«Δεν έχουμε πειράξει την Παλμύρα», λένε οι τζιχαντιστές και δείχνουν βίντεο

«Δεν έχουμε πειράξει την Παλμύρα», λένε οι τζιχαντιστές και δείχνουν βίντεο

Οι τοπικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η αρχαία πόλη δεν έχει υποστεί φθορές προς το παρόν

«Δεν έχουμε πειράξει την Παλμύρα», λένε οι τζιχαντιστές και δείχνουν βίντεο
Λίγες ημέρες από την εισβολή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη της Συρίας, Παλμύρα, ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της χώρας διευκρινίζει πως οι τρομοκράτες δεν έχουν προκαλέσει φθορές στα αρχαία.

Βέβαια, ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ επισημαίνει πως παραμένει ο κίνδυνος να σημειωθούν σοβαρές καταστροφές στα μνημεία από τους τζιχαντιστές, όπως άλλωστε συνέβη στην αρχαία Χάτρα και στο Νιμρούντ της Μοσούλης όπου δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και μπουλντόζες και βαριοπούλες.

«Η ιστορική πόλη είναι εντάξει μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο… τουριστικό βίντεο από την περιοχή για να αποδείξει ότι δεν έχει προκαλέσει φθορές στην Παλμύρα.

Το βίντεο διάρκειας περίπου 1,5 λεπτού έχει αναρτηθεί από το δίκτυο Amaq News που συνδέεται με το ΙΚ και καταγράφει με μία τουριστική ματιά τα εντυπωσιακά μνημεία της Παλμύρας.

Βέβαια, σε ένα από τα πλάνα αποτυπώνεται μαύρος καπνός που αναδύεται από ένα σημείο, ενώ παντελής είναι η απουσία ανθρώπων.
Κλείσιμο

«Η Παλμύρα βρισκόταν στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ένα μείγμα ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς», πρόσθεσε ο Αμπντουλκαρίμ, επισημαίνοντας πως οι φθορές θα αποτελούσαν σημαντική καταστροφή.

Όλα αυτά, ενώ πάνω από 138 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον στρατό, που συνεχίζει την μάχη κατά της επέλασης του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, η τοπική κυβέρνηση της Χομς διαβεβαιώνει πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, προσθέτοντας ότι ο στρατός έχει ενισχυθεί και βομβαρδίζει από αέρος το ΙΚ.

Από την άλλη, από τους 35.000 αμάχους που ζουν στην περιοχή πολλοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ στο σημείο είχαν βρει καταφύγιο και Σύροι από άλλες πόλεις που είχαν ξεφύγει από τη βία των τζιχαντιστών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης