Ιρακινός σιίτης ηγέτης: Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος

Ιρακινός σιίτης ηγέτης: Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος

Για τον Χάντι αλ Αμέρι, "η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέση. Διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του PKK, που βοηθάει τους Κούρδους να πολεμούν το Ντάες στη Συρία"

Ιρακινός σιίτης ηγέτης: Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος
Ο Χάντι αλ Αμέρι, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες των σιιτών παραστρατιωτικών στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει καμιά αλλαγή στη θέση της Άγκυρας έναντι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), παρά την έναρξη τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

"Θεωρώ ότι (τα πλήγματα) που εξαπέλυσε η Τουρκία έχουν στόχο να υποστηρίξουν το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ), δήλωσε ο Αμέρι, επικεφαλής της δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης). Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση σε αυτή τη συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, που αποτελούνται κυρίως από σιίτες, να συμβάλει για να ανακαταληφθούν οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την κατοχή του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Αμέρι, "η Τουρκία υποστηρίζει πάντοτε το ΙΚ", όπως δείχνουν οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε στο βόρειο Ιράκ εναντίον των βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι εχθρός του ΙΚ.

Για τον Αμέρι, "η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέση. Διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του PKK, που βοηθάει τους Κούρδους να πολεμούν το Ντάες στη Συρία".

Ο σιίτης ηγέτης εκφράστηκε έπειτα από μια συνάντηση στη Βαγδάτη ανάμεσα στον επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και του Ιρανού ομολόγου του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Κλείσιμο

Μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συνάντησε στην ιερή πόλη Νατζάφ τον αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, τον ανώτατο σιίτη θρησκευτικό ηγέτη στο Ιράκ, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ζαρίφ θα επισκεφθεί επίσης το Κουβέιτ και το Κατάρ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει για τη συμφωνία οι χώρες του Κόλπου, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης