ΗΠΑ: 648 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα

ΗΠΑ: 648 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα

Οι ΗΠΑ συνολικά υποδέχονται περίπου 70.000 πρόσφυγες από όλο τον κόσμο σε ετήσια βάση

ΗΠΑ: 648 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα
Περί τους 648 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να σωθούν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν υποδεχτεί οι Ηνωμένες Υπηρεσίες Αμερικής, ενώ σχεδιάζουν να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα σε πολλές χιλιάδες ακόμη, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Οι 648 πρόσφυγες επιλέχτηκαν από έναν κατάλογο 11.000 που υπεβλήθη στις ΗΠΑ από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αν Ρίτσαρντ.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο τετραετής εμφύλιος στη Συρία έχει αναγκάσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο Λίβανος είναι η χώρα που φιλοξενεί κατ΄ αναλογία τους περισσότερους – πάνω από 1,2 εκατομμύρια Σύρους, έναν αριθμό που ισούται με το ένα τέταρτο του πληθυσμού του. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία και έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων, ο Λίβανος καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποδεχθεί περισσότερους Σύρους πρόσφυγες.

Κλείσιμο
«Τον πρώτο έναν χρόνο, τα πρώρα δύο χρόνια της κρίσης, ελπίζαμε πραγματικά πως οι πρόσφυγες θα κατάφερναν να επιστρέψουν», επισήμανε η Ρίτσαρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου. «Κανείς δεν προβλέπει ότι θα γυρίσουν στην πατρίδα σύντομα» πλέον, συμπλήρωσε η ίδια. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης την Τουρκία και την Ιορδανία, άλλες δύο χώρες που έχουν υποδεχθεί πολύ μεγάλους αριθμούς Σύρων προσφύγων.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι αρχές των ΗΠΑ χρειάζονται ένα ή δύο χρόνια για να επεξεργαστούν τις περιπτώσεις των προσφύγων, καθώς διεξάγονται έλεγχοι οι οποίοι άπτονται της κρατικής ασφάλειας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ αναλύεται επίσης αν οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν απειλές διώξεων ή θανάτων. «Νομίζω ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν, ξέρω ότι περιμένουμε να φτάσουν στις ΗΠΑ 1.000 με 2.000 πρόσφυγες από τα τέλη του Σεπτεμβρίου και αρκετές χιλιάδες το επόμενο έτος», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Η Ρίτσαρντ τόνισε ακόμη ότι σαφώς δεν είναι στις προθέσεις του αμερικανικού προγράμματος υποδοχής προσφύγων από τη Συρία να επιτραπεί σε τζιχαντιστές να εισέλθουν στο έδαφος των ΗΠΑ. «Οι άνθρωποι που προσπαθούμε να υποδεχτούμε είναι όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, χήρες και ορφανά», ανέφερε η Ρίτσαρντ. «Αυτές είναι πολύ ευάλωτες περιπτώσεις και σε αυτές επικεντρωνόμαστε» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης