Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία

46,5 εκατομμύρια Βρετανοί αποφασίζουν το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους  - Στο 11% το ποσοστό των αναποφάσιστων

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία
Έξι μονάδες σηκώνει «κεφάλι» το Remain», σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες ώρες προτού οι Βρετανοί, ένα διχασμένο έθνος, αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή τύχη της χώρας τους σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την Βρετανία αλλά και την Ε.Ε, στη σκιά της δολοφονίας της «σουφραζέτας των σύγχρονων καιρών», Τζο Κοξ. 

Η σημερινή ψηφοφορία που θα κρίνει το πεπρωμένο της Βρετανίας είναι γρίφος, καθώς οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν ένα θολό τοπίο αναφορικά με το στρατόπεδο που θα έχει το προβάδισμα, όμως η τελευταία δημοσκόπηση κάνει τη... διαφορά δείχνοντας σαφές προβάδισμα του «Remain» έναντι του «Leave».

Aποκλειστική δημοσκόπηση της εφημερίδας "Daily Mail" και του τηλεοπτικού δικτύου "ITV News" δείχνει ότι, το 48% των Βρετανών ψηφίζει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη ενώ το 42% υπέρ του Brexit την ώρα που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό, γύρω στο 11%. 

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο έρευνας Comres σε δείγμα 1.032 Βρετανών, από τις πολιτικές προσωπικότητες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην σημερινή απόφαση για το τι θα επιλέξουν οι Βρετανοί είναι:

1ον. Ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, για το 26% των Βρετανών, είναι αυτός που έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους.
Κλείσιμο

2ον Ο Μπόρις Τζόνσον. Για το 25% των Βρετανών το πρωτοκλασάτο στέλεχος των συντηρητικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου επηρέασε με την στρατηγική που ακολούθησε την ψήφο τους και

3ον. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Για το 20% των Βρετανών ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος επηρέασε την απόφαση των ψηφοφόρων να στηρίξουν το ένα ή το άλλο στρατόπεδο. 

Το ισχυρότερο χαρτί στη φαρέτρα όλων όσοι επιθυμούν την παραμονή του Λονδίνου στις Βρυξέλλες είναι ότι θα πρέπει επιτέλους η Βρετανία να αναλάβει τον έλεγχο του πεπρωμένου της ενώ το βασικό επιχείρημα που προωθούν οι ένθερμοι υποστηρικτές του "Bremain" είναι ότι η "απόσχιση" της χώρας από τους "28" θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. 

Σε περίπτωση που επικρατήσει το "Brexit" και η Βρετανία αποχωρήσει από τους κόλπους της Ε.Ε, τότε για το το 33% των Βρετανών θα πρέπει να είναι αυτός που θα κάνει τον διακανονισμό για την ανεξαρτησία της χώρας από τις Βρυξέλλες ενώ για το 17%, θα πρέπει να είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων "YouGov" θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες  με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit poll, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο. Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. 

Την ίδια ώρα, άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φέρνουν τη διαφορά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα σύμφωνα με την ιστοσελίδα WhatUKThinks.

Αναλυτικότερα, η ιστοσελίδα δημοσιεύει κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49%.

Όπως εξηγεί η WhatUKThinks, οι έξι συνολικά δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου και διεξήχθησαν διαδικτυακά για την YouGov, τηλεφωνικά για την Survation, τηλεφωνικά για την ORB και τηλεφωνικά για την Opinium.

Εντούτοις, πριν λίγη ώρα η Opinium έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης της που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων, σύμφωνα με την οποία το 45% τάσσεται υπέρ της εξόδου και το 44% υπέρ της παραμονής, με διαφορά μόνο μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης