Συμβουλές για να αγοράσεις desktop φέτος τα Χριστούγεννα

Συμβουλές για να αγοράσεις desktop φέτος τα Χριστούγεννα

Μπορεί σε ό,τι αφορά την αγορά υπολογιστή οι περισσότεροι να προτιμούν τη λύση του laptop, ωστόσο το πιστό desktop εξακολουθεί να αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση. Η αγορά ενός σταθερού υπολογιστή παρ’ όλα αυτά, διαφέρει αρκετά από εκείνη ενός φορητού.

desktop_art
Ακόμα κι αν επιλέξεις έτοιμο σύστημα -αντί να το συνθέσεις μόνος σου με τα κομμάτια της επιλογής σου- αυτά που πρέπει να προσέξεις είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα notebook. Έλα να δούμε τι οφείλεις να λάβεις υπ’ όψιν σου πριν καταλήξεις στο desktop που θα… κάνεις δώρο στον εαυτό σου φέτος τις γιορτές.

Ξεκαθάρισε για ποιον σκοπό το χρειάζεσαι

Πριν καν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου, θα πρέπει να είσαι σίγουρος για το σύστημα που χρειάζεσαι. Τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτό; Είναι εργαλείο δουλειάς ή ψυχαγωγίας; Θα streamάρεις περιεχόμενο από πλατφόρμες τύπου Netflix και Spotify ή θα παίζεις video games; Αν ισχύει το δεύτερο, για τι είδους τίτλους μιλάμε και τι απαιτήσεις από πλευράς σου; Ένα γρήγορο παιχνίδι Football Manager π.χ. δεν έχει καμία σχέση με το Red Dead Redemption 2 σε 4K ανάλυση: το πρώτο τρέχει άνετα σε ένα mid-range σύστημα, το δεύτερο θέλει… τέρας! Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να ξεκαθαρίσεις λοιπόν είναι οι απαιτήσεις σου από το desktop σου -προκειμένου να προχωρήσεις στα χαρακτηριστικά του.

Καθόρισε το budget σου
desktop_intel
Έχοντας βάλει σε μία τάξη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου από το desktop που πρόκειται να πάρεις, σειρά έχει το budget. Το να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου χωρίς να έχεις σαφή εικόνα των χρημάτων που μπορείς να ξοδέψεις ισοδυναμεί με «έγκλημα» αφού μπορείς να ξεφύγεις πάρα πολύ εύκολα. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως απαιτήσεις και budget πάνε μαζί: δε γίνεται να θες φερ’ ειπείν να κάνεις 3D rendering στο PC σου αλλά να υπολογίζεις σε μία οικονομική πρόταση. Θα πρέπει να βρεις λοιπόν τη χρυσή τομή μεταξύ κόστους και αναγκών και να καθορίσεις το ανώτατο ποσό που θα ξοδέψεις.

Σκέψου την αναβάθμιση
Κλείσιμο
desktop_upgrade
Είναι απολύτως λογικό όταν αγοράζεις ή στήνεις desktop να σκέφτεσαι το τώρα, το σήμερα. Εμείς θα σου προτείναμε παρ’ όλα αυτά να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και το μέλλον, το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε λίγα χρόνια π.χ. οι ανάγκες σου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σταθερών υπολογιστών είναι πως προσφέρουν απείρως περισσότερες δυνατότητες αναβάθμισης σε σχέση με τους φορητούς. Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, από τον SSD και την κάρτα γραφικών, μέχρι τον επεξεργαστή και τη RAM, δίνοντας έτσι παράταση ζωής στο σύστημά σου. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι διαθέτει τις ανάλογες προοπτικές/δυνατότητες.

Έτοιμο ή κομμάτι-κομμάτι;
desktop_sistima
Δίλημμα… Αγορά έτοιμου desktop ή «χτίσιμο» του συστήματος των ονείρων σου κομμάτι-κομμάτι; Στην πρώτη περίπτωση δε θα έχεις να ασχοληθείς με τίποτα πέραν των απολύτως βασικών. Το σύστημα θα σου έρθει έτοιμο προς χρήση ενώ θα καλύπτεται και από εγγύηση του κατασκευαστή, κάνοντας τη ζωή σου ευκολότερη αν κάτι πάει στραβά. Στη δεύτερη περίπτωση θα είσαι εσύ υπεύθυνος για το κάθε υποσύστημα, ενδεχομένως και τη συναρμολόγηση αν δεν αγοράσεις τα κομμάτια του desktop από το ίδιο κατάστημα ή αν αυτό δεν προσφέρει τέτοια υπηρεσία. Η κάθε επιλογή έχει και διαφορετικά κέρδη, οπότε επίλεξε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σου.

Δώσε βάση στην εγγύηση

Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος, ψάξε λίγο παραπάνω το θέμα της εγγύησης. Αν προτιμήσεις έτοιμο σύστημα, δες τι υπόσχεται ο κατασκευαστής του σε περίπτωση βλάβης. Προσφέρει εγγύηση on-site, δηλαδή στον χώρο σου; Πόσα χρόνια διαρκεί αυτή και τι καλύπτει σε αυτό το χρονικό διάστημα (δύο πράγματα σε ενδιαφέρουν: ανταλλακτικά και εργασία); Αν επιλέξεις να στήσεις το PC σου κομμάτι-κομμάτι, τότε θα πρέπει να βασιστείς στην εγγύηση του κάθε υποσυστήματος, γεγονός που ίσως περιπλέξει κομματάκι τα πράγματα. Διαφορετικά θα μπορούσες να «χτίσεις» το desktop σου σε κάποιο κατάστημα το οποίο θα αναλάβει εκείνο τη συναρμολόγηση και ενδεχομένως να σου προσφέρει και κάποιες after-sales υπηρεσίες.

Μην αμελήσεις τα περιφερειακά
desktop_desk
Για το τέλος αφήσαμε τα… παρελκόμενα. Ένα desktop συνοδεύεται από μια σειρά περιφερειακών: οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι. Εκεί θα πρέπει να επιλέξεις σωστά προκειμένου να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες του συστήματός σου. Δες π.χ. ποια είναι η μέγιστη απόδοση που υποστηρίζει η κάρτα γραφικών σου και πράξε αναλόγως όσον αφορά στην οθόνη σου.

Βρες ποντίκι και πληκτρολόγιο που να σε βολεύουν επιτρέποντάς σου να τα χρησιμοποιείς για όσο χρειάζεται χωρίς να ταλαιπωρούνται τα χέρια σου και αν δε σε «ψήνουν» τα καλώδια, πήγαινε σε ασύρματες λύσεις. Για να έχεις το κεφάλι σου απόλυτα ήσυχο μπορείς να σκεφτείς και την περίπτωση ενός UPS έτσι ώστε να μην ανησυχήσεις ποτέ ξανά για τις αυξομειώσεις τάσης του ρεύματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης