Γαλλία: Γιατί είναι «απαραίτητο» για τον Μακρόν να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές

Γαλλία: Γιατί είναι «απαραίτητο» για τον Μακρόν να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές

Είναι η δεύτερη φάση της νίκης, λέει ο γραμματέας του κόμματός του - Αν θέλει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Γαλλία: Γιατί είναι «απαραίτητο» για τον Μακρόν να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές
Δεν πρόλαβε καλά καλά να χαρεί την νίκη του στις γαλλικές εκλογές και ρίχνεται πάλι στον αγώνα ο
Εμμανουέλ Μακρόν. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να βγει νικητής και στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον επόμενο μήνα, εάν θέλει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε προεκλογικά στους Γάλλους που τον στήριξαν. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, που δεν έχει ποτέ ξανά εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα και δεν έχει πίσω του ένα από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας, θεωρείται πως έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ήδη από την επομένη της προεδρικής εκλογής άλλαξε το όνομα του κινήματός του: Το «Εμπρός» έγινε «Η Δημοκρατία Εμπρός»

Το 66,1% που απέσπασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του εξασφάλισε μια άνετη νίκη, έναντι της Μαρίν Λεπέν, της ακροδεξιάς υποψηφίου που πήρε το 33,9% των ψήφων. Θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στην γαλλική προεδρία στις 14 Μαΐου, όμως όπως, όλοι παραδέχονται, το «κλειδί» για την διακυβέρνησή του είναι οι επερχόμενες εκλογές, στις 11 και 18 Ιουνίου, καθώς μόνο με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με «δικό του» πρωθυπουργό θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Σε διαφορετική περίπτωση τα χέρια του θα είναι δεμένα, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας και άρα να υποκύψει σε μια σειρά συμβιβασμών με τα παλιά κόμματα, κυρίως, που υποτίθεται πως πολέμησε. 
Κλείσιμο

Ο Ριχάρντ Φεράντ, ο γενικός γραμματέας του κεντρώου κινήματος του Μακρόν, χαρακτήρισε τις βουλευτικές εκλογές «δεύτερη φάση» των προεδρικών. Υποσχέθηκε το κόμμα να κατεβάσει παντού υποψηφίους και οι μισές από αυτούς να είναι γυναίκες, ενώ ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Παραδοσιακά οι Γάλλοι ψηφοφόροι ενισχύουν την επιλογή τους στις προεδρικές εκλογές με την ψήφο τους στις βουλευτικές που ακολουθούν μερικές εβδομάδες αργότερα. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος δεν έχει πίσω του τον κομματικό μηχανισμό των παραδοσιακών δυνάμεων, των σοσιαλιστών και των ρεπουμπλικανών που έως τώρα κυβερνούσαν σχεδόν εναλλάξ τη Γαλλία. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια νίκη του κινήματος του Μακρόν δεν είναι απίθανη, έστω με μικρή πλειοψηφία, όμως δεν θεωρούνται αξιόπιστες εφόσον ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα όλων των υποψηφίων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης