Συρία: Γκουτέρες και Μακρόν ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γούτα

Συρία: Γκουτέρες και Μακρόν ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γούτα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας – Έκκληση Μακρόν για εκεχειρία στην ανατολική Γούτα 

Συρία: Γκουτέρες και Μακρόν ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γούτα
Παρεμβάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Γούτα της Συρίας πραγματοποίησε τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και ο γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν.  Σε χωριστές παρεμβάσεις ζήτησαν να παύσει άμεσα το «σφυροκόπημα» των ανταρτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα από την Κυριακή το βράδυ, ενώ μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι. 

Κλείσιμο
«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια στην Ανατολική Γούτα για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Έκκληση Μακρόν για τερματισμό της εκεχειρίας 

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση να εφαρμοστεί «η εκεχειρία» στην Ανατολική Γούτα, τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα ανατολικά της Δαμασκού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλλουν «εναντίον άμαχων», γεγονός που η Γαλλία καταδικάζει «με σθένος».

«Η Γαλλία ζητάει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία απομάκρυνση των άμαχων, η πρόσβαση όλη της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον δημοσιογράφων. 

«Η Γαλλία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνασπισμού στη Συρία που πολεμά τους ισλαμιστές τρομοκράτες όμως αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στην Ανατολική Γούτα, η Γαλλία ξεκάθαρα, απερίφραστα το καταδικάζει», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Υπό το πρόσχημα του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών τρομοκρατών, το καθεστώς, έχοντας στο πλευρό του ορισμένους από τους συμμάχους του, αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον άμαχων πληθυσμών και πιθανόν εναντίον ορισμένων εκ των αντιπάλων του» συμπλήρωσε.

«Για αυτό η Γαλλία ζητά την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην ανατολική Γούτα (…). Ζητάμε επίσης να υιοθετεί άμεσα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης