New York Times: Τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη

New York Times: Τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Η εφημερίδα παρουσίασε έναν συνοπτικό οδηγό των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια

New York Times: Τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη
Με την οικονομική κρίση αλλά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό να μαστίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρεθούν στο προσκήνιο, ενώ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη πετυχαίνουν σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα. 

Με αφορμή τις εκλογές στην Αυστρία αλλά και τη συνεχή άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία, οι New York Times παρουσίασαν τα οκτώ μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία)

Εθνικιστικό κόμμα με επικεφαλής τη Μαρί Λεπέν, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει την γαλλική προεδρία το 2017. Οι βασικές θέσεις του είναι ενάντια στη μετανάστευση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οικονομία, το κόμμα τάσσεται υπέρ προστατευτικών πολιτικών και του περιορισμού των επιδομάτων για μετανάστες. Υποστηρίζει ακόμη την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα. Το κόμμα δημιουργήθηκε το 1972 και μερικοί ιδρυτές του ήταν υποστηρικτές συνεργατών των Ναζί και μέλη του καθεστώτος του Βισύ.

Κλείσιμο

AfD (Γερμανία)

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland) είναι ένα γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό, φιλελεύθερο και συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα τάσσεται κατά του ευρώ, αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κεντρικό επιχείρημα του κόμματος είναι ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο νόμισμα που απειλεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση κάνοντας χώρες με λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες πιο φτωχές και καταστρέφοντας χώρες με ανταγωνιστικές οικονομίες. Η 40χρονη επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι έχει τονίσει ότι οι συνοριοφύλακες θα πρέπει ενδεχομένως να στρέφουν τα όπλα τους σε οποιονδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα της χώρας. Ένα από τα πολιτικά συνθήματα του AfD είναι ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», ενώ τα μέλη του ζητούν την απαγόρευση της κατασκευής τζαμιών στη χώρα.


Το Κόμμα της Ελευθερίας (Αυστρία)

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηγέτης του κόμματος μπορεί να ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές από τον πράσινο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όμως το 46,4% που κατάφερε να εξασφαλίσει, δείχνει τη δυναμική που έχει και στην Ασυτρία η ακροδεξιά. Ο Χόφερ πραγματοποίησε μια προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε σε θέσεις όπως η ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων και του στρατού της χώρας, ο περιορισμός των επιδομάτων προς τους μετανάστες και η προώθηση των αυστριακών εργαζομένων στην αγορά εργασίας.


Το Κόμμα για την Ελευθερία (Ολλανδία)

Με επικεφαλής τον Γκερντ Βίλντερς, το Κόμμα για την Ελευθερία τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά του Ισλάμ. Έχει ζητήσει το κλείσιμο όλων των ισλαμικών σχολείων και την καταγραφή της εθνοτικής καταγωγής όλων των ολλανδών πολιτών. Στις αρχές Νοεμβρίου, το κόμμα προηγείτο στα exit polls. Ο Βίλντερς στρέφεται ενάντια στο Ισλάμ, ενώ έχει σχολιάσει αρνητικά θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, την ελευθερία του λόγου και τη συμπεριφορά των Μαροκινών νέων στις πόλεις.


Χρυσή Αυγή (Ελλάδα)

Δημιουργήθηκε το 1980 και χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2012, όταν εκπλήσσοντας πολλούς πήρε την τρίτη θέση στις εκλογές και βρήκε χώρο στην ελληνική Βουλή. Με επικεφαλής το Νίκο Μιχαλολιάκο, το κόμμα τάσσεται ανοιχτά κατά των μεταναστών, υπέρ μιας συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ θεωρεί καταστροφικό το ευρώ. Η Χρυσή Αυγή υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την εκλογή του Τραμπ ως νίκη κατά της παράνομης μετανάστευσης και υπέρ των εθνικά καθαρών κρατών.


Jobbik (Ουγγαρία)

Με θέσεις κατά των μεταναστών και κατά της ΕΕ, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα 20% στις εκλογές του 2014. Στα σχέδιά του είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Σουηδοί Δημοκράτες (Σουηδία)

Το κόμμα που τάσσεται υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, κατά των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη θέση της Σουηδίας στην ΕΕ, πήρε ένα ποσοστό 13% στις εκλογές του 2014.


Λαϊκό Κόμμα, η Σλοβακία μας (Σλοβακία)

Η πολιτική του είναι σταθερά κατά της μετανάστευσης και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η επικεφαλής του κόμματος Μαριάν Κοτλέμπα, έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκληματική οργάνωση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης