Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν στην επιστολή τους προς τον Φρανς Τίμερμανς και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός καταγραφής, που θα συμπεριλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας

Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα.

Στην επιστολή τους, που περιήλθε σε γνώση της Süddeutsche Zeitung, οι Τόμας ντε Μεζιέρ και Αντζελίνο Αλφάνο καλούν να προχωρήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου—με βάση τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο στο πρώτο κράτος της ΕΕ όπου εισέρχονται—διαμέσου ενός νέου και αναπροσαρμοσμένου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

Η ΕΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου από το 1999, όμως οι διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της παραμένουν, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες εναρμόνισης του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείσιμο
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός καταγραφής, που θα συμπεριλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας, με τη βοήθεια του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Ακόμη, καλούν να υπάρξει εναρμόνιση των διαφορετικών όρων και προϋποθέσεων ανά κράτος μέλος για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες, των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Οι ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο περισσότερη χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να γίνει μια «αληθινή ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου».

Ακόμη, υποδεικνύουν τον εντοπισμό των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία ήδη στις χώρες προέλευσής τους ή στις χώρες από τις οποίες διέρχονται πριν φθάσουν στην Ευρώπη—την προσέγγιση που επιδιώκεται να εφαρμοστεί το τρέχον διάστημα στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία—και σημειώνουν πως ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «θεσμοθετημένο σύστημα μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ».

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά ώστε να μειωθεί σε βιώσιμο επίπεδο η εισροή και οι πρόσφυγες πρέπει να διαμοιραστούν σε όλη την ΕΕ, με καθορισμένες ετήσιες ποσοστώσεις, προτείνουν ακόμη στην επιστολή αυτή οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης προσφύγων στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν αναδειχθεί στους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους των σχεδίων της ΕΕ να ανακατανέμονται οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι φθάνουν στη νότια Ευρώπη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να καταρτιστεί από την ΕΕ ένας κατάλογος ασφαλών κρατών και συμπληρώνουν ότι απαιτείται ένας «ισχυρός και συντονισμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός επαναπατρισμού» ώστε οι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται στις χώρες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης