Η Μέρκελ πάει Αφρική με τον Μακρόν και ο Σουλτς... περιμένει στη Γερμανία

Η Μέρκελ πάει Αφρική με τον Μακρόν και ο Σουλτς... περιμένει στη Γερμανία

Η Μέρκελ θα επικεντρωθεί στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Μαύρη Ήπειρο αλλά και στην επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική,σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ

Η Μέρκελ πάει Αφρική με τον Μακρόν και ο Σουλτς... περιμένει στη Γερμανία
Την ώρα που το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα με την κομματική βάση να παραμένει διχασμένη για το αν πρέπει το SPD να συμμετέχει σε "μεγάλο συνασπισμό" , η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζει βαλίτσες για τη "μαύρη ήπειρο".

Το διήμερο διάλειμμα της Μέρκελ γίνεται με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στην Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η Μέρκελ θα επικεντρωθεί στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Μαύρη Ήπειρο αλλά και στην επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική,σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Στο πλευρό της θα βρίσκεται και ο Γάλλος πρόεδρος. Ο 39χρονος Μακρόν ξεκίνησε τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της Αφρικής προτείνοντας την δημιουργία κέντρων ασύλου στο Τσαντ και το Νίγηρα με σκοπό την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Μέρκελ,που προσπαθεί επί ένα μήνα, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη πατρίδα της, στις διμερείς επαφές που θα έχει με ηγέτες αφρικανικών χωρών θα ασκήσει πιέσεις ώστε να δεχθούν τους επαναπατρισμούς πολιτών τους που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

Το ταξίδι χαρακτηρίζεται σημαντικό για την καγκελάριο, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για την απόφασή της το 2015 να ανοίξει τις πύλες και η Γερμανία να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Συρία ή το Αφγανιστάν.
Κλείσιμο

Δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό για το προσφυγικό

Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό να λάβει μέτρα για να αποτραπεί μια νέα κρίση προσφύγων και μεταναστών μετά τις απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών και τα κέρδη της Ακροδεξιάς στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να υιοθετήσει έναν αυστηρότερο νόμο για τη μετανάστευση μετά τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές.

Η Μέρκελ δέχεται πυρά και από στελέχη γερμανικών εταιρειών

Η Μέρκελ εξάλλου επικρίνεται από στελέχη γερμανικών εταιρειών τα οποία θεωρούν ότι κινδυνεύουν να υποσκελιστούν εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του ενδιαφέροντος για την Αφρική από ανταγωνίστριές τους στη Γαλλία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ινδία ή στην Τουρκία.
"Η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να υποεκπροσωπείται σε αυτές τις αγορές του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Κάνενγκισερ, διευθυντής του Γερμανοαφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. «Σε σύγκριση με άλλες ξένες επιχειρήσεις, οι γερμανικές εταιρείες είναι αισθητά πιο πίσω, λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
     
Την Πέμπτη τα νεότερα στη Γερμανία

Αφότου η Μέρκελ επιστρέψει από τη "μαύρη ήπειρο", ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων: δηλαδή με την ίδια ως ηγέτιδα του CDU, το Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των Βαυαρών εταίρων της Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και τον Μάρτιν Σουλτς, αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). 

O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών θα συγκαλέσει εκ νέου το προεδρείο του κόμματός του την Παρασκευή για να συζητηθούν τα όσα ειπώθηκαν με τον Στάινμαγερ. Ο Σουλτς,πάντως,περιμένει και το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί από τις 7-9 Δεκεμβρίου για να διαπιστώσει αν πράγματι οι ομοιδεάτες του θέλουν να παραμείνει στην προεδρία του SPD ή να του δείξουν την ...πόρτα.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης