Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε τώρα λέει «όχι» στο «διαζύγιο» από τις ΗΠΑ

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε τώρα λέει «όχι» στο «διαζύγιο» από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων μπερδεύει για μία ακόμα φορά τους Αμερικανούς με τις αντιφατικές δηλώσεις του

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε τώρα λέει «όχι» στο «διαζύγιο» από τις ΗΠΑ
Στο δύσκολο έργο του να «μαζέψει» τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων, επανέρχεται ο εκπρόσωπος του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έπειτα από όσα είπε ο επικεφαλής της χώρας για το «διαζύγιο» από τις ΗΠΑ.

Μπορεί αρχικά ο πρόεδρος των Φιλιππίνων να δήλωσε πως επιθυμεί να «χωρίσει» από τις ΗΠΑ, όμως, λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Εμπορίου εξήγησαν πως ο Ντουτέρτε δεν εννοούσε ακριβώς όσα είπε, τονίζοντας πως η χώρα επιθυμεί να διατηρηθούν οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ.

Ο εκκεντρικός πρόεδρος, ο οποίος έχει κηρύξει έναν ανορθόδοξο πόλεμο εναντίον των εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών με τη δέσμευση ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα από τις ουσίες, συνομιλώντας με Κινέζους και Φιλιππινέζους επιχειρηματίες δήλωσε πως «η Αμερική έχει χάσει».

Πρόσθεσε, δε, ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία για να πει στον πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι «εμείς οι τρεις είμαστε μαζί κατά του κόσμου,  η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία. Είναι ο μόνος τρόπος. Με αυτό, ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις ΗΠΑ. Σε στρατιωτικό, ίσως όχι κοινωνικό, αλλά οικονομικό επίπεδο».
Κλείσιμο

Εντούτοις, ο Ραμόν Λόπεζ, υπουργός Εμπορίου της χώρας, μετά τα σχόλια του Ντουτέρτε έσπευσε να τα ερμηνεύσει λέγοντας: «Ας αποσαφηνίσω. Ο πρόεδρος δε μίλησε για χωρισμό. Σε όρους οικονομικών δεσμών, δε θα σταματήσουμε το εμπόριο, τις επενδύσεις με την Αμερική. Ο πρόεδρος ειδικά εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν περισσότερο οι δεσμοί με την Κίνα και την περιοχή της ΑΣΕΑΝ (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με την οποία έχουμε εμπορικές σχέσεις εδώ και αιώνες».

Ο Λόπεζ πρόσθεσε, μάλιστα, πως «σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε τις εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες με τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ερνέστο Αμπέγια, συμπλήρωσε πως η ανακοίνωση του Ντουτέρτε ήταν μία επανάληψη της πρόθεσής του να δομήσει μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. 

Πάντως, οι ΗΠΑ έσπευσαν να τοποθετηθούν στις αρχικές δηλώσεις του Ντουτέρτε, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, να εκφράζει την σύγχυσή του λέγοντας: «Βλέπουμε υπερβολικά πολλές προβληματικές δηλώσεις από πλευράς του προέδρου Ντουτέρτε τους τελευταίους μήνες, με τέτοια συχνότητα που δεν λειτουργεί προς το συμφέρον καμίας εκ των δύο χωρών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης