Έτοιμη να κατασκευάσει πυρηνικά και η Σαουδική Αραβία;

Έτοιμη να κατασκευάσει πυρηνικά και η Σαουδική Αραβία;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνει με δηλώσεις του στο CNN ο Σαουδάραβας πρέσβης στις ΗΠΑ, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ

Έτοιμη να κατασκευάσει πυρηνικά και η Σαουδική Αραβία;
Το ενδεχόμενο κατασκευής ή απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία άφησε ανοιχτό ο Σαουδάραβας πρέσβης στις ΗΠΑ, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.

Ερωτηθείς από το αμερικανικό δίκτυο CNN, σχετικά με την απόκτηση πυρηνικών όπλων ο αλ-Τζουμπέιρ απάντησε: «Δεν πρόκειται για κάτι που μπορώ να μιλήσω δημόσια. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να σχολιάσω».

Ωστόσο, τόνισε πως το βασίλειο «θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ασφάλεια της χώρας. Υπάρχουν δύο πράγματα σχετικά με τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε: Η πίστη και η ασφάλειά μας».

Όπως ερμηνεύουν, λοιπόν, διεθνή δίκτυα η επιφυλακτικότητα του Σαουδάραβα αξιωματούχου προκαλεί ανησυχία για τις προθέσεις του βασιλείου.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης εκτιμούν πως ο μονάρχης κατέβαλε τουλάχιστον το 60% του κόστους για την κατασκευή του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, με αντάλλαγμα την ικανότητα να αγοράσει πυρηνικές κεφαλές άμεσα.
Κλείσιμο

Άλλωστε, οι δύο χώρες, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, διατηρούν στενούς δεσμούς, ενώ πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς για την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ στη χώρα υπάρχουν πολλοί πυρηνικοί ειδικοί.
Το 2012, άλλωστε, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε απειλήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εφόσον το Ιράν θα έκανε το ίδιο.

«Πολιτικά, θα ήταν απόλυτα μη αποδεκτό να έχει το Ιράν πυρηνική δυνατότητα και όχι το βασίλειο», είχε δηλώσει τότε υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος στους The Times.
Στο μεταξύ, ενώ οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι ισχυρίζονται πως μία συμφωνία ανάμεσα στο βασίλειο και το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι πιθανή.

Όλα αυτά, ενώ η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς κατά δυνάμεων των Χούτι στην Υεμένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης