Μια συνηθισμένη μέρα στο Κόσοβο: Έπεσαν πάλι δακρυγόνα στο κοινοβούλιο

Μια συνηθισμένη μέρα στο Κόσοβο: Έπεσαν πάλι δακρυγόνα στο κοινοβούλιο

Βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν δακρυγόνα και διέκοψαν τη συνεδρίαση ισχυριζόμενοι πως θα συνεχίσουν την ίδια τακτική και στο μέλλον

Μια συνηθισμένη μέρα στο Κόσοβο: Έπεσαν πάλι δακρυγόνα στο κοινοβούλιο
Η συνήθεια που έγινε λατρεία για την αντιπολίτευση του Κοσόβου επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά, την έκτη συνολικά, καθώς άλλο ένα δακρυγόνο έπεσε μέσα στο κοινοβούλιο διακόπτοντας τη συνεδρίαση.

Και αυτό, παρά την επίκριση που έλαβαν από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για το γεγονός πως εδώ και δυο μήνες δεν καθίσταται δυνατό να συνεχιστεί η συζήτηση, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, καθώς, η αντιπολίτευση στο Κόσοβο, αντιτίθεται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ ζητάει επίσης την οριστική διακοπή των συνομιλιών με τη σερβική κυβέρνηση.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η συνεδρίαση διακόπηκε

Κλείσιμο

Σε μια επίσκεψη του Κέρι, στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καταδίκασε τις συνεχείς διακοπές λέγοντας: «Το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος για δακρυγόνα ούτε χώρος για εκφοβισμό».

Παρ' όλα αυτά η αντιπολίτευση επέλεξε τον ίδιο τρόπο διαμαρτυρίας και στην απόπειρα συνεδρίασης της Δευτέρας, με τους βουλευτές Γκλάουκ Κονιούφτσα και Τίμε Καντριζάι να ανοίγουν δακρυγόνα, οδηγώντας στη ματαίωση της συνεδρίασης.

«Είναι μια συλλογική κίνηση από την αντιπολίτευση» είπε ο Κονιούφτσα».

Η προετοιμασμένη αντιπολίτευση φρόντισε να προμηθευτεί ειδικές μάσκες


«Άλλοι το έχουν κάνει επίσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Η μικρή μας παράβαση του νόμου δεν είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που γίνεται μέσω αυτών των συμφωνιών».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιτίθενται επίσης στην επαναχάραξη των συνόρων με το Μαυροβούνιο, καθώς αυτό οδηγεί κατά τα λεγόμενά τους σε απώλεια εδαφών.

Οι συνομιλίες γίνονται συνεχώς υπό την αιγίδα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου μετά τον εμφύλιο του 1998-99.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εμφανώς το Κόσοβο, του οποίου ο πληθυσμός αποτελείται επί το πλείστον από Αλβανούς στην εθνικότητα και μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, ενώ είναι και η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Κέρι είχε πει: «Όλες οι πλευρές πρέπει να απαρνηθούν τις εκδηλώσεις βίας δημοσίως και να δεσμευτούν σε εποικοδομητική και ειρηνική σχέση μεταξύ τους».

Η στιγμή που οι βουλευτές ανοίγουν τα δακρυγόνα στη βουλή


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης