Τραγωδία στη Βαγδάτη: Τουλάχιστον 13 νεογνά νεκρά σε πυρκαγιά

Τραγωδία στη Βαγδάτη: Τουλάχιστον 13 νεογνά νεκρά σε πυρκαγιά

Συνολικά 24 γυναίκες και επτά μωρά διεσώθησαν - Άθλιες συνθήκες στο μαιευτήριο καταγγέλλουν οι πολίτες

Τραγωδία στη Βαγδάτη: Τουλάχιστον 13 νεογνά νεκρά σε πυρκαγιά
Τουλάχιστον 13 νεογνά βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ξέσπασε πυρκαγιά στη μαιευτική κλινική νοσοκομείου Αλ-Γιαρμούκ της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Ιράκ, συνολικά 24 γυναίκες και επτά μωρά διεσώθησαν από τους διασώστες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας τους.

Όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές η πυρκαγιά ξέσπασε σε διάδρομο της μαιευτικής κλινικής έπειτα από βραχυκύκλωμα, ενώ έπειτα από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας η φωτιά κατασβέστηκε. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως είχαν χάσει τη ζωή τους 11 νεογνά, ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε, ενώ σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα λέγεται πως τα νεογνά που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε τουλάχιστον είκοσι.

Ένας 30χρονος πατέρας, ο Χουσείν Ομάρ, που έχασε δίδυμα στην πυρκαγιά είπε ότι οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου τον κάλεσαν να αναζητήσει τα παιδιά του σε άλλο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες. Όταν απευθύνθηκε στους αρμοδίους του νοσοκομείου τον παρέπεμψαν και πάλι στη μαιευτική κλινική, όπου τελικά ο πατέρας ανακάλυψε τις σορούς των παιδιών του στο νεκροτομείο.
Κλείσιμο

«Βρήκα μόνο απανθρακωμένα κομμάτια σάρκας. Θέλω πίσω το αγοράκι και το κοριτσάκι μου. Η κυβέρνηση πρέπει να μου δώσει τα μωρά πίσω», είπε ο 30χρονος.

Η 41χρονη Εσράκ Αχμέντ Τζαασάρ αναζήτησε μάταια τον μόλις τεσσάρων ημερών ανιψιό της στο νοσοκομείο, ενώ η μητέρα του βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες σε άλλο νοσοκομείο.

«Ήρθα νωρίς το πρωί να δω τον ανιψιό μου και τη μητέρα του, αλλά μου είπαν για τη φωτιά. Ο ανιψιός μου ακόμα αγνοείται και η μητέρα του μεταφέρθηκε σε ένα άλλο νοσοκομείο», είπε σε κατάσταση σοκ η γυναίκα.

«Πληρώνουμε τους υπαλλήλους του νοσοκομείου χιλιάδες ιρακινών δηναρίων ώστε να δώσουν στους αγαπημένους μας βασικά τρόφιμα και γάλα, αλλά δε μπορούν να τα παράσχουν. Η διεφθαρμένη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες και αφήνει αυτά να συμβούν», πρόσθεσε εξοργισμένη.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νοσοκομείο παραμελημένο, με κατσαρίδες να βγαίνουν ανάμεσα από σπασμένα τούβλα, δοχεία απορριμμάτων να ξεχειλίζουν, βρώμικες τουαλέτες και ασθενείς να κείτονται σε φορεία στην αυλή του.

Συγγενής ενός ασθενούς που πέθανε πρόσφατα στο νοσοκομείο από μηνιγγίτιδα, είπε πως είδε μια κατσαρίδα να περπατάει πάνω στον σωλήνα μιας μάσκας οξυγόνου.

«Ήταν τόσο βρώμικα. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε τα δικά μας σεντόνια», είπε.

Δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν, το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ εξακολουθεί να πάσχει από ελλιπή ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, καθώς και από ελλείψεις σε σχολεία και νοσοκομεία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης