«Έσο έτοιμος» για σένα και για τους γύρω σου

soma01

Μια παλιά οδηγική  επιταγή απέναντι σε σύγχρονες  απειλές

Όλοι και όλες στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, από τα «Αστέρια» ( 5-7 ετών), τα «Πουλιά» (7-11 ετών), τους «Οδηγούς» (11-14 ετών) και τους «Μεγάλους Οδηγούς» (11-17 ετών), έχουν γαλουχηθεί με την επιταγή «Έσο Έτοιμος».

Που σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι κανείς προετοιμασμένος για κάθε αναπάντεχο ατομικό ή ομαδικό κίνδυνο και για κάθε έκτακτη ανάγκη. Το πόσο «έτοιμο» υπήρξε ανέκαθεν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε τέτοιες περιστάσεις έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές στην πράξη, σε όλη την μακρόχρονη πλέον διαδρομή του. Σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, σε κάθε λογής θεομηνίες και άλλες τραγωδίες, εκατοντάδες είναι κάθε φορά οι εθελοντές από τα μέλη του που σπεύδουν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με την ψυχραιμία, την εμπειρία και τη γνώση τους. Επειδή, ακριβώς, οι Οδηγοί είναι πάντοτε «έτοιμοι» κι ακόμη επειδή μια άλλη παλιά οδηγική επιταγή τους προτρέπει να βοηθούν όλους παντού και πάντοτε και να είναι πρόθυμοι ώστε να «υπηρετούν», όποτε αυτό απαιτείται.

Με την έναρξη της νέας «οδηγικής» χρονιάς τον Σεπτέμβριο και με πολύ νωπή ακόμη την οδυνηρή εμπειρία των πολύνεκρων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση κινητοποίησε πάνω από 600 εθελοντές ανάμεσα στα μέλη του, προχώρησε σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη και χρήσιμη πρωτοβουλία: θέσπισε ένα Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών. Για όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με κάποιους οδηγικούς όρους, τα «πτυχία» είναι μικρά συμβολικά εμβλήματα που τοποθετούνται στην «στολή» των μελών και φανερώνουν μια συγκεκριμένη γνώση ή εξειδίκευση. Στην περίπτωση αυτή, το Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην πολιτική προστασία.

Στόχος του είναι όχι μόνον να αναπτύξουν τα παιδιά και οι νέοι εθελοντική συνείδηση, αλλά να αποκτήσουν και τις αναγκαίες γνώσεις – μέσα από ειδικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια – ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές. Η πρόβλεψη, όταν και όπου είναι δυνατή, η αποφυγή και η αντιμετώπιση του κακού αποτελούν τον κορμό του προγράμματος, το οποίο αναλύεται με σαφήνεια και με λεπτομέρειες, με εικονογραφημένες οδηγίες και πληθώρα σχετικών πληροφοριών, στο ειδικό, πολύ προσεγμένο φυλλάδιο ή και στην ιστοσελίδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, www.seo.gr

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωφελών στόχων του. Σκοπός του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, είναι να βοηθάει τα νέα παιδιά να εξελιχθούν σε άξια, δημιουργικά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Ο Οδηγισμός είναι τρόπος ζωής. Βασίζεται στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθεί και σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και καλλιεργεί πνεύμα αρμονικής συνεργασίας μέσα στην ομάδα και ισχυρό αίσθημα εθελοντικής προσφοράς στο σύνολο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aek_paok_art

Το Pamestoixima.gr προσφέρει 0% γκανιότα στην αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα» έως την έναρξη των αγώνων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για τα playoffs του Europa League

LE_MONDE_BOOTCAMP_2019

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, η κορυφαία σχολή γαστρονομικών, τουριστικών και ξενοδοχειακών σπουδών, συνεχίζει να πρωτοπορεί σταθερά από το 1996 και διοργανώνει το LE MONDE Bootcamp September Edition προσφέροντας σε ενδιαφερόμενους επίδοξους Chefs & Pastry Chefs από όλη την Ελλάδα, μία ακόμα Δωρεάν Εκπαιδευτική Εμπειρία, το LE MONDE Bootcamp September Edition.

seajets

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων θα εκτελέσει αύριο Πέμπτη 22/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROS JET’ τα παρακάτω δρομολόγια.

seajets

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων θα εκτελέσει αύριο Τετάρτη 21/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROS JET’ τα παρακάτω δρομολόγια.

2
superjet-01_tmb-1651x477

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίαςθα επεκτείνει τα έκτακτα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα19/8 και την Τρίτη20/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROSJET’