Ζάμπια: «Η Ελβετία της Αφρικής»!

Ζάμπια: «Η Ελβετία της Αφρικής»!

Γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα της αφρικανικής χώρας που και εκείνη είχε ενοποιήσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ - Μπορεί να μην το γνωρίζετε, όμως υπάρχει και Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο!

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ομαδοποίηση των οφειλόμενων δόσεων, με στόχο να πληρωθούν όλες μαζί στο τέλος Ιουνίου και η μη καταβολή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο την Παρασκευή, δεν δημιούργησε μόνο την δυσαρέσκεια της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τα αναπόφευκτα σχόλια των χρηστών στο Διαδίκτυο. «Γίναμε Ζάμπια», «Τρέξε κι εσύ για να μη γίνουμε Ζάμπια», «Η αμήχανη στιγμή, που γίνεσαι Ζάμπια, όταν δεν πληρώνεις τους διεθνείς τοκογλύφους» και πολλά άλλα, παρόμοια σχόλια, πλημμυρίζουν το Twitter.Και όλα αυτά, ίσως, εκ πρώτης όψεως, όχι άδικα, αφού η Ζάμπια, είχε κάνει χρήση της απόφασης που είχε λάβει το ΔΝΤ στα τέλη της δεκαετίας του '70 και είχε ζητήσει ομαδοποίηση των δόσεων που όφειλε, εντός του ίδιου μήνα. Το φτωχό κράτος της υποσαχάριας Αφρικής είχε επιλέξει αυτόν τον τρόπο πληρωμής των οφειλών του προς το ΔΝΤ πριν τριάντα χρόνια και γι' αυτό το λόγο το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα ονομάστηκε «επιλογή της Ζάμπια» από τον William Murray, εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι: «Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία» και συμπλήρωσε ότι αυτό έκανε και η Ζάμπια στα μέσα του '80.Ο Murray σε συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε ότι σπάνια οι χώρες - μέλη επιλέγουν την ομαδοποίηση των οφειλόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ.

Ποια είναι όμως η Ζάμπια και έχει στην πραγματικότητα ομοιότητες με την χώρα μας; Η φτωχή χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, παρόλο που είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή χαλκού στην αφρικανική ήπειρο, έχει πληθυσμό 15.000.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 64% ζει με εισόδημα κάτω από ένα δολάριο την ημέρα, το 14% του πληθυσμού είναι φορείς ή νοσούν από τον ιό του AIDS και το 40% δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.Πάντως, σε σχέση με τα κράτη με τα οποία συνορεύει, την Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα και την Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζάμπια τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Οι χριστιανοί, που υπερτερούν αριθμητικά από τους μουσουλμάνους, τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, στην χώρα δεν κυβερνά δικτάτορας και οι εκλογές διεξάγονται κανονικά, ενώ κανείς δεν βασανίζεται για την ψήφο του και δεν υπάρχει εγκληματικότητα στη χώρα.

Η Ζάμπια υπήρξε πρώην βρετανική αποικία με την ονομασία Βόρεια Ροδεσία και το 1964 έγινε ανεξάρτητη και πήρε το όνομα Ζάμπια από τον ποταμό Ζαμβέζη, που την διασχίζει. Η χώρα βρέθηκε υπερχρεωμένη την δεκαετία του '70, καθώς οι τιμές του χαλκού έπεσαν και ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου. Η χώρα τότε χρεοκόπησε, επειδή, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, είχε προβεί σε υπερδανεισμό από τράπεζες της Δύσης.

Όταν η τιμή του χαλκού έπεσε δραματικά η Ζάμπια αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα για να συνεχίσει να κινείται η οικονομία της. Τότε ήταν που το χρέος της από 800 εκατ. δολάρια εκτοξεύτηκε στα 3,2 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο ποσόν είχαν δανείσει στη χώρα τράπεζες της Δύσης. Η οικονομική κρίση «χτύπησε κόκκινο» στη Ζάμπια, όταν στα τέλη του '70  οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια, τότε έγινε αδύνατον για τη χώρα να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των δανείων της.

Το 1983 «μπήκε στο παιχνίδι» το ΔΝΤ, που δάνεισε τα χρήματα στη Ζάμπια, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες. Εκείνη την περίοδο οι δυτικές τράπεζες αντιμετώπιζαν μια κρίση άνευ προηγουμένου, αφού είχαν δανείσει αφειδώς τις φτωχές χώρες και ουσιαστικά η παρέμβαση του ΔΝΤ ήταν για να διασωθούν αυτές οι τράπεζες.

Την δεκαετία του '80 και του '90 οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς στη Ζάμπια, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του χαλκού και οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών και επιπλέον, τα μεγάλα χρέη, συρρίκνωσαν ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας.

Το 2004 το χρέος της Ζάμπια είχε αγγίξει τα 7 δισ. δολάρια! Εξαιτίας της λιτότητας επί δύο δεκαετίες οι πολίτες έβλεπαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς. Επιπλέον, η ξηρασία, το AIDS, η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και η πτώση του προσδόκιμου ζωής, έκαναν την ζωή στη Ζάμπια να μοιάζει με εφιάλτη δίχως τέλος.

Η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί η χώρα έγινε η αιτία για μια παγκόσμια εκστρατεία με στόχο την ελάφρυνση των χρεών των υπερχρεωμένων κρατών, με την ονομασία «πρωτοβουλία για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες» (HIPC). Όμως, η καταψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας της ιδιωτικοποίησης της Κεντρικής Τράπεζας, έγινε η αιτία για καθυστέρηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Η αποπληρωμή του χρέους κόστιζε στη χώρα από 160 μέχρι 250 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο με συνέπεια την συμπίεση στις δαπάνες για την Υγεία και την Εκπαίδευση. Τελικά, τον Απρίλιο του 2005 η Ζάμπια, που είχε μπει στο πρόγραμμα HIPC, κατόρθωσε να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ 4 δισ. δολάρια διαγράφηκαν. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε την χώρα σε μεγάλη έλλειψη τροφίμων, η οποία επηρέασε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Σήμερα η Ζάμπια θεωρείται «Ελβετία της υποσαχάριας Αφρικής», αφού είναι πολλοί οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες, και από την χώρα μας, που έχουν εγκατασταθεί εκεί, προκειμένου να λάβουν «μερίδιο» από τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που πρόκειται να κατασκευαστούν στην χώρα.Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Ελληνοζαμπιανού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Λουκάς, στην Ζάμπια υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες 350 ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, ενώ, όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τουλάχιστον, 25 νέοι Έλληνες επιχειρηματίες ταξίδεψαν στην χώρα και έστησαν τις επιχειρήσεις τους.

Οι τομείς που συνήθως απασχολούνται οι Έλληνες στην χώρα της υποσαχάριας Αφρικής είναι η τυποποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (στη Ζάμπια το 85% των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία), οι αλευρόμυλοι, οι μεταφορές και, κυρίως, ο επισιτιστικός τομέας.Σύμφωνα με τον κύριο Λουκά  από τα 150 καλά εστιατόρια, που υπάρχουν στην πρωτεύουσα Λουσάκα, τα 110 ανήκουν σε Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του Ελληνοζαμπιανού Επιμελητηρίου μας αποκάλυψε ότι η χώρα διαθέτει πολλά καζίνο και το μεγαλύτερο από αυτά, το Diamond, είναι ιδιοκτησίας του γνωστού τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου και του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Πηλαδάκη.

Από πότε όμως υπάρχει στην χώρα μας το Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο και ποιες ανάγκες ώθησαν στην δημιουργία του; Ο Δημήτρης Λουκάς μας εξηγεί ότι μια ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ζάμπια ίδρυσαν το Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο τον Ιούλιο του 2014, όχι για να προασπίσουν οι ίδιοι τα συμφέροντά τους, αλλά, επειδή αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση της Ζάμπιας ήθελε ένα συλλογικό όργανο να εκπροσωπεί τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λουκάς είναι ιδιοκτήτης δύο εταιριών στην χώρα, εκ των οποίων η μία δραστηριοποιείται στον εμπορικό τομέα και η άλλη στην πληροφορική.ΣΧΟΛΙΑ (52)

μοναδικα υπεροχη η Ελλαδα

Ρε κοιτάξτε όλοι τι έχει κάνει ο καθένας για να φτάσουμε στο Χάλι που είμαστε.... όταν το ίδιο το σύστημα σε ωθεί σε κινήσεις που δεν ωφελούν την σωστή κατανομή πλούτου πως θα προχωρήσουμε? Όταν όλοι λίγο έως πολύ βαλαμε τα χερακια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας είναι λογικό να καταλήξουμε έτσι... από που να το πιασουμε? Έλεγχος δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΆ!!! από το αυθαίρετο υπογειακι μέχρι τις βιλαρες της Μυκόνου... από τα απάνταχου βισματα που διοριζαν ότι να ναι όπου να ναι μέχρι τα εξοπλιστικα και τα σκάνδαλα τύπου Siemens.... μια Ζωή οι Ελληναρες είμαστε πανεξυπνοι και μια Ζωή την πατάμε... πως διαολο γίνεται αυτό δεν μπορώ να καταλάβω... όλη η υφηλιος ψοφαει να έρθει μια εβδομάδα να ζήσει λίγο Ελλάδα και εμείς που τα έχουμε μέσα στα πόδια μας τα ξεσκιζουμε όλα... και μια Ζωή φταίνε οι άλλοι... τα βαλαμε ποτέ κάτω να δούμε τι λάθη έχουμε κάνει? Όχι γιατί πάντα εμείς είμαστε οι σωστοι... μια Ζωή να δουλευουμε σαν τα σκυλιά και μια Ζωή παροχές μηδέν... γιατί άραγε? μήπως γιατί πάντα αυτό που πραγματικά φταιει δεν το αγγίζουμε ποτέ? Και δεν είναι άλλο από το μυαλό μας... αυτοκριτικη ο Έλληνας σπάνια κάνει... αν έκανε θα προλαβαίνε πολλά.... από εκλογές και κόμματα μέχρι ΔΝΤ και εξωτερική πολιτική... λυπάμαι μόνο για τις επόμενες γενιές... γιατί δεν φταίνε σε τίποτα αλλά θα γαλουχηθουν στα ίδια και χειροτερα....

γεμάτη σκουπίδια

και τερατουργήματα αρχιτεκτονικής η ελλάδα. τα σκουπίδια είναι εκτός ελέγχου. και θέλουμε και τουρισμό. κόψτε τα ναρκωτικά. έλεος. έχετε χαζέψει τελείως;;;

Eλπιδα Συριζοπουλου

Πρώτη φόρα αριστερά και εκεί και μετα πτώχευση,μισθός 1$ την ημερα, πείνα,εγκληματικοτητα και aids...

παιδιά μην κουράζεστε,

η πρώην βόρειος ροδεσία (ζάμπια) έχει το πιο απίστευτο τουριστικό πακέτο που δεν έχετε φανταστεί ποτέ - έχω μπει σε σελίδα στο facebook παλιά - τα ξενοδοχεία και άπειρα ξύλινα-πέτρινα lodges στην σαβάννα, σε βουνά, σε ποτάμια, σε καταρράκτες κλπ δεν συγκρίνονται. εξωπραγματικά. εντάξει μπορεί να σε φάει κάποιο λιοντάρι, αλλά τι να κάνουμε.

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΑΜΠΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ζάμπια της Ευρώπης είναι η Αλβανία και οι 1,5 ι βεδουίνοι του Καυκάσου οι Αλβανοί που δουλεύουν ή κλέβουν στην Ελλάδα. Πίσω στη χώρα σας άπλυτα [...]

Συριζάμπια

Εδω στη Κυψέλη ειμαστε ηδη Ζαμπια

Τεράστιο όραμα

Μετά την αποτυχία του μοντέλου της Σουηδία και της Δανίας, καταλήξαμε σε ένα μοντέλο αξιοπρέπειας όπως αυτό της Ζάμπια και της Ουγκάντα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑ

Και όμως όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο γίναμε Σουηδία και Δανία, γιατί και οι δυο αυτές χώρες είναι χρεοκοπημένες (η Saab χρεοκόπησε, η Volvo, που πήγαινε με 100 προς χρεοκοπία πουλήθηκε στους Κινέζους, και η Ericsson είναι στο παρά πέντε για βρόντο γιαυτό σταμάτησε να παράγει κινητά, και ακόμα η Σουηδία έκλεισε όλα τα ταχυδρομεία και πάει ο κόσμος στα μπακάλικα να πάρει τα δέματα του . Το κρατικό χρέος της Σουηδίας μαζί με το ιδιωτικό είναι μεγαλύτερο του κρατικού και του ιδιωτικού Ελληνικού. Όσο για την Δανία που έχετε μαύρα μεσάνυχτα στην Ελλάδα , η στεγαστική φούσκα της έσκασε, τώρα και κάμποσα χρόνια, και οι τιμές των ακινήτων έπεσαν τα τελευταία χρόνια με 40%. ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΑΝΙΔΕΟΙ, ΚΑΙ ΒΟΣΚΕΤΕ ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

blackpit

Θέλω από αυτό που πίνεις, το συντομότερο. Έλληνας από Helsingborg

XX

Grapse tou kai pou einai to Helsingborg, endexomenws na nomizei oti einai xwrio eksw apo ta metewra...

ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ ΓΙΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ

@blackpit. Έλα στο Goteborg να σε πάω στη Κινέζικη πλέον Volvo και μετά να πάμε και στο Trollhattan στην NEVS να σου δείξω το πρώην άδειο εργοστάσιο της SAAB, μετά να πάμε και στο άδειο εργοστάσιο της Ericsson στην Molndal στο Goteborg βοσκέ από το χωριό Helsingborg. Γιατί δεν γράφεις να μάθει ο κόσμος για τους υπερχρεωμένους Σουηδούς, για την στεγαστική φούσκα που κοντεύει να σκάσει , για τα 140 δις ευρώ του κρατικού χρέους της Σουηδίας, για το ΔΝΤ που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην υπερχρεωμένη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα, αλλά γράφεις ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΕΔΩ;;; ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΦΡΕΣΚΟΣ στη Σουηδία για να έχεις ακόμα αυτό το φανατισμό αλλά εγώ έχω 32 χρόνια σε αυτή την μπουρδελοχώρα και την ξέρω καλύτερα και από την Ελλάδα

@blackpit.

Σίγουρα θα σε έχει πειράξει στον εγκέφαλο η διαρροή ραδιενέργειας που φεύγει από τον παλιό πυρηνικό σταθμό Ringhals που βρίσκεται στο Varberg κοντά στο helsingborg

@blackpit

Σίγουρα θα σε έχει πειράξει στον εγκέφαλο η διαρροή ραδιενέργειας που φεύγει από τον παλιό πυρηνικό σταθμό Ringhals που βρίσκεται στο Varberg κοντά στο helsingborg

μμμ,

φίλε, αν θυμάμαι καλά οι σουηδοί φτιάχνουν τα αποκλειστικά δικά τους τάνκς (πολλά από αυτά), μαχητικά αεροπλάνα (grippen της saab), η scania τα καλύτερα φορτηγά στον κόσμο, η husqvarna είναι η μεγαλύτερη εταιρία εργαλείων κήπου κλπ στον κόσμο, και έχει αγοράσει διάφορες άλλες εταιρίες όπως η mculloch, φτιάχνει φρεγάτες, συστήματα μαγνητικού εξαφανισμού αλλά και εντοπισμού φρεγατών, σκάφη αναψυχής, ενώ στην στοκχόλμη υπάρχουν περισσότερα σκάφη από ότι αυτοκίνητα. από άποψη εγκαταστάσεων με αλλάδα δεν υπάρχει σύγκριση σε ποσότητα και ποιότητα. διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. τώρα θυμηθηκα και το IKEA που έκλεισε όλα τα επιπλάδικα στην ελλάδα. απλά ο ιδιοκτήτης μένει ελβετία για να μην πληρώνει τους πολύ υψηλούς φόρους, όπως πολλοί πλούσιοι σουηδοί.

@blackpit

Σίγουρα θα σε έχει πειράξει στον εγκέφαλο η διαρροή ραδιενέργειας που φεύγει από τον παλιό πυρηνικό σταθμό Ringhals που βρίσκεται στο Varberg κοντά στο helsingborg

@μμμ

Φιλαράκο όταν δεν ξερες καλύτερα να μη γράφεις. Η Scania ειναι πλέον ιδιοκτησία της Volkswagen, δηλαδή τα λεφτά από τα κέρδη φεύγουν στην Γερμανία, το εργοστάσιο των φορτηγά VOLVO το αγόρασαν οι Νορβηγοί, οι Σουηδοί δεν φτιάχνουν δικά τους τανκς αλλά έχουν νοικιάσει τα λέοπαρτντ από την Γερμανία, Το αεροπλάνο Γκρίπεν έχει κινητήρα από αμερικάνικο μαχητικό και έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με τους βρετανούς, τα ιπτάμενα σκουπίδια ραντάρ που μας πούλησε με μιζα 100 εκατομμυρίων η Ericsson τα αγόρασαν μόνο η Σουηδία και τα κορόιδα της Ελλάδας γιατί είναι προβληματικά. Τους έχουν πάρει χαμπάρι οι Ρωσοι και σπάνε συχνά πλακα με την άχρηστη τεχνολογία των Σουηδών. Μπαίνουν βγαίνουν οι Ρωσοι και οι Σουηδοι και οι Σουηδοί δεν ξερουν τι τους γίνεται, βλέπουν το σκατό τους στην τουαλέτα νομίζουν ότι είναι Ρώσικο υποβρύχιο

καλά, φάε τα

κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ τώρα και χαλάρωσε. η Scania παραμένει στην Σουηδια, στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με Σουηδό CEO. Για μιλησέ μας για την Alfa Laval η οποία διαχώρισε πρώτη υγρά στην ιστορία και τα μηχανήματα της οποίας τιμούν τα ελληνικά ελαιοτριβεία αφού θεωρούνται τα καλύτερα. Η Laval έχει εργοστάσια σε 5 χώρες σε όλο τον κόσμο. Υποθέτω το γνωρίζεις πως οι Σουηδοί θεωρούνται το πιο επιτυχημένο έθνος της σύγχρονης ιστορίας βάσει του πληθυσμού τους. Τελικά για τις εγκαταστάσεις στην Σουηδία θα μας πεις; Επίσης, ισχύει πως έχουν περισσότερα σκάφη από αυτοκίνητα; (η ελλάδα δεν φτιάχνει ούτε μανταλάκια. είμαστε με τα ελληνικά συμφέροντα, τι προτείνεις να κάνουμε; να ψηφίσουμε σύριζα;;; δεν γνωρίζω ευρωπαική χώρα που να μας στήριξε στην κρίση. μπορείς ίσως να μου θυμίσεις εσύ μία)

@καλά, φάε τα

H Γερμανική πλέον Scania μπορεί να έχει ακόμα το εργοστάσιο στη Σουηδία όπως και οι Κινέζοι την Volvo γιατί έχουν τους χαμάληδες Σουηδούς και ξένους που δουλεύουν για κομμάτι ψωμί, αλλα και για φορολογικούς λόγους. Τρία εργοστάσια έφτιαξαν οι Κινέζοι στην Κίνα τα τελευταία δυο χρόνια, για να μεταφέρουν την Volvo σε περίπτωση που αρχίσουν οι Σουηδοί να τους κάνουν τσαλιμάκια. Οι Σουηδοί από αφεντικά κατάντησαν σκλάβοι των ξένων . Για το άλλο που είπες ότι η Ελλάδα δεν εχει βιομηχανία θα σου θυμίσω ότι τα πετρέλαια και γενικά τις περισσότερες μεταφορές της ΙΚΕΑ του Η&Μ και των λοιπών εργοστασίων της Σουηδίας θέλουν δεν θέλουν τα κάνουν με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (της χώρας που δεν βγάζει ούτε μανταλάκια όπως υποστηρίζεις).

@καλά, φάε τα

Τα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ να τα δώσεις στους Σουηδούς συνταξιούχους που πεινάνε, που γυρνάνε όλη μέρα με μια σακούλα στο χέρι, από σκουπιδοτενεκέ σε σκουπιδοτενεκέ στους δρόμους για να μαζέψουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών να τα ανακυκλώσουν για να βγάλουν μερικές κορώνες να πάρουν ψωμί να φάνε

τελικά για τις εγκαταστασεις

της σουηδίας θα μας γράψεις τίποτα; μην ξεχνάς πως την ελλάδα την κυβερνά η αριστερά που μισεί τους δολοφόνους καπιταλιστές εφοπλιστές που μας ρουφούν το αίμα και δεν πληρώνουν φόρους. τελικά είσαι πολύ μπερδεμένος. επίσης, το πρώτο θέμα κόβει συνέχεια το λινκ που στέλνω αλλά οι σουηδοί άστεγοι δεν είναι οσοι λες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απο σουηδικά σοσιαλιστικά σάιτ σε όλη την χώρα υπάρχουν 280 άτομα που κοιμούνται στην ύπαιθρο - λογικό αφού στους -30 τον χειμώνα πεθαίνεις. αλήθεια κάθε πότε ερχεσαι στην ελλάδα; τις εγκαταστάσεις στον πειραιά τις έχεις δει; δεν μιλάω για την κόσκο. σου θυμίζουν το χονγκ κόνγκ ή την σιγκαπούρη; εκείνο τον άδειο "πύργο" που τον έχουν καλύψει με κουρτίνες τον παρατήρησες; ούτε στο ντουμπάι. άσε που η αθήνα είναι ΓΕΜΑΤΗ χιλιάδες άτομα που ζουν από τα σκουπίδια και κυκλοφορούν με βανάκια γεμάτα αλουμινένια κουτάκια. αλήθεια, που ζεις, στην σουηδία;;;

ισχύει πως

το χωριό στην σουηδία έχει σχολικές και εξωσχολικές εγκαταστάσεις αναψυχής που στην ελλάδα δεν έχουν τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία ναι ή όχι;

έχω επισκεφθεί την

σουηδία και οι εγκαταστάσεις σε σχέση με την ελλαδα είναι λες και η σουηδία έχει πληθυσμό100 εκατομμύρια . οι εγκαταστάσεις στην ελλάδα με το ζόρι συγκρίνονται με την ζάμπια. άρα τα λεφτά των σουηδών επενδύθηκαν σωστά.

@έχω επισκεφθεί την

Η Σουηδία όλα τα χρόνια της Ελληνικής κρίσης πήρε την μεριά της Γερμανίας μαυρίζοντας στον τύπο και τα ΜΜΕ την χώρα μας, για να την βυθίσει οικονομικά και να διαλύσει τα εργοστάσια της Ελλάδας. Σύμπτωση ότι τώρα η Σοηδική εταιρεία ΗΜ, ΙΚΕΑ και πολλές άλλες επενδύουν τώρα που έπεσαν οι τιμές στην Ελλάδα σε όλες τις μεγάλες πόλεις;; Πήγαινε στο Γκέτεμποργκ να δεις τα χάλια της Σουηδίας και μετά να μιλάς. Στο λιμάνι του Γκετεμποργκ όλα τα ναυπηγία , τα μεγαλύτερα της Σουηδίας έβαλαν λουκέτο. NA KOITATE ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!!!!

youtube.com/watch?v=NjTFPbcrf3Q

@έχω επισκεφθεί την σοηδια. ΔΕΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΘΕΣ

[...]

Δες το βιντεο, και μετά να δω τι θα λες

το βίντεο δείχνει μερικούς

αλκοοολικούς σουηδούς και μετα άπειρους ρομά από την ανατολική ευρώπη. οι σκανδιναβοί ουρλιάζουν εδώ και χρόνια πως οι μετανάστες τους εκμεταλλεύονται. τι ακριβως προσπαθείς να μας πεις φίλε; οι σουηδοί φταίνε για τους ρομά; (καταλαβαίνεις τι σημαίνει πως οι εγκαταστάσεις στην σουηδία είναι διαστημικές σε σχέση με την ελλάδα το οποίο είναι αυτό που λέω εγώ;;;)

τι φταίνε οι σουηδοί

για τους ρομά που ζητιανεύουν και ζουν μες στα σκουπίδια;;;

έλληνα της σουηδίας,

βλέπω να εμφανίζεται από το πουθενά η λίζμπεθ σαλάντερ και να σε βάζει με το ζόρι σε μια συνεταιριστική καμπίνα 2Χ2 σε κάποιο νησάκι και να σε βασανίζει με το να σε βάζει να σχεδιάζεις έπιπλα για το ΙΚΕΑ που θα χωράνε στο ντουλάπι της κουζίνας, με υπόκρουση τις μουσικές του Avicii και με βατόμουρα για γεύμα.

@το βίντεο δείχνει μερικούς

Γατί δεν πιάνουν ποτέ Ρώσικο υποβρύχιο με την ...τεχνολογία τους;;; Έχουν γίνει ρεζίλι των σκυλιών σε όλο τον πλανήτη. Πάλι καλά που παραδέχτηκες οτ η Σουηδία είναι γεμάτη αλκοολικούς. Το Γκέτεμποργκ μια πόλη 500.000 κατοίκων (που είναι πολλοί απ αυτούς ξένοι) έχει 3.500 άστεγους Σουηδούς, που κοιμούνται κάτω από γέφυρες στα παγκάκια σε σλίπινγκ μπάγκς , ή παραβιάζουν τις κλειδαριές στις πολυκατοικίες και κοιμούνται κάτω από τις σκάλες. Δεν είναι μόνο οι αλκοολικοί που είναι άστεγοι αλλά και χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, που τους έχουν πετάξει στο δρόμο γιατί δεν πλήρωσαν το υψηλό ενοίκιο ή το καθυστέρησαν ένα μήνα....στις κρατικές πολυκατοικίες

Faust

Η Ζάμπια έχει μια μοναδικότητα ανάμεσα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής! Είναι η χωρά στην οποία ανακαλύφθηκε το JENKEM (googlarete το)!!!! Η μεγαλύτερη εφεύρεση και μοναδική συνδρομή των μαύρων στον παγκόσμιο πολιτισμό ιστορικά!!!!!!!!!!!!

panos

Μόλις το googlara!!!! Αφήνουν τα περιττώματα και τα ούρα τους στον ήλιο για 1 εβδομάδα και μετά τα εισπνέουν?????????

Αμπελαλέ

Αυτό το ξέρει κ η γιαγιά μου..

φωτο

στις φωτο απεικονιζονται ελληνες ιθαγενεις..?

@φωτο

Αλβανοί βεδουίνοι της ερήμου του Καυκάσου είναι.

made in greece

Εννοείται πως υπάρχει ελληνοζαμπιανο επιμελητήριο με καμμιά 100αρα κηφήνες δημοσιουπαλληλαρες να ξυνουν τα μεζεα τους,να ψηφίζουν Σύριζα και να πίνουν εις υγείαν των κοροιδων

tax

Ελεος πια κομπλεξακιδες.....δεν ειναι του δημοσιου ολα τα επιμελητηρια.....μηπως εμεινες αδιοριστος λογω αμορφωσιας?

GGG

Φαίνεται πως δεν γνωρίζεις καν τι είναι επιμελητήριο και πως λειτουργεί, παρ' όλα αυτά να την πεις τη μπαρούφα σου. Ελληνάρα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

alwsi_tripolitsa_arthro

Η στρατηγική σημασία της Τριπολιτσάς – Οι αρχές της πολιορκίας και οι μάχες γύρω από την πόλη – Η άλωση της Τριπολιτσάς και η μεγάλη σφαγή Οθωμανών και Εβραίων κατοίκων της – Ο αντίκτυπος των σφαγών και οι απόψεις Τούρκων ιστορικών.

23
xeimwniazei_arthro

«Χειμωνιάζει και η Αθήνα μας –η κοσμική Αθήνα μας- ξαναγυρίζει και πάλι στις παληές της συνήθειες… Πάνε τελείωσαν τα ψέμματα. Ο κρυφτούλης πούπαιζε ο ήλιος με τη βροχή τελειώνει κι’ αυτός. Μα μαζί με την αλλαγή του καιρού μας ήρθαν και η αλλαγές της ζωής μας…

blaxoi_arthro

Οι Κουτσόβλαχοι- Το ''Κουτσοβλαχικό ζήτημα'' κατά τον 19ο αιώνα- Οι ''ρουμανίζοντες'' και η πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου απέναντι στη Ρουμανία- Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης και το εφήμερο κρατίδιο της Πίνδου(1917)

24
panelladikes-eksetaseis-2012-7-600x334

Οι πανελλαδικές εξετάσεις- Το… ιστορικό θέμα της Έκθεσης στις «Γενικές Εξετάσεις» του 1985 – Οι αντιδράσεις και οι λόγοι της μεγάλης αποτυχίας των υποψηφίων – Υπάρχει πραγματικά λεξιπενία στη νέα γενιά;

3