία του προέδρου του OlympiaForum, Λευτέρη Βαρουξή, - υποψήφιος Ευρωβουλευτής - ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα και την προοπτική του Συνεδρίου στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
«Η ανάπτυξη, τόσο της Πελοποννήσου, που απετέλεσε το βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου, όσο και ολόκληρης της χώρας, θα είναι μια λέξη κενή περιεχομένου, εφόσον δεν συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο και μακρόπνοο σχέδιο, στην κατάρτιση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά όλοι: Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες. Τότε θα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια, πως ναι, το Συνέδριο αυτό ήταν πετυχημένο και έχτισε το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη βάση οικοδόμησης σχέσεων ειλικρίνειας στο διάλογο μεταξύ πολιτείας, θεσμικών αρχών, αυτοδιοίκησης, φορέων και κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Βαρουξής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr