Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα, εντοπίζουν γαλλικά ΜΜΕ

Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα, εντοπίζουν γαλλικά ΜΜΕ

Le Monde: Για πρώτη φορά έδειξαν σαφώς διαφορά απόψεων - Le Figaro: Απέναντι στην ελληνική κρίση, το γαλλογερμανικό ζευγάρι... ραγίζει

Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα, εντοπίζουν γαλλικά ΜΜΕ
Στις αποκλίνουσες απόψεις του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα της ελληνικής διάσωσης εστιάζει ο γαλλικός Τύπος την ώρα που έρχονται στο φως διαβαθμισμένα έγγραφα του ιστότοπου "Wikileaks" σύμφωνα με τα οποία , η αμερικανική υπηρεσία "NSA" υπέκλεπτε τις συνομιλίες της Μέρκελ που αφορούσαν την Ελλάδα . Το 2011 , η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό της για ένα hair  cut του ελληνικού χρέους θεωρώντας πως δεν θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.   

Le Monde 
Για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μία φωνή, γράφει η εφημερίδα "Le Monde".

Στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Λυών, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «Πρέπει να είμαι σαφής: η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να αναβληθεί». Για τον Ολάντ, ούτε λόγος για αναμονή του δημοψηφίσματος. «Θέλω να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρέπει να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, αυτή δεν θα έχει πια μεγάλη σημασία μετά το δημοψήφισμα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα θα έχει τις συνέπειες που ξέρουμε».

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου διατυπώνονται στον αντίποδα της θέσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα , ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), κάθε πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα. Για την Μέρκελ, νέες συνομιλίες είναι πιθανές μόνο αν το δημοψήφισμα ματαιωθεί ή το "ναι" επικρατήσει.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Ολάντ εμφανώς ανήσυχος από την τροπή των εξελίξεων, προειδοποίησε για "τις κατηγορηματικές δηλώσεις" και "τις αιφνίδιες ρήξεις": "Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, τη λογική, πρέπει όλος ο κόσμος να πειστεί. Η Γαλλία αγωνίζεται, δεν είναι στο πνεύμα του βέτο, δεν είναι στο πνεύμα του αιφνίδιου".

"Η αλλαγή στον τόνο του προέδρου Ολάντ ξάφνιασε το Βερολίνο", σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: "Ουδέποτε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ είχε θέσει το πολιτικό του βάρος στην πλάστιγγα έναντι της Μέρκελ". 

Le Figaro 
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" κινείται και η εφημερίδα "Le Figaro", η οποία σε άρθρο της επισημαίνει ότι,  απέναντι στην ελληνική κρίση, το γαλλογερμανικό ζευγάρι... ραγίζει. "Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ θέλει μία γρήγορα συμφωνία Ελλάδας - δανειστών ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα", σχολιάζει η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας.  
 
Liberation
Υπό τον τίτλο: "Η απόδειξη" , η γαλλική εφημερίδα Liberation απεικονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο σχολιάζοντας  απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται στον ιστότοπο "Wikileaks" ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τη λύση για την ελληνική κρίση.  Σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας που δημοσιεύει τις αποκαλύψεις, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων.

Όπως αναφέρουν δύο έγγραφα της NSA και της βρετανικής GCHQ, η ανησυχία της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της. 

Υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος τασσόταν μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα έγγραφα να αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την άποψή του «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον "χαλιναγωγήσει"».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης