«Έσο έτοιμος» για σένα και για τους γύρω σου

soma01

Μια παλιά οδηγική  επιταγή απέναντι σε σύγχρονες  απειλές

Όλοι και όλες στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, από τα «Αστέρια» ( 5-7 ετών), τα «Πουλιά» (7-11 ετών), τους «Οδηγούς» (11-14 ετών) και τους «Μεγάλους Οδηγούς» (11-17 ετών), έχουν γαλουχηθεί με την επιταγή «Έσο Έτοιμος».

Που σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι κανείς προετοιμασμένος για κάθε αναπάντεχο ατομικό ή ομαδικό κίνδυνο και για κάθε έκτακτη ανάγκη. Το πόσο «έτοιμο» υπήρξε ανέκαθεν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε τέτοιες περιστάσεις έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές στην πράξη, σε όλη την μακρόχρονη πλέον διαδρομή του. Σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, σε κάθε λογής θεομηνίες και άλλες τραγωδίες, εκατοντάδες είναι κάθε φορά οι εθελοντές από τα μέλη του που σπεύδουν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με την ψυχραιμία, την εμπειρία και τη γνώση τους. Επειδή, ακριβώς, οι Οδηγοί είναι πάντοτε «έτοιμοι» κι ακόμη επειδή μια άλλη παλιά οδηγική επιταγή τους προτρέπει να βοηθούν όλους παντού και πάντοτε και να είναι πρόθυμοι ώστε να «υπηρετούν», όποτε αυτό απαιτείται.

Με την έναρξη της νέας «οδηγικής» χρονιάς τον Σεπτέμβριο και με πολύ νωπή ακόμη την οδυνηρή εμπειρία των πολύνεκρων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση κινητοποίησε πάνω από 600 εθελοντές ανάμεσα στα μέλη του, προχώρησε σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη και χρήσιμη πρωτοβουλία: θέσπισε ένα Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών. Για όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με κάποιους οδηγικούς όρους, τα «πτυχία» είναι μικρά συμβολικά εμβλήματα που τοποθετούνται στην «στολή» των μελών και φανερώνουν μια συγκεκριμένη γνώση ή εξειδίκευση. Στην περίπτωση αυτή, το Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην πολιτική προστασία.

Στόχος του είναι όχι μόνον να αναπτύξουν τα παιδιά και οι νέοι εθελοντική συνείδηση, αλλά να αποκτήσουν και τις αναγκαίες γνώσεις – μέσα από ειδικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια – ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές. Η πρόβλεψη, όταν και όπου είναι δυνατή, η αποφυγή και η αντιμετώπιση του κακού αποτελούν τον κορμό του προγράμματος, το οποίο αναλύεται με σαφήνεια και με λεπτομέρειες, με εικονογραφημένες οδηγίες και πληθώρα σχετικών πληροφοριών, στο ειδικό, πολύ προσεγμένο φυλλάδιο ή και στην ιστοσελίδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, www.seo.gr

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωφελών στόχων του. Σκοπός του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, είναι να βοηθάει τα νέα παιδιά να εξελιχθούν σε άξια, δημιουργικά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Ο Οδηγισμός είναι τρόπος ζωής. Βασίζεται στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθεί και σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και καλλιεργεί πνεύμα αρμονικής συνεργασίας μέσα στην ομάδα και ισχυρό αίσθημα εθελοντικής προσφοράς στο σύνολο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

varv1

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού βράβευσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συγκεκριμένα την κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και τον κύριο Δημήτρη Εφραίμογλου για την προσφορά τους στον πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια.

ufhyfed

Στις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Όμως, ο παιδικός καρκίνος δεν πρέπει να μας προβληματίζει μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Μέσα από τον εθελοντισμό ή τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που ασχολούνται με το θέμα, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην επιτυχή αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

1-PHOTO_13_02_19

Η ΕΚΟ, η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρία πετρελαιοειδών και Μέγας Χορηγός του “ΕΚΟ ALLSTARGAME 2019”, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον ΕΣΑΚΕ και τον ΠΣΑΚ για την εξαιρετική διοργάνωση των εκδηλώσεων του διημέρου στη Θεσσαλονίκη, όλους τους χορηγούς που στήριξαν τη φετινή διοργάνωση,τους αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες, αλλά κυρίως τον κόσμο, που με την θερμή παρουσία του στο Αλεξάνδρειο και την αγάπη του, μετέτρεψε έναν αγώνα μπάσκετ σε μια μεγάλη γιορτή Αθλητισμού και Πολιτισμού.

opap01

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 2.600 παιδιών και 2.000 γονέων/ κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε το διπλό φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019.

nn_main01

Έχοντας πάντα ως στόχο τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών για τη μαθητική κοινότητα, η NN Hellas διοργανώνει το Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece.