Χωρίς Ελλάδα η επίσημη ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ

Χωρίς Ελλάδα η επίσημη ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ

Το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα τεθεί στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ισχυρών κυριών της παγκόσμιας οικονομίας

Χωρίς Ελλάδα η επίσημη ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ
Οι δύο ισχυρές κυρίες της παγκόσμιας οικονομίας συναντώνται στο Βερολίνο, αλλά η επίσημη ατζέντα του ραντεβού δεν αφορά  την Ελλάδα. Μένει να φανεί εάν θα κάνουν κάποια σχετική δήλωση στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει. 

Η επίσκεψη της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων της Καγκελαρίου της Γερμανίας  με τους επικεφαλής παγκοσμίων οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων, όπως ο ΟΟΣΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία των G20. 

Πάντως, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ αφού προσδοκά «λύτρωση» από το φορτίο του χρέους. Το νέο αφήγημα, όπως φάνηκε και στην χθεσινή  συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως τα σκληρά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» για τις θυσίες που θα υποστεί ξανά η χώρα. Οι δύο «σιδηρές κυρίες» όμως έχουν τα δικά τους σχέδια, εν όψει μάλιστα των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο και το «μεγάλο παζάρι» ένδεκα μέρες αργότερα στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο κυρίες αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της συνάντησης, καθώς το Βερολίνο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν νοείται η συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, την ώρα που η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι για να συνεχίσει στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει το χρέος της Ελλάδας «βιώσιμο».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία φιλοξενεί τους επικεφαλής των προαναφερθέντων οργανισμών τα τελευταία εννέα χρόνια. Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Στέφαν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε και για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ ακούει τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ο οποίος είναι ο μόνος που εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup».
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών η εκπρόσωπος κυρία Φρεντερίκα φον Τιζενχάουζεν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Βερολίνο σχετικά με Το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε ότι όλες πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης