Ποιος είναι ο «φιλειρηνιστής» νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Ποιος είναι ο «φιλειρηνιστής» νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Ο μουλά Αχτά Μανσούρ ήταν ο πιο έμπιστος αξιωματικός του μουλά Ομάρ - Είναι υπέρ του διαλόγου με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ώστε να λήξει ο εμφύλιος  

Ποιος είναι ο «φιλειρηνιστής» νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν
Ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ο μουλά Αχτάρ Μανσούρ, έχει τη φήμη του μετριοπαθούς και υπέρμαχου του διαλόγου για την ειρήνη στη χώρα, αλλά η ανάληψη της ηγεσίας από αυτόν ήδη αμφισβητείται, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σκιαγραφώντας το προφίλ του.

Για κάποιους ο Μανσούρ ήταν η προφανής επιλογή για τη διαδοχή του μουλά Ομάρ, του μονόφθαλμου πολέμαρχου που ηγείτο των Ταλιμπά από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του 1990. Γεννημένος στην ίδια περιοχή, την Κανταχάρ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ήταν μέλος της κίνησης που ανέλαβε από την αρχή την ηγεσία. Όπως και ο προκάτοχός του αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Οι ελάχιστες φωτογραφίες που πιστεύεται ότι τον απεικονίζουν, δείχνουν ένα παχύ άντρα με σκούρο μούσι και τουρμπάνι - το οποίο προφανώς είναι τμήμα της στολής των ανώτερων Ταλιμπάν.



Ο Μανσούρ πέρασε μέρος της ζωής του στο Πακιστάν, όπως πολλοί Ταλιμπάν μετά την σοβιετική κατοχή. Εκεί, απέκτησε δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας - κάτι που πιστεύεται πως ισχύει έως σήμερα. Από το 1996 έως την αμερικανική εισβολή το 2001, ήταν υπουργός πολιτικής αεροπορίας. 
Κλείσιμο

Το 2010 το όνομά του εμπλέκεται σε ένα περίεργο επεισόδιο, όταν κάποιος που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Μανσούρ απέσπασε χιλιάδες δολάρια από αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προτού εξαφανιστεί. 

Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών πάντως τον σκιαγραφούν ως έναν πραγματιστή και ισχυρό υπέρμαχο του διαλόγου για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. 

Για να αποκτήσει την ηγεσία, επικράτησε του μουλά Γιακούμπ, γιου του μουλά Ομάρ, που στηρίχτηκε από κάποιους φύλαρχους, αλλά σε ηλικία 26 ετών θεωρήθηκε πολύ νέος και άπειρος για να αναλάβει την ηγεσία. Παρ' ολ' αυτά, μεταξύ των Ταλιμπάν, υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την επικράτηση του Μανσούρ και νιώθουν ότι παραγκωνίστηκαν - στην αμφισβήτηση συμβάλλει και το γεγονός πως δεν έχει την θρησκευτική αύρα που διέθετε ο Ομάρ και που τον έκανε αξιοσέβαστο στους φύλαρχους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης