Νορβηγία: Οπλισμένοι πλέον οι αστυνομικοί λόγω τζιχαντιστών

Νορβηγία: Οπλισμένοι πλέον οι αστυνομικοί λόγω τζιχαντιστών

Η αστυνομία και ο στρατός αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με την εκτίμηση των κινδύνων από την Υπηρεσία Αντικατασκοπείας 

Νορβηγία: Οπλισμένοι πλέον οι αστυνομικοί λόγω τζιχαντιστών
Οπλισμένοι θα περιπολούν εκτάκτως για τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες οι αστυνομικοί στη Νορβηγία υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο το στρατό και την αστυνομία από τζιχαντιστές που επιστρέφουν από το μέτωπο της Συρίας. Ο στρατός έχει δώσει εντολή στα στελέχη του να μην κυκλοφορούν με τη στολή εκτός των ωρών υπηρεσίας. 

«Οι ένστολοι που έχουν αναλάβει το έργο της επιτήρησης και της επέμβασης θα είναι οπλισμένοι με πιστόλια» ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Νορβηγίας.

«Ο λόγος που γίνεται αυτό συνδέεται με την εκτίμηση των κινδύνων από την Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (PST), που υποδεικνύει ότι η αστυνομία και ο στρατός αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατικών ενεργειών» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στις 5 Νοεμβρίου η PST είχε εκτιμήσει ότι είναι «πιθανό η Νορβηγία να είναι εκτεθειμένη στην απειλή και σε απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων» τους επόμενους 12 μήνες, αναφερόμενη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν ή αποτράπηκαν πρόσφατα στον Καναδά, στο Λονδίνο και στην Αυστραλία.

Οι νορβηγικές αρχές εκφράζουν φόβους για την επιστροφή στην χώρα  τζιχαντιστών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί αφού πολέμησαν στη Συρία. Σύμφωνα με την PST περίπου 60 άνθρωποι που έχουν δεσμούς με τη Νορβηγία έχουν ενταχθεί σε οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία.
Κλείσιμο

«Μπορούμε να πούμε ότι τέσσερις εβδομάδες (η περίοδος που θα οπλοφορούν οι αστυνομικοί) είναι ένα αρκετά βραχύ χρονικό διάστημα, όμως αυτό γίνεται επειδή θα θελήσουμε να προβούμε σε μία νέα εκτίμηση» της κατάστασης σε ένα μήνα, είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντερς Άνουνσντεν στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Στη Νορβηγία -μια ειρηνική χώρα που όμως βυθίστηκε στο πένθος το 2011 με τις αιματηρές επιθέσεις του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ- η αστυνομία περιπολεί γενικά χωρίς να φέρει όπλα, αν και οι αστυνομικοί μπορεί να έχουν αποθηκευμένο οπλισμό στον χώρο αποσκευών των οχημάτων τους.

Στο Διαδίκτυο πολλοί έχουν εκφράσει επικρίσεις εναντίον του σχεδίου να οπλοφορούν οι αστυνομικοί, υπενθυμίζοντας γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, για παράδειγμα την τραγωδία στο Φέργκιουσον, όπου ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε τον νεαρό άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης