Ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν ενέκρινε η Βουλή

Ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν ενέκρινε η Βουλή

Υπερεξουσίες και ένα ακόμη βήμα για τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό - Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται τον Απρίλιο

Ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν ενέκρινε η Βουλή
Tη δική του δικτατορία, το Erdoganistan, θέλει να δημιουργήσει ο Σουλτάνος του Βοσπόρου βάζοντας το λιθαράκι του στο Σύνταγμα που θα του δίνει υπερεξουσίες.

Η τουρκική βουλή ψήφισε χτες το βράδυ με 338 «ναι» σε σύνολο 550, δίνοντας το πράσινο φως στη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται τον Απρίλιο.

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει με τις ψήφους του κυβερνώντος AKP και του εθνικιστικού MHP (330 και 39 βουλευτές αντίστοιχα). Η πρώτη ψηφοφορία δείχνει πως το κείμενο στο τέλος θα περάσει, αν και οι αριθμοί της νυχτερινής ψηφοφορίας - λιγότεροι από το άθροισμα των δύο πολιτικών δυνάμεων- δείχνουν πως ορισμένοι βουλευτές δεν συμφωνούν με το "όνειρο" του Ταγίπ Ερντογάν. 
Κλείσιμο

Ο Ερντογάν και οι ομοιδεάτες του υποστηρίζουν πως, η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών με το επιχείρημα διευκόλυνσης του κυβερνητικού έργου.  Την ίδια ώρα, όμως οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζουν φόβους ότι θα "σηκώσει κεφάλι" ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των 338 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι μεγαλύτερος της απαίτησης θετικής ψήφου από 330 βουλευτές, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με συνολικό αριθμό 550 βουλευτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης