Κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα υπόσχεται στους Ισπανούς ο Ραχόι

Κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα υπόσχεται στους Ισπανούς ο Ραχόι

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δηλώνει ότι επιδιώκει ευρεία στήριξη για να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού - «Νεύμα» προς τους Σοσιαλιστές με αναφορά σε κοινές θέσεις για την ενότητα της Ισπανίας

Κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα υπόσχεται στους Ισπανούς ο Ραχόι
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε τη Δευτέρα στους Ισπανούς ότι εντός του επόμενου μήνα αναμένει ότι θα θέσει επιτέλους τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, έπειτα από τη νίκη που κατέγραψε το κόμμα του στην εκλογές της Κυριακής και την αύξηση των εδρών του.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, με την προεκλογική εκστρατεία της «χρήσιμης ψήφου» κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του στην ισπανική βουλή, κερδίζοντας τις 137 από τις 350 έδρες, δηλ. 14 παραπάνω από τις 123 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να μην έχει πλειοψηφία στη βουλή, γεγονός που το υποχρεώνει να επιδιώξει μια συμφωνία για σχηματισμό συνασπισμού ή τουλάχιστον για να υποστηρίζεται από άλλους ηγέτες στις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως ελπίζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να έχει ευρεία στήριξη από αντιπάλους του. «Υποστηρίζω την ιδέα να υπάρχει κάθε τέσσερα χρόνια μια σταθερή κυβέρνηση που να έχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα πολιτικής, όμως αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να κυβερνηθούμε κάνοντας πράγματα μέρα με τη μέρα», υπογράμμισε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.
Κλείσιμο

Σε ένα νεύμα προς τους Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές, και προς το κόμμα Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού είπε πως θα στραφεί προς τα «μετριοπαθή» κόμματα με τα οποία έχει κοινές θέσεις σε ζητήματα όπως η ενότητα της Ισπανίας. Μάλιστα, σε μετέπειτα δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το μεσημέρι της Δευτέρας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η βασική συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα που θα σχηματίσουν την κυβέρνηση συνεργασίας θα επιτευχθεί μέσα σε ένα μήνα. «Η Ισπανία αξίζει μια σταθερή και μετριοπαθή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους επικεφαλής όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.


Οι πιθανοί εταίροι του Ραχόι


Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο Ραχόι, η πολιτική αβεβαιότητα που ταλάνιζε την χώρα το περασμένο εξάμηνο και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα μεγαλύτερα κόμματα σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Ραχόι, οι Σοσιαλιστές, έχασαν 5 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές (πλέον τους ανήκουν 85 αντί για 90)  ενώ οι αριστεροί Podemos παρέμειναν στις 71, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (οι πιο πιθανοί συνεργάτες του Ραχόι) απώλεσαν οκτώ έδρες από τον Δεκέμβρη.

Ως αποτέλεσμα, το μονοπάτι για την πλειοψηφία των 176 εδρών προμηνύεται δύσκολο και περίπλοκο. Οι Ciudadanos μπορούν να «οδηγήσουν» τον Ραχόι στις 169 έδρες, ενώ μετά από διεργασίες ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος να εξασφαλίσει άλλες έξι από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά, σύνολο 175.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως η δήλωση του Ριβέρα δείχνει ποια είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν επιδιώξει κυβέρνηση με την συμμετοχή και των Podemos και των Ciudadanos, κάτι που είχαν αρνηθεί οι Podemos που δεν επιθυμούσαν τους φιλελεύθερους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προφανώς γι αυτό και ο Ριβέρα μίλησε ήδη για συνεργασία με το πιο κοντινό Λαϊκό Κόμμα. Θεωρητικά πάντως η δυνατότητα των Σοσιαλιστών και των Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας δεν αποκλείεται. 


Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών


Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 33% και 137 έδρες, από 123 στις προηγούμενες εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 22,7% και 85 έδρες, από 90 που είχε πάρει, οι Unidos Podemos 21,2% και 71 έδρες (αθροιστικά τα δύο κόμματα του συνασπισμού παίρνουν ακριβώς τις ίδιες έδρες) και οι Ciudadanos: 13,3%  και 32 έδρες. Τη μεγαλύτερη απώλεια εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου κατέγραψαν οι Ciudadanos (8 έδρες) ενώ το κόμμα του Ραχόι αύξησε κατά 14 τις έδρες του. 




Ciudadanos: Έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε όποια κυβέρνηση δώσει νέα πνοή στις μεταρρυθμίσεις


Το κόμμα των Ciudadanos επιχείρησε, όπως και στις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, να διεμβολίσει την πολιτική ζωή της χώρας, με στόχο την πολιτική μετριοπάθεια και μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα και την οικονομική στρατηγική της χώρας. Στις εκλογές της Κυριακής, οι Ciudadanos αποδείχθηκε το κόμμα που πλήρωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την τακτική και την επιχειρηματολογία της «χρήσιμης ψήφου», που μεθόδευσε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι για ν' ανακόψει το εκλογικό ρεύμα της αριστεράς υπό τη συμμαχία των Unidos Podemos, με αποτέλεσμα να απωλέσει οκτώ έδρες, βάσει και της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου στην κατανομή τους.

Λίγο πριν από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ciudadanos, που δεν θέλησε ν' αναφερθεί το όνομά του πριν από την εκπόνηση του τελικού συμπεράσματος, μίλησε στον απεσταμένο του Αθηναϊκού Πρακτορείου δίνοντας τη δική του εκτίμηση.
 
Ειδικότερα, αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, στο στέλεχος των Ciudadanos υπογράμμισε τα εξής: «Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών είμαστε ικανοποιημένοι για τη δουλειά και την όλη εκλογική εκστρατεία που επιτελέσαμε. Παρ’ όλο που η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε εξόχως πολωμένη ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, οι Ciudadanos ουσιαστικά κατέγραψαν τα ίδια ποσοστά στον χώρο του κέντρου. Εάν εξετάσουμε συγκριτικά τα αποτελέσματα των δύο αναμετρήσεων οι απώλειές μας ήσαν λιγότερες του 1%. Ωστόσο έφτασαν τα 8 τούτα εκατοστά της μονάδας να μας κοστίσουν οκτώ έδρες. Υπάρχουν όμως πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι που ψήφισαν τους Ciudadanos και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρεσβεύουν: την αλλαγή, την αναγέννηση και τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς παγιώνουμε πλέον έναν κεντρώο χώρο στην Ισπανία, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ζητήσουμε ν’ αλλάξει, διότι δεν είναι δίκαιο ο τρόπος που διανέμονται οι έδρες να κοστίζει σχεδόν τα διπλά στους Ciudadanos απ’ ότι στ’ άλλα κόμματα».

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του κόμματός του, ανέφερε τα εξής: «Εμείς από σήμερα πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με το ΡΡ και τους Σοσιαλιστές του PSOE. Στην Ισπανία ο δικοματισμός πέθανε, αυτά τα δύο κόμματα θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν σοβαρά με τους Ciudadanos για τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα εθνικό σύμφωνο για την Παιδεία, ένα σύμφωνο κατά της διαφθοράς, ένας νέος εκλογικός νόμος, στον οποίον η ψήφος κάθε Ισπανού θα αξίζει το ίδιο και δεν θα υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η δικαιοσύνη να γίνει απολιτική κλπ. Θα πρέπει να πρυτανεύσει το σχέδιο να μπει πρώτα η πατρίδα μπροστά από τα ονόματα, τα σήματα των κομμάτων και τα αξιώματα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν που θα επιδιώκει να συνεχισθεί η ίδια κατάσταση στην Ισπανία».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης