Αυστραλία: Αστυνομικό έλεγχο από τα 14 και νέα «Γκουαντάναμο» προωθεί η κυβέρνηση

Αυστραλία: Αστυνομικό έλεγχο από τα 14 και νέα «Γκουαντάναμο» προωθεί η κυβέρνηση

Το νέο νομοσχέδιο που ξεκίνησε από τον κυβερνώντα συνασπισμό, θα εισαγάγει επίσης ένα νέο καθεστώς ελέγχου για τα παιδιά ηλικίας ακόμη και 14, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο αδίκημα, αυτό της «υπεράσπισης της γενοκτονίας»

Αυστραλία: Αστυνομικό έλεγχο από τα 14 και νέα «Γκουαντάναμο» προωθεί η κυβέρνηση
Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε από τους βουλευτές να επιταχύνουν την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας, που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να παρατείνουν τη φυλάκιση των καταδικασμένων τρομοκρατών επ 'αόριστον αφού εκτίσουν την επιβληθείσα ποινή. Βέβαια, για να προλάβουν αυτούς που θα τρέξουν να τους κατηγορήσουν για νέα «Γκουαντάναμο» δήλωσαν ότι, το νέο μέτρο θα ισχύει μόνο για τους παραβάτες πολύ υψηλού κινδύνου.

Το νέο νομοσχέδιο που ξεκίνησε από τον κυβερνώντα συνασπισμό, θα εισαγάγει επίσης ένα νέο καθεστώς ελέγχου για τα παιδιά ηλικίας ακόμη και 14, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο αδίκημα της «υπεράσπισης της γενοκτονίας».

Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ προέτρεψε κρατικούς και περιφερειακούς ηγέτες να προωθήσουν την επ' αόριστον φυλάκιση για εκείνους τους τρομοκρατικούς καταδίκους, για τους οποίους υπάρχει ο φόβος να δράσουν ξανά μετά την αποφυλάκισή τους.

«Υπήρξε μια αύξηση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, όπως η δική μας» ανέφερε ο Τέρνμπουλ. «Στον απόηχο του Ορλάντο, της Νίκαιας και άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων ... δεν μπορούμε καμία στιγμή να εφησυχάζουμε».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αυστραλός Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας, Ντάνκαν Λιούις ενημέρωσε τους αρχηγούς των κρατών για το θέμα της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθέτης κατά την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου της Αυστραλίας της κυβέρνησης Τέρνμπουλ. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ιδέα γενικά και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ενέκριναν το επόμενο βήμα του νομοσχεδίου.
Κλείσιμο

«Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει μια συνεχή περίοδο φυλάκισης, τρομοκρατών υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Turnbull.

«Είναι άνθρωποι που θα αξιολογηθούν πως αποτελούν συνεχή και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της κοινότητας» αναφέρει το ABC News, επικαλούμενο τον ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα, Τζορτζ Μπράντις.

Ο νόμος εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένους παραβάτες του σεξ που σε ορισμένες πολιτείες παραμένουν υπό κράτηση, ακόμη και μετά την έκτιση της θητείας τους, επειδή δεν έπεισαν ή δεν παρείχαν σαφείς αποδείξεις ότι έχουν «σωφρονιστεί».

«Δεν απολογούμαι για την κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί τη στάση ότι εάν ένα άτομο, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για ένα σοβαρό έγκλημα, δείχνει κάθε ένδειξη της βούλησης να επαναλάβει το έγκλημα, θα πρέπει να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα» είπε ο Μπράντις.

Ο γερουσιαστής εξήγησε την αναγκαιότητα της μείωσης του νεανικής ηλικίας ελέγχου από 16 στα 14, χρησιμοποιώντας το τραγικό παράδειγμα των πυροβολισμών, πέρυσι στο δυτικό προάστιο Παραμάτα του Σίδνεϊ.

«Η ηλικία της ποινικής ευθύνης είναι κάτω από την ηλικία των 16 ετών σε όλα τα κράτη και, ως εκ τούτου, έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε ως ειδικό καθεστώς νεανικού ελέγχου τις ηλικίες μεταξύ 14 έως 17» είπε ο Μπράντις.

Ο γερουσιαστής παραδέχθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να υπόκεινται σε έλεγχο και αντί για παραμονή στη φυλακή θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να φέρουν μια συσκευή εντοπισμού, να παρουσιάζονται στην αστυνομία σε τακτική βάση και να απαγορευτεί να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

«Η κατάλληλη ισορροπία πρέπει να επιτευχθεί, μεταξύ της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, αφενός, και της διασφάλισης των θεμελιωδών νομικών δικαιωμάτων που είναι κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατία μας από την άλλη» δήλωσε ο επικεφαλής του Αρείου Πάγου της Αυστραλίας, Στούαρτ Κλάρκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης