Υεμένη: Η εξόριστη κυβέρνηση ζήτησε επέμβαση χερσαίων δυνάμεων

Υεμένη: Η εξόριστη κυβέρνηση ζήτησε επέμβαση χερσαίων δυνάμεων

Η επιστολή καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού»

Υεμένη: Η εξόριστη κυβέρνηση ζήτησε επέμβαση χερσαίων δυνάμεων
Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει το ταχύτερο με χερσαίες δυνάμεις για να σώσει τη χώρα, ειδικά τις πόλεις Άντεν και Τάιζ», με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιδόθηκε την  Τετάρτη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Χάλεντ Αλγεμένι, θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη διεθνή νομική κάλυψη για μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων την 26η Μαρτίου, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση της Υεμένης είχε ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με επιστολή της - την 24η Μαρτίου - πως ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από αραβικά κράτη του Κόλπου.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, κατέλαβαν τη συνοικία Ταουάχι του Άντεν, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους στην πόλη, η τύχη της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

Η επιστολή καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού». Κατηγορεί τους Χούτι ότι δολοφονούν αμάχους και εμποδίζουν το έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των τραυματιοφορέων.
Κλείσιμο

Στις μάχες σε όλη την Υεμένη χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 40 που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Άντεν με πλεούμενο που επλήγη από οβίδες των σιιτών ανταρτών, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

 «Η κυβέρνηση, θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να προσαχθούν οι Χούτι και οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου», προστίθεται στην επιστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης