Για θρίαμβο του Φιντέλ Κάστρο μιλούν οι φανατικοί οπαδοί του μετά την αναγώριση της Κούβας από τον Ομπάμα

Για θρίαμβο του Φιντέλ Κάστρο μιλούν οι φανατικοί οπαδοί του μετά την αναγώριση της Κούβας από τον Ομπάμα

Οι αδελφοί Κάστρο παραμένουν σε απόλυτο συντονισμό

Για θρίαμβο του Φιντέλ Κάστρο μιλούν οι φανατικοί οπαδοί του μετά την αναγώριση της Κούβας από τον Ομπάμα
Μερικοί φοιτητές, από τους πιστούς οπαδούς τού Φιντέλ Κάστρο, θεωρούν ότι η αναγνώριση της Κούβας από τον Ομπάμα, με έναν Κάστρο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι, αποτελεί ένα θρίαμβο του Φιντέλ - μια χειρονομία σεβασμού που ο τελευταίος ζητά από το 1959.

Υπήρχε άλλωστε κι ένα «άρωμα Φιντέλ» στην ομιλία του αδελφού του, όταν υποδέχθηκε στην Αβάνα τους τρεις συμπατριώτες του που είχαν καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Αφού για χρόνια εμφανιζόταν δημοσίως με κοστούμι, ο Ραούλ Κάστρο φρόντισε να φορέσει τη στρατιωτική του στολή, συνδέοντας έτσι ευθέως την απελευθέρωση των κρατουμένων με τον «σύντροφο Φιντέλ» και την υπόσχεση που έδωσε πριν από χρόνια να φέρει τους άνδρες πίσω στην πατρίδα.

Μερικοί ειδικοί επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, οι αδελφοί Κάστρο παραμένουν σε απόλυτο συντονισμό.

Κι όμως, η Κούβα που διαμορφώνει ο Ραούλ απέχει πολύ από τα επαναστατικά χρόνια του αδελφού του. Η σημερινή Κούβα ενδιαφέρεται περισσότερο για δολάρια παρά για ιδανικά. Είναι μια υπερήφανη χώρα, κουρασμένη να αγωνίζεται, όπου οι φτωχοί βλέπουν τους πλούσιους να ακολουθούν τους στόχους που έχει βάλει ο Ραούλ: οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

«Ο Ραούλ είναι ένας πραγματιστής, όχι ένας άμυαλος ιδεαλιστής», λέει ο Μπράιαν Λέιτελ, ένας πρώην αναλυτής της CIA που έχει γράψει βιβλία για τους Κάστρο. «Ο Φιντέλ ήταν πάντα η βαριά άγκυρα στην αλλαγή και τη μεταρρύθμιση».
Κλείσιμο

Η διαφορά ίσως να είναι ότι τώρα, με την κουβανική οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και τον Φιντέλ να περνά στην αφάνεια, το νησί έχει αρχίσει πια να σηκώνει αυτή την άγκυρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης