Δανία: Ο δράστης ήθελε μακελειό αλά «Charlie Hebdo»!

Δανία: Ο δράστης ήθελε μακελειό αλά «Charlie Hebdo»!

Φέρεται να είχε ασπαστεί τη φιλοσοφία του Ισλαμικού Κράτους - Ερευνάται η συμμετοχή του σε μάχες των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία 

Δανία: Ο δράστης ήθελε μακελειό αλά «Charlie Hebdo»!
Μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση του «μοναχικού λύκου» κατά δύο στόχους στην Κοπεγχάγη, οι αστυνομικές αρχές αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστηρίου γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας εικάζεται ότι είχε στόχο να επαναλάβει την επίθεση στη Γαλλία, όπου ισλαμιστές υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και στη συνέχεια, συνεργοί τους αιματοκύλησαν εβραϊκό κατάστημα.



Κλείσιμο


Αυτός φέρεται να είναι ο δράστης σύμφωνα με ΜΜΕ της Δανίας


Ένα από τα δύο θύματα


Ο δράστης νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών




Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ έκανε λόγο για «κυνική τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτοντας πως η χώρα βίωσε «την κακή γεύση του φόβου και της αδυναμίας που η τρομοκρατία ελπίζει να δημιουργήσει».

Η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ


Από την άλλη, ο εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Γενς Μάντσεν δήλωσε: «Ο δράστης μπορεί να εμπνεύστηκε από τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Παρίσι λίγες εβδομάδες πριν».



Ο Μάντσεν, μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο δράστης ενδέχεται να «εμπνεύστηκε από την προπαγάνδα των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα ο άνδρας να ταξίδεψε στις εμπόλεμες ζώνες σε Συρία και Ιράκ».

Ο δράστης


Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του ενόπλου, ούτε την εθνικότητά του, ενώ έχουν περιοριστεί να ανακοινώσουν ότι ήταν παλιός γνώριμος της αστυνομίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι αστυνομικές αρχές έχουν στην κατοχή τους τα στοιχεία του δράστη, χωρίς ωστόσο να τα δίνουν στη δημοσιότητα, πέραν του γεγονότος ότι ήταν 22 ετών γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δανία με συμμετοχή σε συμμορίες και γνωστός για κατοχή όπλων. 

Εντούτοις, σύμφωνα με εφημερίδα της χώρας, ο 22χρονος είναι ο Ομάρ Αμπντέλ Χαμίντ Ελ-Χουσείν, ενώ δημοσιεύεται και μία φωτογραφία που φέρεται να τον απεικονίζει.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί λίγες ημέρες πριν την επίθεση έπειτα από διετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε έναν πολίτη. 

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις υπόπτων που βρίσκονταν σε Ιντερνετ καφέ στο πλαίσιο επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης. 

Η αστυνομία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια της ίδιας περιοχής, στο Νερεμπρό, όπου ο ύποπτος σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.



Παρ'όλα αυτά, στη δημοσιότητα δόθηκαν κάποια από τα στοιχεία των δύο θυμάτων, εκ των οποίων ο 55χρονος Φιν Νόργκααρντ που παρακολουθούσε στην συζήτηση για τον ελευθερία του λόγου στην οποία συμμετείχε ο σκιτοσγράφος Λαρς Βιλκς και το δεύτερο θύμα πρόκειται για τον 37χρονο Νταν Ουζάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εβραϊκή συναγωγή το πρωί της Κυριακής.



«Πιστεύουμε ότι ο ίδιος άνδρας βρίσκεται πίσω από τις δύο επιθέσεις και εκτιμούμε ότι ο δράστης που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στον σταθμό Νερεμπρό, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα δύο περιστατικά», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Τόρμπεν Μοέλγκααρντ Γένσεν.





Ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης