Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζήτησαν σύγκληση ποινικού δικαστηρίου

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζήτησαν σύγκληση ποινικού δικαστηρίου

Σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα με την ευκαιρία αυτή, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως έστειλαν επιστολή στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία θα ασκεί από τον Μάιο η Λιθουανία

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζήτησαν σύγκληση ποινικού δικαστηρίου
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα απηύθυναν "επίσημη έκκληση" στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να επιληφθεί "εγκλημάτων πολέμου εναντίον των δημοσιογράφων στη Συρία και στο Ιράκ", ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι η οργάνωση αυτή που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

Σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα με την ευκαιρία αυτή, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως έστειλαν επιστολή στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία θα ασκεί από τον Μάιο η Λιθουανία.

"Με στόχο να διαλευκανθούν τρομερές πράξεις που έγιναν σε βάρος δημοσιογράφων σ' αυτή τη ζώνη σύγκρουσης και για να αποθαρρυνθούν οι εμπόλεμοι να διαπράξουν και νέες, επείγει το Συμβούλιο να παραπέμψει στον εισαγγελέα την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, όπου εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων", αναφέρει στην επιστολή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

"Ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας είναι ένα μείζον διακύβευμα όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Δεν υπάρχει αγώνας εναντίον της ατιμωρησίας όταν δεν υπάρχει έρευνα και μας φαίνεται πως, με δεδομένη τη φρίκη των καταχρήσεων εναντίον των δημοσιογράφων, υπάρχει υλικό για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο", πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είναι ένα έργο μακράς πνοής που εξαρτάται από γεωπολιτικούς παράγοντες", συνέχισε ο Κριστόφ Ντελουάρ.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύεται το Φεβρουάριο, η Συρία (177η θέση μεταξύ 180 χωρών) και το Ιράκ (156η) είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον 44 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2011 στη Συρία και τουλάχιστον 25 δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους 5 ξένοι, είναι αγνοούμενοι ή κρατούνται όμηροι στα χέρια τις οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης