Χωρίς την Ελλάδα συζητάνε για το μεταναστευτικό στη Βιέννη

Χωρίς την Ελλάδα συζητάνε για το μεταναστευτικό στη Βιέννη

Υπό τη σκιά της τραγωδίας με το θάνατο 50 μεταναστών στην Αυστρία διεξάγεται η σύνοδος της Βιέννης - Τι δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος για το συμβάν

Χωρίς την Ελλάδα συζητάνε για το μεταναστευτικό στη Βιέννη
Την ώρα που οι ηγέτες από τις δυτικές χώρες των Βαλκανίων συζητούν το φλέγον θέμα της προσφυγικής κρίσης στη σύνοδο που λαμβάνει χώρα στη Βιέννη, μία ακόμη τραγωδία με θανάτους μεταναστών είδε το φως της δημοσιότητας: πενήντα άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, βρέθηκαν νεκρά σε παρκαρισμένο φορτηγό στην ανατολική Αυστρία, πιθανόν από ασφυξία, όπως ανέφερε η εφημερίδα Krone.

Η Άνγκελα Μέρκελ πληροφορήθηκε την είδηση ενώ ήδη βρισκόταν στην αυστριακή πρωτεύουσα προκειμένου να παρευρεθεί στη σύνοδο και μάλιστα σχολίασε την τραγωδία κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Φυσικά, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα φρικτά αυτά νέα. Αυτό το περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα το πρόβλημα του μεταναστευτικού και μάλιστα με πνεύμα ευρωπαϊκό – δηλαδή πνεύμα αλληλεγγύης – προκειμένου να βρούμε λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Μέρκελ υπογράμμισε τις «τεράστιες προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών που διέρχονται από αυτές προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία και σε πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης. «Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και έχουμε ευθύνη να τις βοηθήσουμε», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κλείσιμο
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η «ηχηρή» απουσία της χώρας μας από τις μαραθώνιες διπλωματικές επαφές μεταξύ των βαλκανικών χωρών, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο εισόδου των ορδών των προσφύγων και αντιμετωπίζει ίσως τις χειρότερες συνέπειες του προβλήματος, υπό συνθήκες μάλιστα δεινής οικονομικής κρίσης κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να την καλέσει σε αυτές τις κρίσιμες συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.reporter.gr, κυβερνητικά και διπλωματικά στελέχη πέριξ της πλατείας Συντάγματος εξέφρασαν την έκπληξη και την αμηχανία τους, από το γεγονός ότι στη μίνι διάσκεψη της Βιέννης η χώρα μας είναι και πάλι απούσα.
«Πρόκειται, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, για άκρως δυσμενή εξέλιξη η οποία προφανώς αντανακλά την έλλειψη αξιοπιστίας, μιας κυβέρνησης η οποία παραιτήθηκε μη αντέχοντας το βάρος των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της και πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο και στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Η σύνοδος των δυτικών Βαλκανίων, στην οποία παρευρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποιείται εν μέσω της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε διοργανωθεί από την περασμένη χρονιά και επρόκειτο να εστιάσει στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών τάσεων στις εν λόγω περιοχές. Ωστόσο, η πιεστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με την αύξηση χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να συζητηθεί άμεσα το εν λόγω ζήτημα.

Η  Φεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, είχε αναφέρει σε δήλωσή της ότι ο σκοπός της συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι να αντιμετωπίσει θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας και να αναδείξει την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες σε πολλές χώρες.

Σταϊνμάγερ: Κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Η όξυνση του ζητήματος των προσφύγων επισκιάζει τη σημερινή, δεύτερη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη. Προσερχόμενος στις συνομιλίες ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle, είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Σερβία και ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στο γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στην πΓΔΜ και τη Σερβία προερχόμενοι από την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «μιλάμε εντατικά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν βρίσκεται στην αρχή της αλυσίδας, αντιθέτως παραπέμπει στην Τουρκία, η οποία φέρεται να προωθεί μαζικά Σύρους πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Διαπιστώνει κανείς ότι το μεταναστευτικό ρεύμα κατ΄ άλλους προσφυγική κρίση, είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας δείχνει με το δάκτυλο τον άλλο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε από κοινού τον όρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Όπως συμπλήρωσε, «πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε μια δικαιότερη ευρωπαϊκή κατανομή και ποσοστώσεις, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο στις χώρες προέλευσης και σε σημαντικές χώρες διέλευσης. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι άνθρωποι να μένουν εκεί και να μην εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Θα πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό γίνεται μόνον μέσω στενότερης οικονομικής συνεργασίας. Τρίτον, θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί μια από τις βασικές αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, πρόκειται για τις κρίσεις και συγκρούσεις, τους εμφυλίους στη βόρεια Αφρική και τη Συρία»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης