Βρυξέλλες: Χαιρετίζουν την εκλογή Εσέμπσι στην προεδρία της Τυνησίας

Βρυξέλλες: Χαιρετίζουν την εκλογή Εσέμπσι στην προεδρία της Τυνησίας

Εκτιμούν ότι οι Τυνήσιοι «έγραψαν μια ιστορική σελίδα στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας»

Βρυξέλλες: Χαιρετίζουν την εκλογή Εσέμπσι στην προεδρία της Τυνησίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την Τρίτη τη νίκη του Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι στις προεδρικές εκλογές της Τυνησίας, εκτιμώντας ότι οι Τυνήσιοι «έγραψαν μια ιστορική σελίδα στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τις νέες αρχές της Τυνησίας και όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας, για να συμβάλει στην εδραίωση των δημοκρατικών κεκτημένων που προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα καθώς για να βοηθήσει στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την οικονομική και κοινωνική μετάβαση προς όφελος όλων των Τυνήσιων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Καΐντ Εσέμπσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,68% των ψήφων και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εκλέχθηκε με ελεύθερες εκλογές από το 1956. 

Μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Μονσέφ Μαρζούκι, όχι όμως από τον λαό αλλά από τη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, κατόπιν πολιτικής συμφωνίας με το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα.

«Εκλέγοντας για πρώτη φορά ελεύθερα τον πρόεδρό τους οι Τυνήσιοι έγραψαν μια ιστορική σελίδα στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Καθ' όλη την εκλογική διαδικασία ο λαός της Τυνησίας μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους τους λαούς που, όπως και αυτός, ελπίζουν για ένα πιο ειρηνικό, δημοκρατικό και θαλερό μέλλον», πρόσθεσε η Μογκερίνι.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει στην Τυνησία μια αποστολή παρατηρητών για τις προεδρικές εκλογές, η Μογκερίνι σημείωσε ότι η αποστολή «θα συνεχίσει το έργο της και θα ελέγχει όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας μέχρι το τέλος της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης