Αυτό είναι το αρχαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο και φτιάχτηκε 11.000 χρόνια πριν!

Αυτό είναι το αρχαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο και φτιάχτηκε 11.000 χρόνια πριν!

Βρέθηκε πριν από 125 χρόνια στην Σιβηρία και μόλις τώρα επιβεβαιώθηκε ότι είναι ηλικίας άνω των 11.000 ετών, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για τον παγκόσμιο πολιτισμό

Αυτό είναι το αρχαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο και φτιάχτηκε 11.000 χρόνια πριν!
Το μικρό αγαλματίδιο με την ονομασία Shigir Idol βρέθηκε το 1890 στα Ουράλια Όρη της Σιβηρίας, και αναπαριστά ένα άνθρωπο σε όρθια στάση. Πάνω του υπάρχουν κάποια μυστηριώδη σύμβολα τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν απόκρυφο κώδικα των ανθρώπων που το κατασκεύασαν.

Το αγαλματίδιο που βρέθηκε σε ένα ορυχείο θεωρείτο μέχρι πριν λίγο καιρό αρκετά νεότερο σε ηλικία. Όμως τα ειδικά εργαστήρια του Μάνχαϊμ, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες χρήσης του άνθρακα για την επιβεβαίωση του χρόνου κατασκευής τους, την τοποθετούν πλέον στα 11.000 χρόνια από τις μέρες μας. 

Κλείσιμο


Η αποκάλυψη αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα σημαντική για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του πολιτισμού και της τέχνης στην Ευρασία αλλά και στο σύνολο της ανθρώπινης κοινότητας. Ενώ και τα 1.500 χρόνια που «κερδίζει» με τη νέα μέτρηση, δίνουν μια άλλη διάσταση σε ότι αφορά την συσχέτιση των πολιτισμών που ανθούσαν εκείνη την εποχή, κυρίως στην περιοχή της Μεσοποταμίας.



Σε ότι αφορά τις γραμμές και τις χαράξεις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποια πρώτη αναφορά του γλύπτη εκείνης της εποχής για την προέλευση του κόσμου. Το αρχικό του μέγεθος ήταν τεράστιο, κοντά στα 5,3 μέτρα. Όμως αρκετά μέρη του χάθηκα στην Σοβιετική εποχή.



Σήμερα μόλις 2,8 μέτρα του όλου αγάλματος έχουν μείνει, μαζί με σκίτσα που έγιναν το 1914 από τον γνωστό αρχαιολόγο Vladimir Tolmachev. Το αγαλματίδιο Shigir Idol βρίσκεται στο μουσείου του Εκατερίνεμπουργκ και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης