Τι συνέβη με το σήριαλ του βίντεο από το Airbus;

Τι συνέβη με το σήριαλ του βίντεο από το Airbus;

«Ψέμματα» λέει η χωροφυλακή, επιμένει η Bild
- Αντιδράσεις από ΜΜΕ της Ευρώπης

Τι συνέβη με το σήριαλ του βίντεο από το Airbus;
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όλοι βρίσκονταν εν αναμονή του περιβόητου βίντεο το οποίο είχαν διαμηνύσει από κοινού «Bild» και «Paris Match», πως είχαν στη διάθεσή τους και στο οποίο αποτυπώνονταν οι τελευταίες στιγμές των επιβατών του μοιραίου Airbus320 που καταστράφηκε από τον καταθλιπτικό και ψυχασθενή συγκυβερνήτη του, Αντρέας Λούμπιτς, στις πλαγιές των γαλλικών Άλπεων, συμπαρασύροντας στο θάνατο 149 επιπλέον άτομα.

Τι έλεγαν Bild και Paris Match

Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις, το βίντεο ανήκει σε επιβάτη που έχασε τη ζωή του στη μοιραία πτήση και παρά το γεγονός πως το κινητό του καταστράφηκε κατά την πτώση του αεροσκάφους, η κάρτα μνήμης, στην οποία καταγράφηκαν αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα, βρέθηκε ανέπαφη μέσα στα συντρίμμια.

Οι σκηνές που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα δύο διεθνή μέσα, αποτυπώνουν τη χαοτική κατάσταση που επικράτησε από όταν οι επιβάτες αντιλήφθηκαν πως οδηγούνται ολοταχώς στο θάνατο. Οι άνθρωποι δεν φαίνονται, ωστόσο ακούγονται οι κραυγές αγωνίας και τα ουρλιαχτά τους. 

«Θεέ μου» σε διαφορετικές γλώσσες φέρονται να φώναζαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ ύστερα ακούγεται περισσότερες από τρεις φορές ένας χτύπος από μεταλλικό αντικείμενο, που πιστεύεται πως είναι το τσεκούρι που χρησιμοποίησε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, στην απέλπιδα προσπάθειά του να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου.
Κλείσιμο

Προς το τέλος, μετά από ένα ισχυρότατο τράνταγμα ακολουθούν περισσότερα ουρλιαχτά. Στη συνέχεια, τίποτα...

Αντιδράσεις από ΜΜΕ της Ευρώπης

Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης κανένα από τα δυο μέσα, τα οποία διατράνωναν πως κατείχαν το συγκλονιστικό βίντεο, δεν έχει δημοσιεύσει κάτι επ' αυτού.

Συνεπώς, το πανδαιμόνιο που ακολούθησε τις δηλώσεις περί βίντεο, όλη την Τετάρτη ήταν αναμενόμενο.

Πρώτη αντίδραση έρχεται από τη γαλλική χωροφυλακή, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της "Bild" και του "Paris Match" ότι έχουν στην κατοχή τους βίντεο με τις τελευταίες δραματικές σκηνές, που εκτυλίχθηκαν στο μοιραίο Airbus, πριν τη συντριβή του στις γαλλικές Άλπεις, την ώρα που ευρωπαϊκά ΜΜΕ εξαπολύουν επίθεση κατά της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία της Γερμανίας με την κατηγορία ότι κάνει "μπίζνες" στα συντρίμμια του αεροσκάφους παραβιάζοντας τον κώδικα δεοντολογίας.

H αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας "Liberation" επαυξάνει την ανωτέρω δήλωση, πως η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κάνει χρυσές δουλειές στα συντρίμμια του Airbus, έχοντας εξασφαλίσει απόρρητα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. "Και αφού τα αποκτήσει, τα δημοσιεύει πρώτη παραβιάζοντας τον κώδικα δεοντολογίας", γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κατάφερε να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που διέθεταν οι αρμόδιες υπηρεσίες που πραγματοποιούν έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στις ελβετικές αρχές. Και αφού κατάφερε να τα εξασφαλίσει, σπεύδει να δημοσιεύσει πρώτη, προτού καλά - καλά ολοκληρωθεί η έρευνα».

Το χορό ακολούθησαν και τα συνδικάτα των πιλότων στη Γαλλία, τα οποία σχολίαζαν εν εξάλλω για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro", ο επικεφαλής της υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα, αναμένετο να κληθεί να παρουσιαστεί εντός της ημέρας στον αρχηγό της γαλλικής χωροφυλακής για να δώσει εξηγήσεις για τις διαρροές στοιχείων σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά σαν φυσικό επακόλουθο των αντιδράσεων.

«Ψέμματα» λέει η χωροφυλακή, επιμένει η Bild

Ενόσω η "Βild" δέχεται μύδρους από ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να έχει «αποκλειστικές» πληροφορίες και να τις δημοσιεύσει, χωρίς να λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για μια εν εξελίξει έρευνα, η γαλλική χωροφυλακή έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της γερμανικής εφημερίδας και του γαλλικού περιοδικού "Paris Match" σχετικά με το βίντεο που έχουν στην κατοχή τους. «Πρόκειται για εντελώς λανθασμένους ισχυρισμούς», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης, Ζαν Μαρκ Μεσινί, της γαλλικής χωροφυλακής, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό δίκτυο "CNN". Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, τα κινητά τηλέφωνα που συλλέχθηκαν από τον τρόπο της τραγωδίας, δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τους ερευνητές κι ότι θα πρέπει να σταλούν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Ερευνών της εθνικής χωροφυλακής στο Ροσνί σου Μπουά, κοντά στο Παρίσι.

Με τη σειρά του όμως, έρχεται να επιμείνει στις αρχικές δηλώσεις περί ύπαρξης βίντεο, ένας εκ των αρχισυντακτών της Bild, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Τζούλι Ράιχερτ, που σημείωσε πως στο βίντεο που είδε και περιγράφει τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν ο Αντρέα Λούμπιτς οδηγήσει στο θάνατο τους 149 επιβαίνοντες, εκείνοι ακούγονται να ουρλιάζουν.

Αναφερόμενος στις εικόνες του βίντεο λίγο πριν «κοπεί» η εικόνα, ο δημοσιογράφος δήλωσε πως ήταν «πολύ ενοχλητικές».

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Πιστεύουμε πως το υλικό δείχνει τις τελευταίες στιγμές, όταν το αεροπλάνο κατευθύνεται προς το έδαφος και οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό, ουρλιάζουν και στο παρασκήνιο ακούγεται αυτός ο "μεταλλικός" χτύπος ο οποίος έχει αναφερθεί ήδη. Στη συνέχεια, κάτι φαίνεται πως χτυπά το αεροπλάνο, ή το αεροπλάνο φαίνεται να χτυπά κάτι και τραντάζεται για λίγο, ενώ στη συνέχεια διακόπτεται η εικόνα».

Μάλιστα, το βίντεο δείχνει πως το αεροπλάνο πετά πάνω από την κορυφή ενός βουνού και οι επιβάτες ουρλιάζουν περισσότερο, πριν το βίντεο τελειώσει. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επιβάτης ή το μέλος του πληρώματος -δεν αποσαφηνίζεται- που τράβηξε το βίντεο, καθόταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Όταν ο Ράιχερτ ρωτήθηκε σχετικά με το αν πιστεύει πως το συγκεκριμένο υλικό είναι αυθεντικό ή όχι, δήλωσε πως θεωρεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο, ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει πως ή από πού το απέκτησε.

Ωστόσο, η Bild ανακοίνωσε πως το υλικό είναι θολό και πως δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα, ωστόσο εξετάζεται ως κομμάτι αποδείξεων από τους ερευνητές.

Μυστηρίου συνέχεια

Άλλο ένα κεφάλαιο, στο θέμα του επίμαχου και πλέον πολυαναμενόμενου βίντεο, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη το πρωί, όταν και δημοσιεύτηκε ένα βίντεο που απεικονίζει την αριστερή πλευρά ενός αεροπλάνου, το οποίο φαίνεται να πετάει ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ στο βάθος ακούγονται κραυγές, που μοιάζουν με αυτές που περιγράφει ο αρχισυντάκτης της Bild. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο, το κινητό (ή η φωτογραφική) φαίνεται να αναποδογυρίζει και μαυρίζει η εικόνα (όπως είχε ανακοινώσει ο Ράιχερτ), όμως οι ήχοι συνεχίζουν.

Η προέλευση του βίντεο είναι άγνωστη, ενώ αμφισβητείται και η αυθεντικότητά του καθώς, σε όλη τη διάρκεια της λήψης, η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που περιγράφει ο αρχισυντάκτης της Bild. Πάντως, μέρχις στιγμής, Paris Match και Bild δεν έχουν ακόμα κάνει πράξη τα λεγόμενά τους σχετικά με τη δημοσίευση του βίντεο που έχουν στην κατοχή τους, παρατείνοντας την αγωνία όλων.


Το βίντεο αγνώστου προελεύσεως:


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης