Ισπανία: Δύο γυναίκες στη μάχη για τον δήμο της Μαδρίτης

Ισπανία: Δύο γυναίκες στη μάχη για τον δήμο της Μαδρίτης

Η Εσπεράνθα Αγκίρε, εκλεκτή του Ισπανού πρωθυπουργού, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη γίνει δήμαρχος η αγαπημένη των Podemos, Μανουέλα Καρμένα

Ισπανία: Δύο γυναίκες στη μάχη για τον δήμο της Μαδρίτης
Έντονες πολιτικές ζυμώσεις στην Ισπανία με δύο κυρίες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο δήμο της Μαδρίτης, ένα από τα προπύργια του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Η 63χρονη εκλεκτή του Μαριάνο Ραχόι, παλιά καραβάνα του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε, δίνει μάχη προκειμένου να μην γίνει δήμαρχος η αγαπημένη του κόμματος "Podemos", η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα και μεγάλη έκπληξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής. 



Η Αγκίρε κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στο δήμο της Μαδρίτης, αλλά δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία. Συγκέντρωσε 21 έδρες (σε σύνολο 57 εδρών) έναντι 20 της Καρμένα, η οποία τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού "Ahora Madrid", ενός συνασπισμού κομμάτων που στήριξαν και το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Κλείσιμο

Το ποια θα είναι η κυρία που θα αναλάβει τα ηνία του δήμου θα εξαρτηθεί κυρίως από τους Σοσιαλιστές (εξασφάλισαν 9 έδρες) και λιγότερο από τους Ciudadanos (έχουν λιγότερες έδρες: 7).  Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, την πρόταση της Εσπεράνθα Αγκίρε για συνεργασία έχουν ήδη απορρίψει οι Σοσιαλιστές, γεγονός που αναγκάζει την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος να κάνει πολλές  υποχωρήσεις.

Η Αγκίρε εμφανίζεται μάλιστα πρόθυμη να στηρίξει για δήμαρχο τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών προκειμένου να μην πάρει το δήμο η Καρμένα, η εκλεκτή του "Podemos".

Εκτός όμως από την Αγκίρε, και η Μανουέλα Καρμένα συναντήθηκε με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Μιγκέλ Καρμόνα, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. 

Οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν να κερδίσουν έναν δήμο που επί δεκαετίες ελέγχει το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με τις ψήφους του. Θα ήταν το χειρότερο μήνυμα ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης για την πρωθυπουργία της Ισπανίας.

Τις επόμενες μέρες, όταν θα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο, θα κριθεί η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης.  Στην πρώτη συνεδρίαση, η πρώτη που θα ερωτηθεί, αν έχει πλειοψηφία για να γίνει δήμαρχος είναι η Εσπεράνθα Αγκίρε, η οποία έχει τις περισσότερες έδρες.

Εν συνεχεία θα ερωτηθεί η Μανουέλα Καρμένα, η οποία θα λάβει τα κλειδιά του δήμου της Μαδρίτης, αν τη στηρίξουν οι Σοσιαλιστές ή το "Ciudadanos".

Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε θα ερωτηθεί ο ίδιος ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών ως τρίτος στη σειρά. Αν και αυτή η ψηφοφορία κριθεί άκαρπη, ανοίγει ο δρόμος για την Αγκίρε να γίνει τελικά δήμαρχος με σχετική πλειοψηφία.

Κι ενώ οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον για τον δήμο της Μαδρίτης, σε εθνικό επίπεδο, οι ηγεσίες του "Podemos" και του "Ciudadanos" έχουν βάλει όρους προκειμένου να στηρίξουν δημάρχους και επικεφαλής περιφερειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης