Τρόμος στο Ιράν με διπλό χτύπημα: 12 νεκροί, 39 τραυματίες

Τρόμος στο Ιράν με διπλό χτύπημα: 12 νεκροί, 39 τραυματίες

Δείτε βίντεο-σοκ με τη στιγμή που ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάσσεται έξω από το Μαυσωλείο - Η επίθεση στο κοινοβούλιο τελείωσε στις 13:30 ώρα Ελλάδος και είναι νεκροί και οι τέσσερις τρομοκράτες

Τρόμος στο Ιράν με διπλό χτύπημα: 12 νεκροί, 39 τραυματίες
Διπλή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κτήριο της ιρανικής Βουλής.

Οι νεκροί από τα χτυπήματα είναι 12 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 39.

Η επίθεση στο κοινοβούλιο τελείωσε στις 13:30 ώρα Ελλάδος και είναι νεκροί και οι τέσσερις τρομοκράτες. 
Κλείσιμο

Όσον αφορά την επίθεση στο μαυσωλείο, ο κυβερνήτης της Τεχεράνης ανακοίνωσε λίγο μετά τις 11:30 (ώρα Ελλάδος) ότι ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, μια γυναίκα αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένη, άλλοι δύο συνελήφθησαν ενώ νεκρός έπεσε από τα πυρά των δραστών και ένας κηπουρός. Νωρίτερα ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε με κυάνιο, πληροφορία που πλέον δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως έγινε γνωστό την ευθύνη για την επίθεση - την πρώτη τέτοιου είδους επί ιρανικού εδάφους - ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο ιρανικό κοινοβούλιο.



ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο ένας από τους δράστες





Βίντεο σοκ: Η στιγμή της έκρηξης στο μαυσωλείο του Χομεϊνί



ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η βομβιστής αυτοκτονίας μετά την επίθεση



Πυροβολισμοί ακούγονται μέσα από το κοινοβούλιο



Ένας από τους τραυματίες από την επίθεση στο ιρανικό κοινοβούλιο



«Ένας άντρας εισέβαλε στο ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Από τα πυρά του τραυματίστηκε θανάσιμα ένας αστυνομικός και οχτώ πολίτες που είχαν πάει να επισκεφθούν βουλευτές των περιφερειών τους» ήταν η πρώτη πληροφορία που μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το ιρανικό πρακτορείο Fars. 

Οι πρώτες εικόνες μετά τους πυροβολισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο



Σχεδόν την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για τρεις νεκρούς, δύο δράστες και έναν κηπουρό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars ο ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ο δεύτερος αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν.

Φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το γιλέκο με τα εκρηκτικά στο μαυσωλείο



Κατά τις ίδιες πληροφορίες αστυνομικοί απενεργοποίησαν και ένα δεύτερο γιλέκο με εκρηκτικά.

Η πρώτη φωτογραφία έξω από το μαυσωλείο του Χομεϊνί



Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, εντωμεταξύ, ότι έκλεισε και ο σταθμός του μετρό έξω από το μαυσωλείο με πληροφορίες που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν να μιλούν για κάποια έκρηξη.

Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν
 
Οι εξελίξεις στο Ιράν έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του. 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.  

Η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιράν με επικεφαλής τον Χασάν Ροχανί έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση. Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα και ο Ροχανί εξελέγη για δεύτερη φορά πανηγυρικά. Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν ισχυρές, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αντιτίθεται σε πολλές από τις μετριοπαθείς πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας. 

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, αν και είχαν εξομαλυνθεί επί Ομπάμα, έχουν περάσει σε νέα φάση όξυνσης υπό την προεδρία Τραμπ καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης.

Τα δύο περιστατικά έρχονται εν μέσω διεθνών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και  κατηγοριών ότι το ιρανικό καθεστώς στηρίζει την διεθνή τρομοκρατία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που έχει αποκαλέσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του ως «εξτρεμιστές», υποσχέθηκε μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και περισσότερο διάλογο με τη Δύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης