Συνάντηση Κέρι με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του για τα πυρηνικά του Ιράν

Συνάντηση Κέρι με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του για τα πυρηνικά του Ιράν

Παραμένει η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη - Συνάντηση Κέρι και με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Συνάντηση Κέρι με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του για τα πυρηνικά του Ιράν
Τη στιγμή που σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, στην Ελβετία αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του.

Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Λωζάννη με κεντρικό θέμα τα πυρηνικά του Ιράν. 

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και στη συνέχεια οι δυο τους θα έχουν γεύμα εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό τους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εντός της ημέρας.

«Αναμένουμε τους υπόλοιπους υπουργούς της Ομάδας 5+1 αυτό το Σαββατοκύριακο, ανάλογα με το πρόγραμμά τους», πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Η Ομάδα 5+1 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα ανέφερε ότι ο Κινέζος υπουργός Ουάνγκ Γι θα φτάσει την Κυριακή στην Ελβετία, όπου θα βρεθούν επίσης οι ομόλογοί του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Διαψεύδει το Ιράν προκαταρκτική συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Παρά την αισιοδοξία, ωστόσο, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν που συμμετέχει στις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Ελβετία διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές (η ομάδα 5+1 και το Ιράν) βρίσκονται κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία 2- 3 σελίδων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί δήλωσε στο IRNA ότι δε διεξάγονται συζητήσεις επί μιας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε χθες ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις- οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία- βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, επικαλούμενο ανώτατους Ιρανούς και Δυτικούς αξιωματούχους. 

Ένας διπλωμάτης χώρας της Δύσης, που επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, απέρριψε τα σχόλια του Ραβάνσι χαρακτηρίζοντάς τα αναληθή και υπογραμμίζοντας ότι έγιναν για εσωτερική κατανάλωση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης