Σκάνδαλα επί σκανδάλων με φόντο τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Σκάνδαλα επί σκανδάλων με φόντο τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Και οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, Μαρίν Λεπέν και Εμάνουελ Μακρόν, έχουν πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο καιρό με άσχημο τρόπο στα ΜΜΕ  

Σκάνδαλα επί σκανδάλων με φόντο τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
Σκάνδαλα σπιλώνουν την εικόνα των πρωταγωνιστών των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας: Φιγιόν, Μακρόν και Λεπέν καλούνται να πείσουν τους Γάλλους ότι δεν έχουν τίποτα το μεμπτό με τα γαλλικά ΜΜΕ να αποκαλύπτουν τις κρυφές, μέχρι τώρα, ατασθαλίες τους.  

Φρανσουά Φιγιόν, ηγέτης της Κεντροδεξιάς  
Αν και "βουτηγμένος" στα σκάνδαλα, ο Φρασουά Φιγιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος δηλώνοντας ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ένα 24ωρο μετά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των δικαστών.

Χτες, ο ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς ξάφνιασε τους πάντες αφού εμφανίστηκε ξαφνικά στους δικαστές ενώ ήταν να παρουσιασθεί σήμερα . Βασικός στόχος του ήταν η εξασφάλιση «ήρεμων συνθηκών και η αποφυγή της πίεσης των ΜΜΕ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του. Χτες του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων. Ο Φιγιόν κατηγορείται για υπεξαίρεση, συνενοχή και συγκάλυψη υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, συνενοχή και απόκρυψη κακοδιαχείρησης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και παράβαση καθήκοντος. 

Ενώπιον των δικαστών, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της Le Figaro.
Κλείσιμο

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι "είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική", ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων : "Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. 

Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία". Ο δικαστικός αγώνας του μπορεί να διαρκέσει μήνες και οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν όλους όσοι έχουν ανάμειξη με το θέμα, να εξετάσουν μάρτυρες ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.

Στην περίπτωση που ο Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα μπει στον "πάγο" στη διάρκεια της πενταετής προεδρικής θητείας του, εφόσον ο πρόεδρος προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.

Εμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητος υποψήφιος και ηγέτης του κινήματος "En Marche" 
Την ίδια ώρα, ένα σκάνδαλο πλήττει τον πολιτικό του αντίπαλο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας εγκαλείται για το αν επέδειξε εύνοια σε μία εταιρεία σε ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λας Βέγκας, όταν είχε το χαρτοφυλάκιο. 

Η έρευνα ξεκίνησε την Δευτέρα, ανέφερε δικαστική πηγή μετά την υποβολή έκθεσης της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών. Με βάση αυτήν την έκθεση υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Μακρόν ευνόησε την εταιρεία Havas, όταν της ανέθεσε, χωρίς να προηγηθεί, διαγωνισμός να οργανώσει μια δεξίωση με Γάλλους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné που είχε αποκαλύψει αυτήν την υπόθεση, το κόστος της δεξίωσης έφτασε τις 381.759 ευρώ.

Μαρίν Λεπέν, σταρ της Ακροδεξιάς 
Αλλά και η Μαρίν Λεπέν, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς που έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν είναι αμόλυντη από σκάνδαλα .

Σε βάρος της αλλά και σε βάρος συνεργατών της, είναι σε εξέλιξη έρευνα για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιδιώκει να ανακτήσει 339.000 ευρώ από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, ποσό που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για να πληρώσει συνεργάτες της που ασχολούνται με μη κοινοβουλευτικές εργασίες, ενώ πληρώνονταν από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της Λεπέν ανακρίθηκαν από τα στελέχη του Γραφείου κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας υπαλλήλων της στο ευρωκοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης