Η ιστορική δίκη των Ναϊτών Ιπποτών από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Η ιστορική δίκη των Ναϊτών Ιπποτών  από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ένα άγνωστο στους πολλούς ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε τη μεσαιωνική Ευρώπη και στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε τότε η Κύπρος επανάφερε στη δημοσιότητα Ημερίδα που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για αναπαράσταση της ιστορικής δίκης των Ναϊτών Ιπποτών (Φτωχοί Αδελφοί Στρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντος) που έλαβε χώρα στη Λευκωσία το 1310 (και το 1311). 


Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία του Δικαίου» της Νομικής Σχολής πραγματοποιήθηκε εικονική δίκη, αναπαράσταση δηλαδή της δίκης που έλαβε χώρα το 1310 στη Λευκωσία και οδήγησε στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων για αίρεση, ειδωλολατρία και άλλα παρεμφερή εγκλήματα. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά οι απολογίες των Ναϊτών Ιπποτών και Ιερέων (Τάγματος του Ναού) και οι καταθέσεις των μαρτύρων της δίκης, όπως αυτές προκύπτουν από τα αυθεντικά αρχεία του Βατικανού, τα οποία έχουν πλέον δημοσιευθεί επισήμως και ολόκληρα στα λατινικά (1887) και στα αγγλικά (1998).

Οι Ναΐτες Ιππότες δικάστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην περίπτωση όμως της Κύπρου διεξήχθη η μοναδικήδίκαιη δίκη της εποχής, διότι ουδείς απολογούμενος Ναΐτης ή μάρτυρας υπέστη βασανιστήρια (όπως συνέβη σε άλλες δίκες της εποχής, κυρίως στη Γαλλία). Αντίθετα, κατέθεσαν ελεύθερα την άποψή τους ενόρκως τόσο οι 76 Ναΐτες όσο και οι 56 μάρτυρες, Ιππότες άλλων Ταγμάτων, ιερείς, μοναχοί, επίσκοποι, αλλά και κάτοικοι της Κύπρου. 

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ενσάρκωσαν  τους ρόλους αυτούς. Τον ρόλο των δύο δικαστών επισκόπων της εποχής (Λεμεσού και Αμμοχώστου) είχαν δύο Καθηγητές, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιμάρας, και ο Επιστημονικός Συνεργάτης Χαράλαμπος Σταμέλος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου ΆγγελΚονναρή, ο Ανώτερος Ερευνητής του Υπουργείου Παιδείας Νίκος Κουρέας και ο Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου Νικήτας Χατζημιχαήλ. Στο πλαίσιο προετοιμασίας της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή με τησυνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ένωσης Ελλήνων και Κυπρίων Νομικών. 
Εξήντα φοιτητές της Νομικής Σχολής που παρακολουθούν το μάθημα «Ιστορία του Δικαίου» επισκέφθηκαν το Κάστρο Κολοσσίου στη Λεμεσό, το οποίο αποτελούσε την έδρα των Ναϊτών Ιπποτών το 1305-1308, μέχρι να διωχθούν με παπική εντολή. 

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμάρας δήλωσε ότι «οι εικονικές δίκες είναι πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο αφού βοηθούν τους φοιτητές, όχι μόνον να ενημερώνονται για το ιστορικό μιας υπόθεσης αλλά ταυτόχρονα να αποκτούν και εμπειρία συμμετοχής στις διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίων».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

acs_main01

Στηρίζοντας τις μεγάλες συναντήσεις της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ACS θα δώσει το παρόν ως Main Sponsor στην τριήμερη έκθεση eShops Expo, που θα λάβει χώρο στο Μετρό Συντάγματος (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων) στις 26-28 Απριλίου 2018, και στην οποία η εταιρεία θα συμμετέχει με εκθεσιακό περίπτερο για την ενημέρωση των επισκεπτών.

iek_alfa

Μια μείζονος σημασίας Εσπερίδα Ναυτιλιακών με θέμα «Ο ρόλος του λιμανιού στις τοπικές κοινωνίες» και ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά, την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 17.30, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Λουδοβίκου 1).

ellinika-petrelaia_main01

Για δέκατη συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ απέδειξε εμπράκτως και εφέτος τη στήριξή του στους νέους,επιβραβεύοντας με επαίνους που συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα περισσότερους από 240 Αριστούχους φοιτητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την Ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018.